Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Εquities για ΟΤΕ: Αύξηση EBITDA το 2024 – Τιμή – στόχος 15,10 ευρώ, σύσταση hold

Eurobank Εquities για ΟΤΕ: Αύξηση EBITDA το 2024 – Τιμή – στόχος 15,10 ευρώ, σύσταση hold
Η Eurobank εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να επιτύχει αύξηση των EBITDA aL κατά 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση
Σχετικά Άρθρα

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε αποτελέσματ για το  δ’ τρίμηνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της, με την τιμή – στόχο να διαμορφώνεται στα 15,10 ευρώ και σύσταση hold.
Για το 2024, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η υποκείμενη ανάπτυξη της σταθερής τηλεφωνίας είναι έτοιμη να βελτιωθεί.
Από την πλευρά του κόστους, η εξοικονόμηση προσωπικού φαίνεται ότι θα αντισταθμίσει εν μέρει τα εμπόδια  από τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο ΟΤΕ - σε αντίθεση με την περίπτωση άλλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της ΕΕ - είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει υψηλότερο ενεργειακό κόστος το 2024 λόγω των αντισταθμιστικών συμβολαίων.
 Συνολικά, η Eurobank εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να επιτύχει αύξηση των EBITDA (AL) κατά 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που αντιστοιχεί σε +0,6% σε ετήσια βάση.

Συντηρητικό το μέρισμα

Όσον αφορά το μέρισμα, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι «οι συνολικές αμοιβές το 2024 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση, αλλά δεν είναι υπερβολικά γενναιόδωρες στα 450 εκατ. ευρώ (+6% σε ετήσια βάση).
«Η πολιτική επιστροφής μετρητών μας φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει πράγματι μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια. Συνολικά, τα νέα σχετικά με την επιστροφή μετρητών είναι μάλλον ουδέτερα κατά την άποψή μας και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση των μετοχών.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι:

1) υπάρχουν άλλες ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες με υψηλότερες αποδόσεις μετρητών που προσφέρονται (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo).
2) αρκετές άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών προσφέρουν επίσης απόδοση FCFE σε υψηλό μονοψήφιο ή υψηλότερο ποσοστό (π.χ. DT, BT).», εξηγούν οι αναλυτές.

Αποτίμηση: Οι μετοχές έχουν σε μεγάλο βαθμό απομειώσει το ρίσκο αλλά...

Η πρόσφατη απόδοση της μετοχής του ΟΤΕ ήταν απογοητευτική και έχει αφήσει τη μετοχή σε c4,7x 2024e EV/EBITDA, ένα discount c20% έναντι του κλάδου της ΕΕ.
Στην τρέχουσα τιμή,  η μετοχή διαπραγματεύεται με 8% ταμειακή απόδοση, υποδεικνύοντας περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο.
Τούτου λεχθέντος, δυσκολευόμαστε να δούμε καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024, η οποία θα σήμαινε το τέλος της ετήσιας ταμειακής εξάντλησης των 20-30 εκατ. ευρώ και θα οδηγούσε σε εφάπαξ εξοικονόμηση φόρων που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων το 2025, σημειώνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης