Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Όλα θυμίζουν... 2008: Goldman Sachs και Morgan Stanley πρόθυμες να διακρατήσουν τα «αμαρτωλά» CLOs

Όλα θυμίζουν... 2008: Goldman Sachs και Morgan Stanley πρόθυμες να διακρατήσουν τα «αμαρτωλά» CLOs
Μνήμη χρυσόψαρου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή απλά απληστία;
Σχετικά Άρθρα
Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley είναι ολοένα και πιο πρόθυμες να κρατήσουν προσωρινά μερικά από τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν περισσότερο μερίδιο αγοράς και να βοηθήσουν τις εταιρείες να «συσκευάσουν» δάνεια υψηλής μόχλευσης σε ομόλογα.
Φυσικά μιλάμε για τα CLOs (collateralized loan obligations), οι εξασφαλισμένες δανειακές υποχρεώσεις που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τα CLOs είναι μια μορφή τιτλοποίησης όπου οι πληρωμές από πολλά μεσαίου μεγέθους και μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια συγκεντρώνονται και μεταβιβάζονται σε διαφορετικές κατηγορίες ιδιοκτητών σε διάφορες δόσεις, δηλαδή ένας τύπος χρεωστικής υποχρέωσης με εξασφάλιση.
«Οι τράπεζες της Wall Street προσφέρουν τους τελευταίους μήνες επιλεκτικά να αναλάβουν τα λεγόμενα μερίδια των CLOs ως μέρος μιας ώθησης για να κερδίσουν συμφωνίες. (...) Είναι η τελευταία προσπάθεια των τραπεζών να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον επικερδή κλάδο των CLOs. Τα προηγούμενα χρόνια, τόνισαν την ικανότητά τους να προμηθεύονται δάνεια και να εξασφαλίζουν στους διαχειριστές τις καλύτερες κατανομές, να προσφέρουν πιο ελκυστικούς όρους για τα πιστωτικά όρια που χρησιμοποιούνται για τη σταδιακή οικοδόμηση ενός χαρτοφυλακίου και να προσφέρουν την αγορά των μεγαλύτερων, ασφαλέστερων τμημάτων των συμφωνιών.
Όμως, καθώς ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί και περισσότερες τράπεζες επιδιώκουν να επιδοθούν στην πλούσια σε προμήθειες δραστηριότητα της διευθέτησης συμφωνιών, ορισμένες καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να προσελκύσουν ή να διατηρήσουν πελάτες. Ο κίνδυνος στήριξης των CLOs, φυσικά, είναι ότι εάν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να βρουν γρήγορα έναν αγοραστή, θα αναγκαστούν να τον κρατήσουν στον ισολογισμό τους», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Οι Deutsche Bank, Mizuho Financial Group και Jefferies Financial Group αναλαμβάνουν επίσης CLOs, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Είναι μία από τις δημιουργικές τεχνικές που βλέπουμε. Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό διακανονιστών που είναι έτοιμοι να αναλάβουν σημαντικές δεσμεύσεις έναντι των διευθυντών, σε ορισμένες περιπτώσεις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις», δήλωσε ο James Warbey της δικηγορικής εταιρείας Milbank.
Οι παραπάνω τράπεζες δεν σχολίασαν το δημοείευμα.
«Οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι φόβοι για μια επικείμενη ύφεση, κράτησαν την αγορά CLOs σε ύφεση τα τελευταία δύο χρόνια, με σημάδια επούλωσης να εμφανίζονται μόλις προς τα τέλη του 2023. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από μια απότομη βελτίωση του κλίματος. Οι βασικοί επενδυτές επέστρεψαν ή ενίσχυσαν τη δραστηριότητα και οι asset managers των ΗΠΑ δημιουργούν νέες συμφωνίες με φρενήρεις ρυθμούς -30 δισεκ. δολάρια μέχρι στιγμής, πάνω από 10 δισεκ. δολάρια περισσότερα από πέρυσι», σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
«Υπάρχει σίγουρα περισσότερη ζήτηση για CLOs από ό,τι έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Jihan Saeed, διευθύνων σύμβουλος της Permira Credit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης