Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο επικεφαλής της Goldman Sachs προειδοποιεί: Δεν πάει καλά η οικονομία των ΗΠΑ, έρχεται σοκ λέει η Morgan Stanley

Ο επικεφαλής της Goldman Sachs προειδοποιεί: Δεν πάει καλά η οικονομία των ΗΠΑ, έρχεται σοκ λέει η Morgan Stanley
Η αμερικανική οικονομία εμφανίζεται ισχυρή και ο πληθωρισμός μειώθηκε από τα υψηλά του 2022
Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται πραγματικά εύρωστη — το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και τα χρηματιστήρια φλέγονται.
Επιπρόσθετα, ο πληθωρισμός μειώθηκε από τα υψηλά του 2022 - ακόμα κι αν εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας - αφού η Fed αύξησε αμείλικτα τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.
Αυτό το σενάριο δημιουργεί ελπίδες ότι η Fed θα είναι σε θέση να επιτύχει μια «ήπια προσγείωση» όπου η οικονομία επιβραδύνει αρκετά ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να πέσει σε ύφεση.
Ωστόσο, ο David Solomon, Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, δήλωσε σε συνέδριο της UBS ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι.
«Ο κόσμος είναι ρυθμισμένος για μια ήπια προσγείωση», είπε ο Solomon.
Οι αγορές το τιμολογούν επίσης με μεγάλη πιθανότητα, πρόσθεσε.
Ωστόσο, "η δική μου άποψη είναι ότι είναι λίγο πιο αβέβαιο από αυτό", είπε ο Solomon.
«Και θα έπρεπε να το περιμένετε, δεδομένων των ακραίων διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία και την ομαλοποίηση», πρόσθεσε ο Solomon.
Πρόσθεσε ότι ενώ το «ανώτερο μισό της οικονομίας» στις ΗΠΑ διατηρείται ισχυρό, ορισμένα τμήματα της κατανάλωσης όμως έχουν αρχίσει να ραγίζουν.
«Μίλησα με ένα σωρό CEO που διαχειρίζονται επιχειρήσεις που θα είχαν καλή εικόνα για αυτό που θα αποκαλώ περισσότερο είδος συμπεριφοράς δαπανών», είπε ο Solomon.
«Νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες, είδατε ένα μοτίβο αυτών των συμπεριφορών να περιορίζονται, πράγμα που σημαίνει ότι το κατώτερο τμήμα της οικονομίας είναι λίγο πιο ήπιο», είπε.

Πληθαίνουν τα σημάδια

Ο Solomon δεν είναι ο μόνος που βλέπει αβεβαιότητες στην οικονομία των ΗΠΑ, παρόλο που πιστεύει ότι "λειτουργεί αρκετά καλά" γενικά.
Η Ellen Zentner, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα έχει σκληρή προσγείωση «κάποια στιγμή», υπογραμμίζοντας τη δύσκολη συνθήκη στην οποία ελίσσεται αυτή τη στιγμή η Fed.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, γεγονός που θα δυσκολέψει τη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
«Όσο περισσότερο μένει η Fed στην επικίνδυνη ζώνη του υψηλότερου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι κίνδυνοι συντριβής ή σκληρής προσγείωσης αυξάνονται», είπε επίσης ο James McCann, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος στο Abrdn, στον Phil Rosen του Business Insider την περασμένη εβδομάδα.
"Είναι τόσο κοντά στο να επιτύχουν αυτή την ομαλή προσγείωση και υπάρχει κατανόηση ότι δεν μπορούν να αφήσουν την πολιτική πολύ σφιχτή για πολύ καιρό", πρόσθεσε ο McCann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης