Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

B. Riley: Γιατί το πάρτι στις μετοχές θα γίνει «αιματοχυσία» - Έρχονται ύφεση και κραχ -40% στoν S&P 500, στις 3.000 μονάδες

B. Riley: Γιατί το πάρτι στις μετοχές θα γίνει «αιματοχυσία» - Έρχονται ύφεση και κραχ -40% στoν S&P 500, στις 3.000 μονάδες
Μια ύφεση, ακόμη και ήπια, δεν προοιωνίζεται ποτέ ομαλή πορεία για τους επενδυτές, προειδοποίησε οεπικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας B. Riley, Paul Dietrich.
Σχετικά Άρθρα
Κραχ ως -40% στις αμερικανικές μετοχές προβλέπει ο επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας B. Riley Wealth, Paul Dietrich, στην περίπτωση που υπάρξει ύφεση.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, τυχόν υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας θα μπορούσε να προκαλέσει «σκάσιμο», κατά τρόπο εκκωφαντικό, στη μεγαλύτερη φούσκα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά από την τρέλα των dot-com.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Dietrich, το 2024 θα υπάρξει ύφεση…
Και αν ακόμη δεν υπάρξει (πολλές φορές έχουν πέσει έξω οι αναλυτές), ακόμα και μια ήπια επιβράδυνση θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρή διόρθωση.
Υπενθυμίζεται πως οι αμερικανικές μετοχές, την εβδομάδα που τελειώνει στις 23 Φεβρουαρίου 2024, ανέβηκαν σε πρωτόγνωρα ύψη, σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με καύσιμο τα κέρδη που ανέφερε η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Nvidia.
Σε κάθε περίπτωση, ο Dietrich προβλέπει ήπια ύφεση - αλλά ακόμη και μια ήπια επιβράδυνση θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση των μετοχών κατά 40%, γεγονός που θα οδηγούσε τον S&P 500, από τις 5.100 μονάδες, στις 3.000 μονάδες.
«Είμαστε ακόμη στον δρόμο της ύφεσης» δήλωσε ο Dietrich, προσθέτοντας ότι ακόμη και μια ισχυρή εκτύπωση του ΑΕΠ για το τρίμηνο δεν θα μείωνε την πίστη του για επερχόμενη ύφεση.
«Η αγορά είναι υπερτιμημένη».

Επιτοκιακές μειώσεις

Η αισιοδοξία είναι υψηλή στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως οι έντονες μειώσεις των επιτοκίων φέτος και η μανία της τεχνητής νοημοσύνης δεν προϊδεάζουν για ύφεση.
Σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, οι επενδυτές αναμένουν μειώσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.
Εν τω μεταξύ, η οικονομία έδειξε εκπληκτική ανθεκτικότητα το περασμένο έτος, με την ανάπτυξη να εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί περίπου στο 2,9% για το τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομολόγους της Fed της Ατλάντα.
Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στους επίσημους αριθμούς φτάνει για να σχηματίσετε μια λιγότερο ρόδινη εικόνα για την οικονομία.
Μια σειρά από οικονομικούς δείκτες έχουν πέσει σε «επικράτεια βαθιάς ύφεσης», προειδοποίησε ο Dietrich, επισημαίνοντας σημάδια αδυναμίας που αναβοσβήνουν στην αγορά εργασίας και στις καταναλωτικές δαπάνες.
Το ποσοστό ανεργίας παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά οι άνεργοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας κυμαίνονται κοντά στα 1,9 εκατομμύρια από τις αρχές του 2024 - ένα επίπεδο που ο Dietrich, σε προηγούμενο ερευνητικό του σημείωμα, περιέγραψε ως «υφεσιακό».
Οι καταναλωτές φαίνονται επίσης ότι δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τον ρυθμό του πληθωρισμού και το αυξημένο κόστος δανεισμού.
Το χρέος των πιστωτικών καρτών σημείωσε ρεκόρ, στο 1,13 τρισεκ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Fed, και είναι πιθανό οι καταναλωτές σύντομα να ξεπεράσουν τα πιστωτικά τους όρια, προειδοποίησε ο Dietrich.

Πληθωρισμός

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός δύσκολα θα επιστρέψει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed σύντομα.
Παρότι οι τιμές έχουν μειωθεί δραματικά από τα υψηλά τους το 2022, η κυβέρνηση τύπωσε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό κατά τη διάρκεια της πανδημίας - περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την προεδρία του Biden - και οι πληθωριστικές επιπτώσεις πιθανότατα δεν αποτυπώνονται ακόμη πλήρως στην οικονομία.
«Χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να αποτυπωθεί ο πληθωρισμός στην οικονομία.
Και γι' αυτό πιστεύω ότι το τελευταίο μίλι του, για τον στόχο του 2%, θα διανυθεί πολύ, πολύ δύσκολα και πολύ αργά...
Πιθανότατα προκληθεί στασιμοπληθωρισμός ανάλογος με αυτό τον οποίο είδαμε στη δεκαετία του '70» πρόσθεσε ο Dietrich, επισημαίνοντας τη στασιμοπληθωριστική κρίση εκείνης της δεκαετίας, οπότε οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη, με την οικονομική ανάπτυξη να είναι υποτονική.
Μια ύφεση, ακόμη και ήπια, δεν προοιωνίζεται ποτέ ομαλή πορεία για τους επενδυτές, προειδοποίησε ο Dietrich.
Το ΑΕΠ μόλις που μειώθηκε κατά 1% το 2001, ωστόσο οι μετοχές έπεσαν κατακόρυφα κατά 49%, από την κορυφή στο κατώτατο σημείο.
Ο υπερτιμημένος Nasdaq Composite, εν τω μεταξύ, υποχώρησε 78%, καθώς οι επενδυτές κάηκαν από την τρέλα τους για τις μετοχές dot-com.
Αν και οι μετοχές πέφτουν κατά μέσο όρο 36% στην αρχή μιας ύφεσης, ο Dietrich πιστεύει ότι η αγορά σήμερα θα μπορούσε να πέσει ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι θεωρεί τις αποτιμήσεις των μετοχών πιο φουσκωμένες από το 2001.
Πολλές μετοχές τεχνολογίας σήμερα, ειδικά αυτές που δεν έχουν... δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τις αποτιμήσεις τους με κέρδη, μπορεί να κατακρημνιστούν, καθώς η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, είπε.
«Η τρέχουσα εξέλιξη στο χρηματιστήριο βασίζεται στην ισχύ 7 μετοχών τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση και στην αισιοδοξία πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα.
Κανείς δεν φαίνεται να παρατηρεί ότι η οικονομία ψύχεται και υπάρχουν κίνδυνοι παντού» είπε ο Dietrich σε προηγούμενο σημείωμα.
Επισημαίνεται πως οι οικονομολόγοι της Fed της Νέας Υόρκης τιμολογούν πιθανότητα 61% η οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.
Ένας οικονομικός δείκτης κάτω από το ραντάρ τιμολογεί την πιθανότητα ύφεσης γύρω στο 85%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης