Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H «φούσκα» στην οικονομία γεννάει τέρατα: Οι «μονόκεροι» και τα zombies των μηδενικών επιτοκίων οδηγούν στον γκρεμό...

H «φούσκα» στην οικονομία γεννάει τέρατα: Οι «μονόκεροι» και τα zombies των μηδενικών επιτοκίων οδηγούν στον γκρεμό...
Ένα παραμύθι… με οδυνηρό τέλος – Ο μάγος των αγορών και οι συνετές χελώνες
Yπάρχει ένας μεγάλος οικονομικός μύθος που έχει καταλάβει τα μυαλά όλων κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και είναι γεμάτος με μυθικά πλάσματα και μεγάλη φαντασία.
Ο κύριος χαρακτήρας αυτού του μύθου είναι ο μεγάλος μάγος των αγορών, η Federal Reserve.
Όπως όλοι οι μεγάλοι μύθοι, ξεκινά με μαγεία.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο μεγάλος μάγος των αγορών δημιούργησε εκ του μηδενός… πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, κερδίζοντας χρόνο μέσα από το «ξόρκι» των αρνητικών επιτοκίων.
Αυτή η μαγεία τροφοδότησε την καθιέρωση νέων οικονομικών πλασμάτων, με το χειρότερα να είναι οι «μονόκεροι» και τα zombies.
Καθώς αυτά τα νέα οικονομικά πλάσματα τρέφονταν με το μαγικό χρήμα, έδιωξαν τα πραγματικά πλάσματα από τη γη της φαντασίας τους.
Το 2013, η Aileen Lee επινόησε τον όρο «μονόκερος» για κάθε νεοσύστατη εταιρεία με αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή μεγαλύτερη.
Οι «μονόκεροι» είναι μυθικά και σπάνια πλάσματα που δεν υπάρχουν, όπως και η κερδοφορία των επιχειρήσεων που έλαβαν αυτόν τον σπάνιο τίτλο.
Ένας τέτοιος μονόκερος μόλις έγινε πρωτοσέλιδο και απεικονίζει τη φύση αυτού του μυθικού πλάσματος.
Η 23andMe, η… σέξι εταιρεία γενετικών δοκιμών αποτιμήθηκε στα υψηλά της στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, τώρα διαπραγματεύεται κάτω από ένα δολάριο και πιθανότατα θα διαγραφεί σύντομα από τη Wall Street.
Δεν υπάρχει καμία κερδοφορία στον ορίζοντα και η εταιρεία θα είναι χωρίς ρευστότητα μέχρι το 2025.
Αυτός ο «μονόκερος» υποσχέθηκε να αλλάξει τον κόσμο, αλλά τελικά διέθεσε λάθος δισεκατομμύρια δολάρια σε πόρους.
Η μυθική ιστορία, το παραμύθι δεν είχε ποτέ τις ρίζες της στην πραγματικότητα και τελικά η αγορά κουράστηκε από αυτήν την ιστορία όταν τα κέρδη δεν ήρθαν ποτέ.

Μια παρόμοια ιστορία «μονόκερου» εκτυλίχθηκε με το WeWork την τελευταία δεκαετία.
Μια εταιρεία που κάποτε είχε αξία 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρήκε τελικά τον δρόμο για πτώχευση πέρυσι.
Ήταν μια άλλη σπουδαία ιστορία που ποτέ δεν έφτασε πολύ κοντά στο να αποτελέσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.
Ενώ το WeWork άλλαζε το σκηνικό, η νεοσύστατη εταιρεία μεταφορών Uber ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια υποσχόμενη να αλλάξει τον κλάδο των μεταφορών που τελικά παρήγαγε τιμές που ξεπερνούσαν κατά πολύ τον τυπικό ναύλο ταξί και χωρίς κερδοφορία.
Στις χειρότερες περιπτώσεις μονόκερου, είδαμε ξεκάθαρη απάτη.
Οι FTX και Theranos ήταν δύο «μονόκεροι» που αγκάλιασαν διασημότητες και οικονομικές ελίτ.
Καθώς τα πρόσωπα των κορυφαίων ανθρώπων τους ήταν στολισμένα σε εξώφυλλα περιοδικών, οι επιχειρήσεις τους χτίζονταν πάνω σε τραπουλοχαρτα.
Η ξεκάθαρη απάτη είναι πάντα ένα λογικό και πιθανό αποτέλεσμα εν όσω ζεις σε έναν φανταστικό κόσμο.


Η δημιουργία των Zombies


Καθώς οι «μονόκεροι» έτρεχαν ελεύθεροι και άγριοι, τρεφόμενοι από χαμηλά επιτόκια και χαλαρή νομισματική πολιτική, ένα άλλο αγαπημένο πλάσμα των θαυμαστών επεκτεινόταν γρήγορα στην αγορά: τα Zombies.
Ο όρος περιγράφει μια εταιρεία που δεν μπορεί να καλύψει τις πληρωμές τόκων με κέρδη.
Τα Zombies τρέφονται με χρέη για να παραμείνουν ζωντανά και να ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα όπου το κόστος του χρέους είναι χαμηλό.
Μέχρι το 2016, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης διαπίστωσε ότι το 10% των επιχειρήσεων δεν ήταν σε θέση να καλύψουν τα χρέη τους από τα κέρδη, όπως είναι ο ορισμός για τα zombies.
Τα zombies επεκτείνονταν στη φανταστική χώρα των χαμηλών επιτοκίων.

Ο νόμος του Gresham και οι χελώνες

Οι «μονόκεροι» και τα zombies προκαλούν επίσης την επίδραση του νόμου του Gresham στην οικονομία.
Ο νόμος του Gresham ορίζει ότι το κακό χρήμα εκδιώκει το καλό χρήμα με την ίδια ονομαστική αξία και το θέτει εκτός κυκλοφορίας.
Όπως το κακό χρήμα, τα zombies και οι «μονόκεροι» απομακρύνουν τις καλές εταιρείες από τις επενδύσεις και τα ποιοτικά ταλέντα, επιδεινώνοντας έτσι τον οικονομικό αντίκτυπο.
Καθώς οι χρηματοπιστωτικές ελίτ συνεχίζουν να κατανέμουν λανθασμένα δισεκατομμύρια δολάρια και πόρους στην οικονομία των «μονόκερων» και των zombies, η πραγματική μηχανή της οικονομίας συνεχίζει να παράγει αργά μέσω όσων πατούν στην πραγματικότητα - αυτή η μηχανή είναι μικρή, μεσαία και κινούμενη με αμιγώς οικονομικά κριτήρια (αντίθετα σε πολιτικά προωθούμενες) επιχειρήσεις.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι συχνά η χελώνα στον αγώνα ενάντια τους «μονόκερους» και το zombies, κατανέμοντας αργά και μεθοδικά πόρους για να παραδώσουν ένα καλό προϊόν στους πελάτες τους.
Σε αντίθεση με τους μονόκερους και τα zombies, η χελώνα αντέχει την οικονομική πραγματικότητα και συνεχίζει να προσφέρει αποτελέσματα για την αγορά.
Αυτές οι επιχειρήσεις δεν είναι «σέξι» και συνήθως δεν τραβούν την προσοχή της δημοσιότητας, αλλά αυτοί είναι η καρδιά και η ψυχή της αμερικανικής οικονομίας.
Οι ταπεινές προσπάθειές τους είναι ο λόγος που έχουμε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ, ένα επισκευασμένο όχημα και ποιοτικά ρούχα.
Οι χελώνες δεν τροφοδοτούνται από χαμηλά επιτόκια, χαλαρή νομισματική πολιτική και κερδοσκοπία.
Ζουν και πεθαίνουν από τον υπολογισμό του κέρδους που τους δίνει άμεση ανατροφοδότηση σχετικά με το εάν παραδίδουν το σωστό προϊόν στη σωστή τιμή στους πελάτες τους.
Δεν υπάρχει χώρος για να πέσουν στην παγίδα του μονόκερου και των zombies.
Η ταπεινή οικονομική τους κατάσταση κατέληξε να είναι μια ευλογία εμποδίζοντάς τους να μολυνθούν από τη φαντασία και την παράλογη σκέψη που μετέτρεψε τις κάποτε ακμάζουσες επιχειρήσεις σε zombies.

Η κακή χρήση των πόρων

Η πραγματική τραγωδία σε αυτόν τον μύθο δεν είναι η χρηματική σπατάλη που ήταν πάντα αποτέλεσμα φανταστικών χρημάτων, αλλά μάλλον η κακή χρήση των ανθρώπινων δεξιοτήτων και η προσπάθεια εξαπάτησης του χρόνου.
Έχουμε πάρει μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά στον κόσμο και αφιερώσαμε χρόνο και τα ταλέντα τους σε άκαρπες προσπάθειες, σπαταλώντας αφειδώς χρόνο και πόρους.
Αυτή είναι η πραγματική συνέπεια της οικονομικής φούσκας που δημιουργείται από τις ιδιοτροπίες του μεγάλου μάγου.
Ο μάγος (γνωστός ως Fed) έχει βρεθεί στη γωνία, αναγκάζοντας το ίδρυμα να αποδεχθεί την πραγματικότητα του χρόνου και της κερδοφορίας.
Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, ακολουθεί το κύμα έναν νέφος από μονόκερους και zombies - όλα αυτά ενώ η χελώνα συνεχίζει να οδηγεί την οικονομική πρόοδο προς τα εμπρός.

Ο ρόλος του χρόνου στην οικονομική σφαίρα 

Βασιζόμενοι στις γνώσεις του βιβλίου του Nassim TalebAntifragile, υπενθυμίζουμε τον κομβικό ρόλο που παίζει ο χρόνος στο οικονομικό τοπίο.
Ο Taleb αρθρώνει με μαεστρία ότι το να γίνεις αντιεύθραυστο δεν σημαίνει απλώς επιβίωση.
Έχει να κάνει με την ευημερία και το κέρδος από την υπέρβαση των εμποδίων με την πάροδο του χρόνου.
Αυτή η ιδέα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς παρατηρούμε την επιβλαβή δράση αυτών των zombies και μονόκερων στην αγορά.
Αυτές οι οντότητες, που γεννήθηκαν από τις προσπάθειες να ξεπεράσουν τον φυσικό ρυθμό της οικονομικής εξέλιξης, αποτελούν την επιτομή της ανοησίας , της αναζήτησης γρήγορων λύσεων στο βασίλειο του χρόνου που δεν συγχωρεί.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη χελώνα, η οποία όχι μόνο ενσαρκώνει την ανθεκτικότητα, αλλά δυναμώνει αντέχοντας το σοκ και τη δοκιμασία του χρόνου.
Όπως εξηγεί ο Taleb, οι οντότητες, είτε μεμονωμένα άτομα, είτε οργανισμοί ή ολόκληρες οικονομίες, αναπτύσσουν ανθεκτικότητα και την ικανότητα να βγαίνουν ισχυρότεροι από τις αναταράξεις, αντέχοντας τις αντιξοότητες του χρόνου, όπως ακριβώς η χελώνα.
Καθώς παρακολουθούμε την αναπόφευκτη αποκάλυψη αυτών των πρόσκαιρων θηρίων στην αγορά, φαίνεται αναπόφευκτο ότι νέα είδη zombies και μονόκεροι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ως αρνητικοί οικονομικοί παράγοντες.
Αυτές οι οντότητες, που πιθανώς υποκινούνται από τη συνεχή προσπάθεια της οικονομικής ελίτ να αψηφήσει τους χρονικούς περιορισμούς, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τους ακατάλυτους νόμους του χρόνου.
Ωστόσο, εάν οι ιδέες του Taleb ισχύουν, εκείνες που ενσωματώνουν την αρχή του ισχυρού απέναντι στο χρόνο -η απόκτηση δύναμης από αρνητικούς παράγοντες και κραδασμούς- θα επικρατήσουν τελικά.
Θα έπρεπε να παρατηρήσουν την ταπεινή χελώνα.

Συμπερασματικά, δεν είναι το γρήγορο αλλά το προσαρμόσιμο, όχι το φαινομενικά ισχυρό αλλά το εγγενώς ισχυρό, που θα αντέξει και θα ανθίσει.
Ο μύθος της χελώνας και του λαγού εκτείνεται πέρα από τον μύθο στον ίδιο τον ιστό της οικονομικής εξέλιξης, υπογραμμίζοντας την αρετή της ανθεκτικότητας έναντι της ψευδαίσθησης και του ανόητου πειρασμού των γρήγορων κερδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης