Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα επιμείνει – Νέα πρόσκληση η εκτόξευση στα ναύλα

Fitch: Ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα επιμείνει – Νέα πρόσκληση η εκτόξευση στα ναύλα
Τί αναφέρει σε σχόλιό του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Τα αυξημένα ναύλα των εμπορικών πλοίων θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση του «τέρατος» του πληθωρισμού από τις κεντρικές τράπεζες, σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, είναι πιθανό να υπάρξει μικρότερος αντίκτυπος σε σύγκριση με την αντίστοιχη άνοδο του κόστους ναύλων το 2021, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιτάχυνση του πληθωρισμού παγκοσμίως κατά 1,5% με 2%.
Ωστόσο, το τρέχον άλμα στις τιμές είναι μικρότερο και το οικονομικό υπόβαθρο είναι εντελώς διαφορετικό από το 2021, όταν η ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκε και ο μεταποιητικός τομέας σημείωσε άνθηση, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση για αποστολές εμπορευματοκιβωτίων. Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι πλέον σφιχτές και η κατανάλωση αγαθών σήμερα αυξάνεται μόνο μέτρια».
Τα ναύλα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 150% από τον Δεκέμβριο του 2023 ως αποτέλεσμα των διακοπών στη θαλάσσια κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτές οι αυξήσεις είναι πιθανό να αντικατοπτρίζονται στην αύξηση των τιμών εισαγωγών τους επόμενους μήνες και οι μεγαλύτεροι χρόνοι αποστολής θα μειώσουν τις προμήθειες ενδιάμεσων εισροών και καταναλωτικών αγαθών.
Η Fitch προβλέπει αύξηση 3,5% του πληθωρισμού των τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ έως το τέλος του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης