Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα του ΟΤΕ - Τιμές - στόχοι και guidance από Eurobank, Optima, Wood, Alpha Finance, Axia

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα του ΟΤΕ - Τιμές - στόχοι και guidance από Eurobank, Optima, Wood, Alpha Finance, Axia
Η Eurobank εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να επιτύχει αύξηση των EBITDA (AL) κατά 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση
Σχετικά Άρθρα
(upd) Tα αποτελέσματα του 2023 που ανακοίνωσε ο όμιλος ΟΤΕ σχολιάζουν οι αναλυτές, με το guidance για το 2024 και την αύξηση της ανταμοιβής των μετόχων, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η πώληση της θυγατρικής της Ρουμανίας και η συνέχιση των προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης θα αποτελέσουν θετικούς καταλύτες.

Eurobank Equities

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε αποτελέσματ για το  δ’ τρίμηνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της, με την τιμή – στόχο να διαμορφώνεται στα 15,10 ευρώ και σύσταση hold και τη χρηματιστηριακή να σημειώνει ότι δεν βλέπει καταλύτες ανόδου.
Για το 2024, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η υποκείμενη ανάπτυξη της σταθερής τηλεφωνίας είναι έτοιμη να βελτιωθεί.
Από την πλευρά του κόστους, η εξοικονόμηση προσωπικού φαίνεται ότι θα αντισταθμίσει εν μέρει τα εμπόδια  από τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο ΟΤΕ - σε αντίθεση με την περίπτωση άλλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της ΕΕ - είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει υψηλότερο ενεργειακό κόστος το 2024 λόγω των αντισταθμιστικών συμβολαίων.
 Συνολικά, η Eurobank εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να επιτύχει αύξηση των EBITDA (AL) κατά 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που αντιστοιχεί σε +0,6% σε ετήσια βάση.

Συντηρητικό το μέρισμα

Όσον αφορά το μέρισμα, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι «οι συνολικές αμοιβές το 2024 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση, αλλά δεν είναι υπερβολικά γενναιόδωρες στα 450 εκατ. ευρώ (+6% σε ετήσια βάση).
«Η πολιτική επιστροφής μετρητών μας φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει πράγματι μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια. Συνολικά, τα νέα σχετικά με την επιστροφή μετρητών είναι μάλλον ουδέτερα κατά την άποψή μας και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση των μετοχών.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι:

1) υπάρχουν άλλες ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες με υψηλότερες αποδόσεις μετρητών που προσφέρονται (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo).
2) αρκετές άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών προσφέρουν επίσης απόδοση FCFE σε υψηλό μονοψήφιο ή υψηλότερο ποσοστό (π.χ. DT, BT).», εξηγούν οι αναλυτές.

Αποτίμηση: Οι μετοχές έχουν σε μεγάλο βαθμό απομειώσει το ρίσκο αλλά...

Η πρόσφατη απόδοση της μετοχής του ΟΤΕ ήταν απογοητευτική και έχει αφήσει τη μετοχή σε c4,7x 2024e EV/EBITDA, ένα discount c20% έναντι του κλάδου της ΕΕ.
Στην τρέχουσα τιμή,  η μετοχή διαπραγματεύεται με 8% ταμειακή απόδοση, υποδεικνύοντας περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο.
Τούτου λεχθέντος, δυσκολευόμαστε να δούμε καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024, η οποία θα σήμαινε το τέλος της ετήσιας ταμειακής εξάντλησης των 20-30 εκατ. ευρώ και θα οδηγούσε σε εφάπαξ εξοικονόμηση φόρων που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων το 2025, σημειώνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

Wood & Company

«Ο ΟΤΕ είναι πεπεισμένος ότι θα επιτύχει περαιτέρω ανάπτυξη το 2024, με βάση την τρέχουσα δυναμική της αγοράς.
Ο Όμιλος έχει συνάψει συμβόλαιο για ένα μεγάλο μέρος των προμηθειών ενέργειας για το 2024, αυξάνοντας την ορατότητα για τις μελλοντικές δαπάνες, αν και σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο συμβόλαιο.
Το 2024 ο ΟΤΕ θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποδομή FTTH, το δίκτυο 5G και την ψηφιοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον πελάτη, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε παρακείμενες υπηρεσίες», σχολιάζει η Wood & Company.

Alpha Finance

Την τιμή στόχο των 18,08 ευρώ με σύσταση buy για τη μετοχή του ΟΤΕ, διατηρεί η Alpha Finance.
Όσον αφορά τις πληρωμές των μετόχων, αναμένονται στα 450 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 297 εκατ. ευρώ σε μετρητά και περίπου 153 εκατ. ευρώ σε επαναγορά μετοχών, που συνεπάγεται μέρισμα της τάξεως του 0,71 ανά μετοχή και μερισματική απόδοση περίπου 5% στα τρέχοντα επίπεδα τα τιμής της μετοχής.
Για τις προοπτικές,  εκτιμά ότι η διοίκηση αναμένει περαιτέρω αύξηση των εσόδων κατά το τρέχον έτος, παρά τις πιέσεις στα έσοδα από τη χονδρική, με αύξηση των λειτουργικών κερδών, πρόβλεψη για διαμόρφωση των ταμειακών ροών στα 470 εκατ. ευρώ, προσγείωση των επενδύσεων στο εύρος των 610 με 620 εκατ. ευρώ, με υψηλότερες πληρωμές στο 95% έναντι 84-85% τα τελευταία δύο χρόνια.

Optima Bank

Το προτεινόμενο μέρισμα ύψους 0,71 ευρώ ανά μετοχή, (+19% σε ετήσια βάση, μερισματική απόδοση 5,1%), 10% πάνω από την εκτίμηση της Optima Bank για 0,64 ευρώ ανά μετοχή και 6% πάνω από την αγορά για 0,67 ευρώ ανά μετοχή.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 531,7 εκατ. ευρώ (+36,8% σε ετήσια βάση), 4% πάνω από την εκτίμηση της Optima για 513 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών για 533 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 3.469 εκατ. ευρώ (+0,4% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima και του consensus για 3.451 εκατ. ευρώ.
Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 1.343 εκατ. ευρώ (-0,4% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με την εκτίμηση της Optima για 1.339 εκατ. ευρώ.
Οι κατευθυντήριες γραμμές για φέτος αφορούν ταμειακές ροές ύψους 470 εκατ. ευρώ, λόγω υψηλότερων πληρωμών φόρου εισοδήματος σε μετρητά και πρόγραμμα επενδύσεων 610 με 620 εκατ. ευρώ.

Axia Research

«Ο ΟΤΕ δημοσίευσε ένα καλό σύνολο αποτελεσμάτων για το δ' τρίμηνο του 2023, καταγράφοντας έσοδα και προσαρμοσμένη κερδοφορία σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες μας και της αγοράς» σχολιάζει η Axia Research για τα αποτελέσματα του ΟΤΕ.
«Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο, με το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς (στην Ελλάδα) σε ευρυζωνικές συνδέσεις και μεταπληρωμένες υπηρεσίες να χαρακτηρίζει την απόδοση αυτού του τριμήνου, αλλά τα αυξημένα έξοδα κατέστειλαν το περιθώριο EBITDA. Σε κάθε περίπτωση, αυτό επιτεύχθηκε, παρά τον πόλεμο τιμών που ξεκίνησε στις αρχές του 2023.
Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία είπε ότι για το 2024 η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη που οδηγεί τη ζήτηση για βασικές προσφορές λιανικής, πρωτοβουλίες που ενισχύουν το ARPU και εξοικονόμηση κόστους θα πρέπει να συνεχιστεί να δημιουργήσει θετική δυναμική», σημειώνουν οι αναλυτές.
«Στο μέλλον δεν αναμένουμε σημαντική απόκλιση στη λειτουργική κερδοφορία του ΟΤΕ καθώς οι προσπάθειες αύξησης των κερδών θα αντισταθμιστούν εν μέρει από αντίθετους ανέμους (χονδρική).
Αναμένουμε ότι οι επιχειρήσεις ΤΠΕ θα συνεχίσουν δυναμικά τις επόμενες περιόδους, αλλά πρόκειται για μια επιχείρηση με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους.
Η πώληση της θυγατρικής της Ρουμανίας και η συνέχιση των προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης θα αποτελέσουν θετικούς καταλύτες για τον όμιλο».
Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με P/E και EV/EBITDA της χρήσης 24E 11,6x και 4,8x αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία διατηρεί πολύ χαμηλή μόχλευση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του FCF που δημιουργήθηκε για να συνεχίσει να επιστρέφεται στους μετόχους (μέρισμα και εξαγορά0.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης