Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Δύση διαβαίνει τον Ρουβίκωνα: Γιατί η ληστεία των παγωμένων ρωσικών assets είναι μια επιλογή «Σαμψών»

Η Δύση διαβαίνει τον Ρουβίκωνα: Γιατί η ληστεία των παγωμένων ρωσικών assets είναι μια επιλογή «Σαμψών»
Σε ένα σημαντικό thread στο X, η Izabella Kaminska, πρώην συντάκτρια των Financial Times και ιδρύτρια του The Blind Spot, εξήγησε γιατί τυχόν κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας θα αποτελούσε για τη Δύση διάβαση του Ρουβίκωνα
Η σιωπηρή απειλή του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που χάσει τον πόλεμο εναντίον των Άραβων γειτόνων του ονομάστηκε «Επιλογή Σαμψών» - από τον Βιβλικό Ισραηλίτη ήρωα που κατέστρεψε έναν ναό των Φιλισταίων, σκοτώνοντας τον εαυτό του μαζί με τους Φιλισταίους που τον βασάνιζαν.
Ο David Perlumutter έκανε μια σχετική περιγραφή σε άρθρο του στους «Los Angeles Times» στις αρχές του αιώνα:
«Το Ισραήλ κατασκευάζει πυρηνικά όπλα εδώ και 30 χρόνια.
Οι Εβραίοι καταλαβαίνουν τι σήμαινε για αυτούς η παθητική και ανίσχυρη αποδοχή της καταστροφής τους στο παρελθόν, και παίρνουν μέτρα.
Το ολοκαύτωμα στο οχυρό Masada δεν ήταν παράδειγμα προς μίμηση – λίγο έβλαψε τους Ρωμαίους.
Αλλά ο Σαμψών στη Γάζα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.
Τι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τους εχθρούς των Εβραίων, εκτός από έναν Πυρηνικό Χειμώνα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας λαός που βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξόντωσή του -σε αντίθεση με τους Αρμένιους, τους Θιβετιανούς, τους Ευρωπαίους Εβραίους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- έχει τη δύναμη να καταστρέψει τον κόσμο. Η απόλυτη δικαιοσύνη;

Διάβαση Ρουβίκωνα

Γεράκια κατά της Ρωσίας στη Δύση, όπως ο Bill Browder, πιθανότατα δεν θα χαρακτήριζαν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας ως επιλογή Σαμψών, καθώς δεν φαίνεται να έχουν τη συνήθεια να εξετάζουν τις συνέπειες.
Αλλά όπως ο Σαμψών, σπρώχνουν στους θεμέλιους λίθους ενός μεγάλου οικοδομήματος, διακινδυνεύοντας να πέσει στα κεφάλια όλων μας.
Σε ένα σημαντικό thread στο X, η Izabella Kaminska, πρώην συντάκτρια των Financial Times και ιδρύτρια του The Blind Spot, εξήγησε γιατί τυχόν κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας θα αποτελούσε για τη Δύση διάβαση του Ρουβίκωνα:

1) Δικαιώματα ιδιοκτησίας: Η αρχή ότι η δήμευση ιδιοκτησίας πριν από την καταδίκη είναι παράνομη είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες και πιο αγαπημένες στη δυτική καπιταλιστική παράδοση.
Υποστηρίζει δε τις βασικές διαστάσεις της δημοκρατικής μας κοινωνίας.
Όπως σημειώνει το Wiki, η Πέμπτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ εγγυάται ότι «κανένα άτομο δεν θα στερηθεί της ζωής, της ελευθερίας ή της ιδιοκτησίας, χωρίς τη δέουσα νομική διαδικασία», μια φράση που προήλθε από τη Magna Carta.
Θεσμοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό για την προστασία των πολιτών από την υπερβολή του κράτους.
Η δέουσα διαδικασία περιλαμβάνει την παρατήρηση του habeas corpus, την ιδέα ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί ένοχος.

2) Ασυλία Κράτους και Κεντρικής Τράπεζας: Σκεφτείτε: Αυτά δεν είναι περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών. Αυτά είναι κρατικά περιουσιακά στοιχεία είτε της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών ή του Russian Sovereign Wealth fund.
Η κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων είναι εντελώς διαφορετική. Όχι. Οι αρχές της ασυλίας των κρατικών και κεντρικών τραπεζών είναι, αναμφισβήτητα, εδραιωμένες στο σύστημα.
Πάρτε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν (DAB).
Στις 21 Φεβρουαρίου 2023, το Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης έκρινε ότι η DAB είναι μια κεντρική τράπεζα που δικαιούται ασυλία δικαιοδοσίας σύμφωνα με τον Νόμο περί ασυλίας ξένων κυρίαρχων και ότι το δικαστήριο είναι συνταγματικά περιορισμένο στο να επιτρέπει στους πιστωτές να κατάσχουν κεφάλαια DAB.
Γιατί είναι τόσο μεγάλη υπόθεση; Επειδή η κυριαρχική συνέχεια θεωρείται θεμελιώδης στην παγκόσμια τάξη, με μοναδική επιτρεπόμενη εξαίρεση για την πλήρη δήμευση να αφορά κράτη που βρίσκονται επίσημα σε πόλεμο μεταξύ τους.

3) Ζητήματα φήμης: Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ αναφέρεται ευρέως ότι τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στη Euroclear, στην πραγματικότητα, αυτό κρύβει το γεγονός ότι η Euroclear είναι απλώς ο θεματοφύλακάς τους.
Τα περιουσιακά στοιχεία είναι, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, κυρίως κρατικά ομόλογα που έχουν ενεχυριαστεί ως εγγύηση στην Bundesbank.
Η αντίστοιχη ρευστότητα σε ευρώ παραμένει παγωμένη προκαταβολικά.
Εάν αυτό είναι αλήθεια, αυτό εξηγεί γιατί η ΕΚΤ είναι από τους πιο ένθερμους αντιπάλους της κατάσχεσης και γιατί οι Γερμανοί ειδικότερα είναι τόσο αντίθετοι.
Η οπτική της Bundesbank, και όλων των κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, παρέχει στη Ρωσία μια άκρως εκμεταλλεύσιμο προπαγανδιστικό αφήγημα.
Αλλά πιο σημαντικό, τυχόν κατάσχεση θα περιορίσει τις ελπίδες του ευρώ να ξεπεράσει το δολάριο ως κορυφαίο διεθνές αποθεματικό νόμισμα.

4) Ο λόγος ύπαρξης του Bitcoin;
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα δημιουργήσει μια αγορά διατήρησης αποθεματικών σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και το bitcoin.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας μεταφέρει επιθετικά όλο και περισσότερα από τα αποθέματά της σε χρυσό από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.
Γενικότερα, οι κεντρικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους καθαρούς αγοραστές χρυσού το περασμένο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης