Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κέρδη – ρεκόρ για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες το 2023, ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ

Κέρδη – ρεκόρ για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες το 2023, ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ
Τί δείχνουν τα στοιχεία για τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Άνευ προηγουμένου ήταν τα συνολικά καθαρά κέρδη των τραπεζικών κολοσσών της Ευρώπης το 2023, καθώς δέχθηκαν στήριξη από το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων που τους εξασφάλισαν οι ΕΚΤ και Federal Reserve (Fed).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg, τα συνολικά καθαρά κέρδη των 20 μεγαλύτερων τραπεζών της ηπειρωτικής Ευρώπης εκτοξεύθηκαν στα 103 δισεκ. ευρώ το 2023 από 78 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο πριν, ενώ πάνω από το 70% εξ αυτών πέτυχαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγάλες τράπεζες της ηπείρου κατάφεραν να αυξήσουν -κατά μέσο όρο- τα μερίσματα κατά 20% το 2023. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Andrea Enria, οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά αναμένεται να καταβάλουν μερίσματα αξίας 70 δισεκ. ευρώ.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως το -πολύ- κερδοφόρο περιβάλλον δεν εκτιμάται πως θα συνεχιστεί το 2024.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Scope Rating, η οποία ορίζει σταθερό outlook (προοπτικές επαναξιολόγησης) για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ανέφερε: «Ο κλάδος θα παραμείνει ανθεκτικός φέτος, χάρη στα ισχυρότερα πιστωτικά μεγέθη που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι κίνδυνοι είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Κατά την άποψή μας, η κερδοφορία του κλάδου έχει κορυφωθεί το 2023 και θα αρχίσει να μειώνεται το 2024 και το 2025 λόγω της εξομάλυνσης των επιτοκιακών περιθωρίων και της μέτριας αύξησης του πιστωτικού κινδύνου. Ωστόσο, καμία από τις τράπεζες δεν θα αναφέρει καθαρή ζημία το 2024. (...)
Η ποιότητα του ενεργητικού θα επιδεινωθεί το 2024 εξαιτίας της μέτριας οικονομικής ανάκαμψης σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος δανεισμού. Ωστόσο, αναμένουμε ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει μέτρια και οι επιπτώσεις της θα απορροφηθούν εύκολα από τη συνήθη κερδοφορία των τραπεζών», εκτιμά η Scope.
Βέβαια, ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης σε μεγάλες χώρες της ΕΕ, ιδίως μία αύξηση της ανεργίας, θα μπορούσε να έχει βαθύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού· επίσης, αρνητικά συμβάλλει ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός στις καταθέσεις, τόσο μεταξύ τραπεζών όσο και μεταξύ εναλλακτικών αποταμιευτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να βλάψουν τα έσοδα και την κερδοφορία και, σε πιο ακραία σενάρια, να οδηγήσουν σε ελλείψεις χρηματοδότησης· ένα σημαντικό οικονομικό ή γεωπολιτικό σοκ, θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στον κλάδο, όπως απέδειξαν οι περιπτώσεις των Silicon Valley Bank και Credit Suisse.
Τα ανοδικά σενάρια περιλαμβάνουν:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης