Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GoldSwitzerland: Η παγκόσμια οικονομία… παραπαίει – Η επόμενη κρίση έρχεται από τις γυάλινες πόρτες των ηλιθίων

GoldSwitzerland: Η παγκόσμια οικονομία… παραπαίει – Η επόμενη κρίση έρχεται από τις γυάλινες πόρτες των ηλιθίων
Αναμείνατε τσουνάμι στα εμπορικά ακίνητα…
Είναι σχεδόν κωμικό να βλέπεις τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όλων των χωρών να πιάνονται στα πράσα αλλά να προσποιούνται ότι δεν τους βλέπουμε.
Πράγματι, λέει η GoldSwitzerland, είναι σαν βλέπεις ένα μικρό παιδί να βάζει χέρι στο κουτί με τα μπισκότα ενώ προσπαθεί να γλιτώσει από τα ενοχλητικά βλέμματα των γονιών του… αρνούμενο πως έχει φάει κρυφά μπισκότα, παρά τα ψίχουλα που υπάρχουν στο πρόσωπό του. Είναι σχεδόν κωμικό.
Αλλά δεν υπάρχει τίποτα αστείο στις μεγάλες οικονομίες που σέρνονται στην ύφεση (Γερμανία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα) ή αρνούνται την ύφεση (ΗΠΑ) - ενώ οι νοήμονες μας από την Ουάσιγκτον μέχρι την ΕΕ παίζουν με τα ομόλογα, τον πληθωρισμό και τον πόλεμο, όπως τα παιδιά του νηπιαγωγείου παίζουν με το φυσικό αέριο και τα σπίρτα.
Έτσι και οι κεντρικοί τραπεζίτες, επισημαίνει ο ελβετικός οίκος, δεν μπορούν να συνεχίσουν να κρύβουν πως το χρέος των ΗΠΑ είναι μη βιώσιμο – όπως έκαναν στο παρελθόν με έξυπνα ψέματα.
Εν ολίγοις, οι μέρες που κρύβονταν τα κακά μαθηματικά πίσω από άδειες λέξεις πλησιάζουν τώρα στο τέλος τους, όπως αποδείχθηκε πιο πρόσφατα από την τελευταία κωμική.

Χρέος & Ομόλογα

Όπως ο οίκος έχει επαναλάβει ad nauseum, «η αγορά ομολόγων είναι το πιο βασικό ζήτημα» και η επιβίωσή της εξαρτάται από τη ρευστότητα, δηλαδή από τα δολάρια.
Μετά από ένα πρωτοφανές έως γκροτέσκο QA (ποσοτική χαλάρωση) και μια κεκαλυμμένη διάσωση πολλών περιφερειακών τραπεζών μέσω του προγράμματος της Fed TBTF, οι συνδυασμένες προσπάθειες της Fed και του Υπουργείου Οικονομικών (δηλαδή, το yin και το yang των Powell και Yellen) να παράσχουν μια Κερκόπορτα ρευστότητας είναι τραγική.
Παρά τη σύσφιξη του Powell από το 2022, το επίπεδο διάχυσης άμεσης ρευστότητας της Fed εξακολουθεί να είναι δεκάδες δισεκατομμύρια τον μήνα.
Αλλά κάποια στιγμή, αυτά τα κόλπα ρευστότητας (όπως και η ρευστότητα) θα στερέψουν.
Και όταν αυτό το «λίπος» τελειώσει, τότε ο κινητήρας των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα σταματήσει σταματά, όπως και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με επικεφαλής μια κατεστραμμένη (n) Η.Π.Α.
Ήδη η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας … αργοπεθαίνει.
Ενδεικτικού αυτού, όπως προειπώθηκε, ήταν η πρόσφατη δημοπρασία ομολόγων… που δημοπρατήθηκαν στο μεγαλύτερο εύρος – κάτι το οποίο είναι ντροπιαστικό για μια οικονομία όπως η αμερικανική.
Οι ξένοι πλειοδότες για το 20ετές ομόλογο του Uncle Sam μειώθηκαν στο 60% (από 74% τον Νοέμβριο).
Με απλά λόγια, αυτό είναι ένα ανοιχτό σημάδι ότι η αγορά ομολόγων ραγίζει.
Στην πραγματικότητα, όμως, έχει ραγίσει εδώ και λίγο καιρό…
Εν ολίγοις: Περισσότερο QE στο φεγγάρι είναι αναπόφευκτο, όχι συζητήσιμο.
Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και ραγδαία υποτίμηση του δολαρίου.

Ποια βελόνα θα σκάσει τη φούσκα του κόκκινου χρέους;

Σύμφωνα με την GoldSwitzerland, επιχειρώντας να ακτινογραφήσουμε το σύγχρονο φεουδαρχικό –παρά καπιταλιστικό– χρηματοπιστωτικό σύστημα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε τη μεγαλύτερη φούσκα χρέους στην ιστορία και να υποθέσουμε ποια βελόνα θα το «σκάσει»…
Θα είναι άραγε αιχμηρά επιτόκια που συγκρούονται με τον λευκό κύκνο του άνευ προηγουμένου παγκόσμιου χρέους;
Θα είναι η κατάρρευση της αγοράς παραγώγων;
Θα υπάρξει ένας γεωπολιτικός μαύρος κύκνος; Άλλος πόλεμος;
Μια Ιαπωνία που καταρρέει; Κίνα; Αμερική;
Μια σπασμένη/εύθραυστη ΕΕ; Μια διάσπαση της κοινωνικής τάξης που οδηγεί σε μετανάστευση; Ποιoς ξέρει.
Με τόσο πολλές βελόνες στραμμένες σε ένα πλέον ιστορικά ανεξιχνίαστο (και μαθηματικά απλήρωτο) κόκκινο μπαλόνι χρέους, η πραγματική βελόνα που μας τρυπάει σπάνια είναι αυτή που βλέπουμε να έρχεται…
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως, όπως και το 2008, η επόμενη κρίση μπορεί να προέλθει από εκεί που γεννιούνται οι περισσότερες κρίσεις, δηλαδή πίσω από τις γυάλινες πόρτες των ηλίθιων (και προστατευμένων από το σύστημα) τραπεζών μας…
Η κρίση στα εμπορικά ακίνητα (CRE), για την οποία η Gold Switzerland είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2020, κάθε άλλο παρά δευτερεύουσας σημασίας είναι.
Οι ζημίες από τα CRE υπερβαίνουν πλέον κατά πολύ τα αποθεματικά σε πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ (Citi, Goldman, Wells, Morgan Stanley, JP Morgan κ.λπ.)

Μεγάλο πρόβλημα στη Μικρή Κίνα

Φυσικά, οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες με έναν ακόμη καρκίνο στα ακίνητα.
Η κρίση CRE της Κίνας είναι μαθηματικά χειρότερη.
Είναι όμως αυτό παρηγοριά για όσους αντιμετωπίζουν ένα όλο και πιο εξευτελισμένο δολάριο και αμερικανικό κρατικό ομόλογο;
Υποτίθεται ότι είμαστε χαρούμενοι που το αμερικανικό νόμισμα και τα αμερικανικά ομόλογά, αν και απαίσια, εξακολουθούν να είναι καλύτερα (προς το παρόν, τουλάχιστον) από αυτά της Κίνας;
Τότε γιατί οι αποδόσεις τους έχουν εκτοξευθεί κατά 200 μ.β.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αντιμετωπίζεται, καταλήγει η Gold Switzerland.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης