Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αxia: Οι top picks μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιθώριο ανόδου ως 90% - Ποιες είναι οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Αxia: Οι top picks μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιθώριο ανόδου ως 90% - Ποιες είναι οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες
Ελκυστικό το story των ελληνικών μετοχών...
Aνοδική πορεία «βλέπει» για τις ελληνικές μετοχές η Αxia, σε ανάλυσή της με τίτλο «Standing out for all the right reasons» και ημερομηνία 4 Μαρτίου 2024, την οποία παρουσιάζει το Bankingnews.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, παρά τις πιθανές προκλήσεις που προκύπτουν από το παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα για το 2024 παραμένουν αισιόδοξες.
Οι βασικοί μοχλοί των αναμενόμενων επιδόσεων της χώρας για φέτος είναι η ανάπτυξη των επενδύσεων και ο ανθεκτικός τουρισμός (δεδομένων των στοιχείων πριν από τις κρατήσεις), παρότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να επιβραδυνθεί.
Τα παραπάνω υποστηρίζονται από i) τα κονδύλια της ΕΕ που θα βοηθήσουν στη διατήρηση των εταιρικών επενδύσεων, ii) τα κέρδη ανταγωνιστικότητας κόστους (συσσωρευμένα την τελευταία δεκαετία) που θα συνεχίσουν να ωφελούν την ανάπτυξη των εξαγωγών (αγαθά και υπηρεσίες) και iii) τις συνεχιζόμενες μισθολογικές προσαρμογές, αντανακλώντας εν μέρει τις κυβερνητικές αποφάσεις και τη σύσφιξη της τοπικής αγοράς εργασίας.
Οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την επίλυση πολιτικών αβεβαιοτήτων έχουν ενισχύσει σημαντικά τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI).
Είναι σημαντικό ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2023 και την υποστήριξη πολιτικών που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να διαταράξουν το βελτιωμένο κλίμα.
Συνολικά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βιώνει ανάπτυξη και, κυρίως, αυτή η ανάπτυξη θα καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από εσωτερικούς παράγοντες, κάτι που θα μετριάσει τους κινδύνους από πιθανούς εξωτερικούς αντίθετους ανέμους, ενώ υποστηρίζεται από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης χάρη και στην προσφάτως ανακτηθείσα επενδυτική βαθμίδα αλλά και τις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως προβλέπει η Axia, για το 2024, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 2,9%, ξεπερνώντας κυρίως τις προβλέψεις ανάπτυξης 1,3% για την ΕΕ και 1,2% για τη ζώνη του ευρώ.
Ένας ρυθμός ανάπτυξης 2,9% συνεπάγεται ότι το 2024, το πραγματικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει τα 200 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2011.

Χρηματιστήριο

Σε αυτό περιβάλλον, η Αxia Research βλέπει ανοδικά περιθώρια στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ξεχωρίζει Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Jumbo και ΕΧΑΕ ως top picks για το 2024.
Σε ό,τι αφορά τα top picks, των τραπεζών εξαιρουμένων, η Axia ξεχωρίζει τις μετοχές των ΔΕΗ με τιμή στόχο στα 22,60 ευρώ, ΓΕΚ Τέρνα (24,80 ευρώ από 21,20 ευρώ), Μυτιληναίος (43,10 ευρώ από 34,90 ευρώ), Jumbo (31,40 ευρώ), EXAE (6,40 ευρώ).
Επίσης, στη διατηρεί στη λίστα παρακολούθησης όπως η LAMDA Development, η HELLENiQ ENERGY και η Σαράντης.
«Τέλος, η Intrakat μπαίνει στο ραντάρ μας ως νέος παίκτης στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα μετά την εξαγορά της Aktor (δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στη χώρα)».
1_583.JPG
Τράπεζες

Για τις τράπεζες, οι τιμές-στόχοι που προτείνει είναι για την Αlpha Bank στα 2,30 ευρώ από 2,00 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,50 ευρώ από 2,30 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,80 ευρώ από 7,40 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,00 ευρώ ανά μετοχή.
«Συνεχίζουμε να ευνοούμε τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, σημειώνοντας ότι η ζήτηση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα διατηρηθεί λόγω της αύξησης των εσόδων, της βιώσιμης κερδοφορίας με βάση τα υψηλότερα επιτόκια και τα θετικά θεμελιώδη (πολιτική σταθερότητα, ανάκτηση του καθεστώτος IG και ανάπτυξη).
Θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμη ανοδικό περιθώριο χάρη στα NII, τα οποία αναμένουμε να κορυφωθούν το 2023 για τη Eurobank, την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ εκτιμάται ότι η Alpha Bank θα έχει μικρή άνοδο το α’ τρίμηνο του 2024 λόγω του χαρτοφυλακίου επενδύσεων.
Συνολικά, πιστεύουμε ότι τα NII θα παραμείνουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 και του 2024, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι προετοιμασμένες απέναντι στον επιτοκιακό κίνδυνο.
Τέλος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να βελτιώνει τον δείκτη NPE του, με βελτιωμένα επίπεδα κάλυψης ρευστότητας που θα συγκλίνουν σιγά σιγά στον μέσο όρο της ΕΕ.
Συνολικά, αναμένουμε ότι το κόστος κινδύνου θα είναι ενσωματωμένο / ελαφρώς χαμηλότερο από τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2023.
Παρ’ όλα αυτά, οι δείκτες NPE του έτους 2024 θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται με ελάχιστες καθαρές εισροές NPE, καθώς οι ωριμάνσεις είναι πιθανό να αντισταθμίσουν πλήρως τυχόν ακαθάριστες εισροές» επισημαίνει η Axia.
2_418.JPG
Γενικότερα, παρά τις ισχυρές επιδόσεις του δείκτη το 2023, ο δείκτης P/E του δείκτη FTSE/ASE Large Cap παραμένει σημαντικά χαμηλότερος στις 8,1 φορές έναντι του MSCI Emerging markets που είναι στις 11,3 φορές και του δείκτη STOXX Europe στις 12,3 φορές.
Η Axia Research αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ισχυρούς ρυθμούς λόγω της αυξανόμενης λειτουργικής μόχλευσης και της επίδρασης από τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες επενδύσεις.
Ένα άλλο έναυσμα που θα πρέπει να προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών για τα εισηγμένα περιουσιακά στοιχεία κατά τις επόμενες περιόδους είναι ο χρόνος επιστροφής του ΧΑ σε ανεπτυγμένη αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης