Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αμερικανική εποποιία: Το ΑΕΠ αυξήθηκε 334 δισ. το δ' τρίμηνο 2023, με εκτόξευση χρέους 834 δισ. δολαρίων

Αμερικανική εποποιία: Το ΑΕΠ αυξήθηκε 334 δισ. το δ' τρίμηνο 2023, με εκτόξευση χρέους 834 δισ. δολαρίων
Τα «ψιλά γράμματα» πίσω από τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Υπερδιπλάσιο ποσό χρειάστηκε να αντλήσει από τις αγορές η αμερικανική κυβέρνηση για να καταφέρει να αυξήσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 334 δισεκ. δολάρια το δ' τρίμηνο 2023, μία πραγματικότητα που επιβεβαιώνει όσους «φωνάζουν» για κρίση χρέους προσεχώς στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου -ακόμη και το δολάριο παραμένει το κύριο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα 28/2 το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναθεώρησε επί τα χείρω την αρχική εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 3,3% (σε ετήσια σύγκριση) το δ' τρίμηνο του 2023, καθώς εν τέλει ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 3,2%. Για το 2023 η αμερικανική αναπτύχθηκε κατά 2,5%, από ανάπτυξη 1,9% το 2022.
Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη αντανακλούσε κυρίως τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, τις εξαγωγές και τις κρατικές/τοπικές κυβερνητικές δαπάνες. Βέβαια, αυξήθηκαν οι εισαγωγές, που λειτουργούν αρνητικά για την εξίσωση του ΑΕΠ.
Ενώ λοιπόν η αύξηση του ΑΕΠ αποδίδεται σημαντικά στις κυβερνητικές δαπάνες, παρατηρείται ότι το χρέος μεταξύ τέλος γ' τριμήνου και δ' τριμήνου 2023, αυξήθηκε από 33,167 τρισεκ. σε 34,001 τρισεκ. δολάρια.
Με άλλα λόγια, η αύξηση 334 δισεκ. δολαρίων στο ΑΕΠ για το δ' τρίμηνο, «κόστισε» δανεισμό ύψους 834 δισεκ. από το αμερικανικό Δημόσιο για την ίδια χρονική περίοδο.
Και μέσα σε όλα αυτά, να θυμίσουμε και άλλα ανοικτά μέτωπα της αμερικανικής οικονομίας, όπως τα εμπορικά ακίνητα...
Ενδεικτικά, η Goldman Sachs προστέθηκε σε όσους «βλέπουν» δυσοίωνο το μέλλον του κλάδου εμπορικών ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία περίοδο που ουκ ολίγοι κάνουν λόγο για μία επικείμενη επανάληψη της κρίσης του 2008. Αν και η Goldman δεν εφημίζεται για την επιτυχία της στις προβλέψεις, αυτή τη φορά επικαλείται... στοιχεία.
Τα εμπορικά ακίνητα είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ακολουθώντας μόνο το σταθερό εισόδημα και τις μετοχές. Παρά το γεγονός ότι οι «Magnificent Seven» μετοχές οδήγησαν τους δείκτες της Wall Street σε νέα υψηλά, η αγορά εμπορικών ακινήτων αντιμετωπίζουν επιδείνωση της ύφεσης, ιδιαίτερα στον τομέα των γραφείων. Αναλυτές της Goldman έγραψε σημείωμα για τους πελάτες της τράπεζας, στον οποίο επικαλούνταν τα στοιχεία από τον «Dodge Momentum Index», έναν κορυφαίο δείκτη 12 μηνών για τις κατασκευαστικές δαπάνες για κτίρια μη κατοικιών. Διαπιστώνουν ότι ο δείκτης αυξήθηκε 0,1% τον Ιανουάριο στο 184,1 από 183,9 τον Δεκέμβριο, αλλά μειώθηκε κατά 8% από 199,3 σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις αναγνώσεις τους επόμενους μήνες δεδομένου των αυξημένων κινδύνων».
Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι κατασχέσεις εμπορικών ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2024, καθώς διπλασιάστηκαν σε ετήσια σύγκριση και έφθασαν τις 635. Σε μηνιαία σύγκριση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Attom, η αύξηση διαμορφώνεται στο 17%. Η υψηλότερη αύξηση εντοπίζεται στην Καλιφόρνια, ήτοι 72% σε μηνιαία βάση και άνω του 140% σε ετήσια βάση.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης