Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θα συνεχιστεί η υψηλή κερδοφορία για τις ελληνικές τράπεζες το 2024 προβλέπει η Moody’s – Τι αποκάλυψε η ΤτΕ;

Θα συνεχιστεί η υψηλή κερδοφορία για τις ελληνικές τράπεζες το 2024 προβλέπει η Moody’s – Τι αποκάλυψε η ΤτΕ;
Το beta των καταθέσεων θα στηρίξει την κερδοφορία και την πιστωτική ισχύ των ελληνικών τραπεζών
Τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στις 4 Μαρτίου 2024, τα οποία δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου των δανείων και του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, αυξήθηκε σε πάνω από 5,6% τον Ιανουάριο.
Το υψηλό περιθώριο υποδηλώνει ότι τα beta των καταθέσεων –η μεταβολή στο κόστος των καταθέσεων σε σύγκριση με τη μεταβολή των επιτοκίων δανείων – παραμένουν σχετικά χαμηλά, γεγονός που θα στηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIMs) και την κερδοφορία των τραπεζών το 2024.
Οι προσδοκίες μας για διαρκή ισχυρή κερδοφορία το 2024 είναι ένας από τους κύριους μοχλούς που στηρίζουν τις θετικές προοπτικές για τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει η Moody’s.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες στα νέα δάνεια τον Ιανουάριο ήταν 6,15%, ενώ το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο που καταβλήθηκε για νέες καταθέσεις ήταν μόλις 0,53%, με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο περιθώριο επιτοκίου να διαμορφωθεί στο 5,62%.
Το περιθώριο είναι σύμφωνο με τον μέσο όρο των τραπεζών του 2023 5,63% λόγω του αυξανόμενου επιτοκίου Euribor τριών μηνών.
Τα αντίστοιχα στοιχεία για τα ανεξόφλητα δάνεια και τις καταθέσεις, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση των τραπεζών, ήταν 6,36% για τα δάνεια και 0,53% για τις καταθέσεις, δίνοντας ακόμη υψηλότερο σταθμισμένο μέσο περιθώριο επιτοκίου 5,83% σε σύγκριση με μέσο όρο 5,67% το 2023.
1_587.JPG
Τι αναμένει η Moody’s για το 2024

Αν και η Moody’s αναμένει ότι η διαφορά επιτοκίου για εταιρικούς πελάτες, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του νέου και του υφιστάμενου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, θα μετριαστεί φέτος, πιστεύει ότι η απόδοση των τραπεζών θα παραμείνει ισχυρή, υποστηρίζοντας τα πιστωτικά προφίλ και τις αξιολογήσεις τους.
Αυτή η προσδοκία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που στηρίζουν τη θετική της προοπτική για τις αξιολογήσεις όλων των ελληνικών τραπεζών μετά την ισχυρή αναφερόμενη κερδοφορία το 2023.
Τα αυξανόμενα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, η συγκράτηση του κόστους από το κλείσιμο υποκαταστημάτων και τα προγράμματα οικειοθελούς εξόδου για το προσωπικό και οι χαμηλότερες χρεώσεις προβλέψεων για ζημίες δανείων στήριξαν την ισχυρή οικονομική απόδοση των τραπεζών το 2023.
Επίσης, η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου αντανακλά τις εκκαθαρίσεις του ισολογισμού που ακολούθησαν σημαντικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια.
Η Moody’s αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες φέτος θα επωφεληθούν από μια αυξανόμενη και σχετικά φθηνή καταθετική βάση, καθώς και από νέους δανεισμούς (κυρίως στον τομέα των επιχειρήσεων) σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία που έχει υποστεί σημαντική απομόχλευση την τελευταία δεκαετία.
Η χρηματοδότηση και το κόστος των ελληνικών τραπεζών στην αγορά είναι αρκετά περιορισμένα, δεδομένης της χαμηλής αναλογίας δανείων προς καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα του τραπεζικού συστήματος 61% τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταλήγει η Moody’s.
2_423.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης