Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μέγας χορηγός του πολέμου στην Ουκρανία η ΕΕ με 85 δισ. ευρώ, ξεπέρασε τις ΗΠΑ - «Χάλκινο» μετάλλιο η Γερμανία

Μέγας χορηγός του πολέμου στην Ουκρανία η ΕΕ με 85 δισ. ευρώ, ξεπέρασε τις ΗΠΑ - «Χάλκινο» μετάλλιο η Γερμανία
Τί δείχνουν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Statista
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον «και με τη βούλα» ο μεγαλύτερος χορηγός του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως τις 24 Ιανουαρίου 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωση η εταιρεία Statista, μετά και τη δέσμευση των Βρυξελλών για οικονομική βοήθεια 77,2 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, η συνολική χρηματοδότηση φθάνει τα 85 δισεκ. δολάρια, έναντι 67,7 δισεκ. ευρώ που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ.
Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία είναι οι επόμενοι σημαντικότεροι εταίροι του πολέμου, επισημαίνεται.
Στην αντίστοιχη έρευνα της Stiatista για την περίοδο έως τις 31 Ιουλίου 2023, οι ΗΠΑ ήταν πρώτες με 42,1 δισεκ. ευρώ και ακολουθούσε η Γερμανία με 17,1 δισεκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εξετάζει και νέα χρηματοδότηση προς την Ουκρανία με συνεισφορά αυτή τη φορά από τα κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών assets -σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τον Δεκέμβριο 2023.
Η ΕΕ εκτιμά πως θα συγκεντρώσει περίπου 15 δισεκ. ευρώ.
Το εν λόγω σχέδιο έχει τεθεί στο τραπέζι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο αλλά δεν έχει προχωρήσει, καθώς ουκ ολίγα κράτη-μέλη και η ΕΚΤ εξέφρασαν ανησυχίες.
Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποστηρίξουν ομόφωνα το σχέδιο και περαιτέρω μέτρα εφαρμογής, πριν τα χρήματα εκταμιευτούν στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία εμπόδισε περαιτέρω χρηματοδότηση της ΕΕ για την Ουκρανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών την περασμένη Πέμπτη, υπενθυμίζεται.
Στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου, τα κέρδη θα μεταφερθούν στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για να ενισχύσουν τα ταμεία στήριξης της Ουκρανίας.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι αυτό θα αποφέρει έως και 3 δισ. ευρώ ετησίως, ή 15 δισ. ευρώ μεταξύ 2023 και 2027.
Η G7 έχει συμφωνήσει να «παγώσει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έως ότου η Μόσχα καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία.
Infographic: The Countries Committing the Most Aid to Ukraine | Statista
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης