Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Τους «Σοσιαλιστές» δεν τους ενδιαφέρει αν λειτουργεί σωστά το σύστημα, αλλά η εξουσία

Mises Institute: Τους «Σοσιαλιστές» δεν τους ενδιαφέρει αν λειτουργεί σωστά το σύστημα, αλλά η εξουσία
Η πάντα ενδιαφέρουσα άποψη του «The Mises Institute»
Σχετικά Άρθρα
Την άποψη περί Σοσιαλισμού εν έτει 2024 αναπτύσσει σε άρθρο του το «The Mises Institute», καθώς πάντα υπάρχουν οι φωνές που ζητούν επιστροφή του τρέχοντος οικονομικού μοντέλου σε ένα νέο, με πιο κοινωνικό και εργατικό πρόσημο, με περιορισμένη ιδιωτική ιδιοκτησία.
Όπως εκτιμά το Ινστιτούτο, ο Σοσιαλισμός είναι ελαττωματικός, γιατί οπουδήποτε έχει θεσμοθετηθεί («πουθενά κοντά στη Σκανδιναβία, αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα»...), η εξασφαλισμένη παγκόσμια αφθονία αποτυγχάνει να υλοποιηθεί.
Αντίθετα, οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, πείνα και προβλήματα κάθε φύσης.
«Τα στοιχεία είναι διάσπαρτα σε όλη την ιστορία, σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, κάθε ηλίθιος που εξακολουθεί να προωθεί αυτό το χάος αγνοεί τα γεγονότα της πραγματικότητας.
Δεν υπάρχει αφηρημένη πολιτική θεωρία εδώ, μόνο η βασική ερώτηση: λειτουργεί;
Δείτε τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία.
Οποιαδήποτε άλλη εκτίμηση δεν αντιστοιχεί στον πραγματικό κόσμο, επομένως είναι άχρηστη. (...)

Πρώτον, υπάρχει το προφανές ερώτημα: τι σημαίνει να “λειτουργεί” ένα οικονομικό σύστημα; Ότι κανείς δεν είναι φτωχός; Ποιο είναι το πρότυπο του “φτωχού”; (...)
Δεν θα μπορούσε κάποιος απλώς να επιλέξει ένα αυθαίρετο πρότυπο “εργασίας” εκ των υστέρων και να διαλαλήσει περήφανα τη μεγάλη επιτυχία του Σοσιαλισμού; Έχει ξαναγίνει! Και εδώ είναι το πραγματικό ερώτημα: Ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός κάποιος; Με ποιο δικαίωμα θα μπορούσε να αποφασίσει αυτό το μέτρο για λογαριασμό ενός ολόκληρου πληθυσμού; (...)
Ο Σοσιαλισμός έχει επιφέρει επανειλημμένα λιμό, ελλείψεις παραγωγής και φαινομενική εξαφάνιση των φυσικών πόρων.
Είστε κατά της δουλείας επειδή δεν δημιουργεί μια ακμάζουσα αγροτική βιομηχανία;
Είστε κατά των τυχαίων αναζητήσεων στο σπίτι επειδή δεν αποκαλύπτουν αρκετό λαθρεμπόριο για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας;

Εάν όχι, γιατί όχι; Αυτοί είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους απορρίπτετε τον Σοσιαλισμό, επειδή φαίνεται να μην ικανοποιεί τους δηλωμένους κοινωνικούς στόχους του.

Κι αν όντως λειτούργησε; Αν παρήγαγε μια κοινωνία πιστών προλετάριων, που ζουν με ευχαρίστηση με τους πόρους που τους παραχωρήθηκαν, εργάζονταν περιορισμένες ώρες στα κοινοτικά αγροκτήματα και εργοστάσιά τους, με πολλές ρεπό και απολάμβαναν τα εγκεκριμένα από το κράτος χόμπι τους με όλο αυτόν τον ελεύθερο χρόνο; Τότε φαντάζομαι ότι θα ήσουν όλα για αυτό;».
Ωστόσο, «πέρα από την οικονομία, ο Σοσιαλισμός έχει οδηγήσει επανειλημμένα σε μαζική παρακολούθηση, αυθαίρετη φυλάκιση, βασανιστήρια, στρατόπεδα θανάτου και τις μεγαλύτερες ανθρώπινες φρικαλεότητες που είναι γνωστές! Αυτό είναι το πραγματικό αντεπιχείρημα!

Ο μαρξισμός είναι επιστημονικά ορθός. Απλώς απαιτείται μια περίοδος ωρίμανσης για να μάθουν οι άνθρωποι τις σωστές αξίες και μετά όλα μετατρέπονται σε παράδεισο. (...)
Ως εκ τούτου, ο σοσιαλισμός συνεχίζει να απολογείται, να εκλογικεύεται, να προωθείται και κατά συνέπεια να εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο.

Πρώτον, το εμπόριο και όλη η ανθρώπινη δράση μπορούν να σχεδιαστούν επιστημονικά από μια κεντρική αρχή για να παράγουν επιθυμητούς σκοπούς.

Δεύτερον, ότι η ευγένεια αυτών που τελειώνει στο απροσδιόριστο μέλλον δικαιολογεί κάθε μέσο, δυνητικά απεριόριστο πόνο, στο παρόν. (...)
Για να ακολουθήσεις τον σοσιαλισμό, πρέπει να στοχεύσεις τις θεμελιώδεις αρχές του. Ποιες είναι αυτές;

Με τις ρίζες του στη συλλογικότητα –κανένα άτομο δεν έχει υλική σημασία, μόνο η κοινωνία ως σύνολο. Οποιοσδήποτε αριθμός ατομικών αναγκών, προτιμήσεων και ζωών μπορεί και πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της συλλογικότητας.

Απουσία αγοράς – η παραγωγή και το εμπόριο λειτουργούν με τη βούληση των κεντρικών σχεδιαστών και όχι των οικονομικών παραγόντων.

Απαιτεί ένα ολοκληρωτικό κράτος – Αυτός ο συγκεντρωτισμός της οικονομίας απαιτεί τέτοια ενδελεχή μικροδιαχείριση της ανθρώπινης δράσης που η παρακολούθηση, η κατασκοπεία, η παρενόχληση και οι αυστηρές ποινές για τους παραβάτες (για αρχή) πρέπει να γίνουν χαρακτηριστικά του τοπίου».

«Αυτές οι προϋποθέσεις αποτελούν αξιωματικά αναπόσπαστο μέρος του σοσιαλισμού.
Δεν απαιτείται εμπειρία, πειραματισμός ή έρευνα για την επίτευξή τους.
Δεν πρόκειται να προκύψουν στατιστικά δεδομένα και να τα αλλάξουν», καταλήγει το Ινστιτούτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης