Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διασπορά, συσχέτιση, μεταβλητότητα και… η φούσκα στις μετοχές

Διασπορά, συσχέτιση, μεταβλητότητα και… η φούσκα στις μετοχές
Η υψηλή διασπορά σημαίνει ότι τα στοιχεία ενός δείκτη κινούνται περισσότερο από το σύνολο
Οι μετρήσεις διασποράς αγγίζουν ιστορικά υψηλά, ιδιαίτερα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με την SP Global, ενώ η συσχέτιση κινείται χαμηλά και η μεταβλητότητα παραμένει σταθερή.
Τι σημαίνει αυτό; Γιατί έχει σημασία; Η υψηλή διασπορά σημαίνει ότι τα στοιχεία ενός δείκτη κινούνται περισσότερο από το σύνολο, παρόμοια με την ιδέα του εύρους της αγοράς.
Οι traders παραπονιούνται ότι η τρέχουσα αγορά «δεν έχει εύρος».
Η χαμηλή συσχέτιση μας λέει ότι δεν κινούνται όλα τα στοιχεία προς την ίδια κατεύθυνση.

Η διασπορά μετριέται με τον υπολογισμό του σταθμισμένου μέσου όρου των διακυμάνσεων (δηλαδή της κίνησης) των επιμέρους αποδόσεων μετοχών σε σχέση με μια μετοχή που σταθμίζεται στον δείκτη.
Αυτό, επομένως, αντανακλά την απόδοση των επιμέρους μετοχών στον δείκτη έναντι της συνολικής απόδοσης του δείκτη. π.χ.: «Η MSFT είναι +5% ενώ έναντι του SPX +1%, και η MSFT έχει στάθμιση 7% στον SPX (είναι πραγματικά στάθμιση 7%)».
Εδώ έρχεται η συσχέτιση (διάγραμμα παραπάνω, διαγράμματα κόκκινων γραμμών).
Όπως σημειώθηκε, η συσχέτιση είναι στα χαμηλά (SP500 αριστερά, SP400 δεξιά στο παραπάνω διάγραμμα).
Η συσχέτιση μετρά τον βαθμό στον οποίο οι μετοχές συν-κινούνται μεταξύ τους, υποδεικνύοντας πόσο στενά συνδέονται οι αποδόσεις τους σε μια δεδομένη περίοδο.
Επί του παρόντος, βλέπουμε χαμηλή συσχέτιση με υψηλή διασπορά, γεγονός που δείχνει ότι οι μετοχές κινούνται σημαντικά αλλά προς διαφορετικές κατευθύνσεις, υπογραμμίζοντας την έλλειψη ενοποιημένης τάσης και υποδηλώνοντας διαφορετικές επιμέρους επιδόσεις μετοχών, ανεξάρτητα από τη συνολική κίνηση της αγοράς.
Αυτό μας πάει επίσης πίσω στην «έλλειψη εύρους» ως σημαία κινδύνου για αυτό το ράλι.
Αντίθετα, όταν η συσχέτιση είναι υψηλή με μια ένδειξη υψηλής διασποράς, υποδηλώνει ότι, ενώ οι μεμονωμένες μετοχές κινούνται σημαντικά, τείνουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση με την αγορά, υποδεικνύοντας μια γενικά ομοιόμορφη τάση, αλλά με διαφορετικούς βαθμούς έντασης.
Kύριο παράδειγμα αυτού ήταν η συντριβή του Μαρτίου, όταν ξέσπασε η Covid, όπου τα πάντα κατέρρευσαν, αλλά ορισμένα πράγματα κατέρρευσαν περισσότερο από άλλα.
Τέλος, σημειώστε ότι η SPGlobal παρουσιάζει μια γραφική παράσταση της μεταβλητότητας του δείκτη (κίτρινο) έναντι της διασποράς (μπλε).

Όπως μπορείτε να δείτε, η διασπορά αυξάνεται με στάσιμη μεταβλητότητα (κόκκινο πλαίσιο).
Συγκρίνετε αυτό με τη συντριβή της Covid όταν ο όγκος αυξήθηκε μαζί με τη διασπορά (μπλε κουτί).
Αυτή η τρέχουσα ανάγνωση είναι συμπτωματική του περιβάλλοντος «stock up, vol up» στο οποίο βρισκόμαστε.
Ποια είναι η σημασία της διαφοράς της διασποράς - με τη μεταβλητότητα;;
Το επιχείρημα είναι ότι κανονικά θα έβλεπε κανείς αύξηση της διασποράς στα τρέχοντα επίπεδα ως σήμα αστάθειας (δηλαδή μεγαλύτερη κίνηση) που συνδέεται με συντριβές.

Φούσκα

Αλλά το γεγονός ότι η αστάθεια του δείκτη δεν ανεβαίνει είναι ενδεικτικό….φούσκας;
Η SP Global επισημαίνει ότι η περίοδος 1999-2001 δείχνει «αξιοσημείωτη διασπορά, που καθοδηγείται από τη βαθιά ιδιότυπη συμπεριφορά του κλάδου της τεχνολογίας.
Ωστόσο, η αστάθεια των δεικτών δεν αυξήθηκε, καθώς άλλοι τομείς εκτός της τεχνολογίας είχαν πιο κανονικές επιδόσεις.
Ως εκ τούτου, η διασπορά μπορεί να καταγράψει καλύτερα τις περιόδους μόνο κατά ένα μέρος της αγοράς είτε μιλάμε για φούσκες είτε για συντριβές»

Αυτό ακούγεται αρκετά οικείο, ανεξάρτητα από το αν πιστεύετε ότι τα τρέχοντα επίπεδα συναλλαγών είναι δικαιολογημένα (δηλαδή η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι η φούσκα του Διαδικτύου).

Αυτές οι τάσεις μπορούν να διαρκέσουν για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως συνέβη το 2001.
Η εξάπλωση διασποράς - όγκου ξεκίνησε στα τέλη του 1999 και έκλεισε μέχρι τις αρχές του ’21.
Αυτό έγινε μετά την έκρηξη της φούσκας στο τρίτο τρίμηνο του ’20.
Λοιπόν, ποια είναι τα πιο γρήγορα σημάδια ότι το πάρτι τελείωσε;
Να παρακολουθείτε για σήματα ότι το καθεστώς "stock up, vol up" σταματά, κάτι που θα πρέπει να συμπίπτει με τη μείωση του όγκου.
Ένας τρόπος για να συλλάβετε αυτή τη μεταβαλλόμενη συμπεριφορά είναι να κοιτάξετε τη λοξότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης