Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα πρόβλεψη από τον Shilling: Ύφεση στις ΗΠΑ και κατάρρευση S&P 500 κατά 30% - «Υπερβολική κερδοσκοπία» στο Bitcoin

Νέα πρόβλεψη από τον Shilling: Ύφεση στις ΗΠΑ και κατάρρευση S&P 500 κατά 30% - «Υπερβολική κερδοσκοπία» στο Bitcoin
Ο κορυφαίος οικονομολόγος δήλωσε ότι αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ για το 2024
Σχετικά Άρθρα
Για κατάρρευση του S&P 500 κατά 30% σε χαμηλό τριών ετών και ύφεση στις ΗΠΑ κατά το 2024 προειδοποιεί ο θρυλικός προφήτης της Wall Street, Gary Shilling, επισημαίνοντας ότι ο θόρυβος γύρω από το bitcoin και την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι υπερβολικός.
«Οι μετοχές είναι πολύ ακριβές και πολύ στρεβλές», δήλωσε ο Gary Shilling μιλώντας στο Business Insider. Συνέκρινε την «τεράστια στάθμιση» των «Magnificent Seven» στους δείκτες σήμερα με την ομάδα μετοχών «Nifty Fifty» στη δεκαετία του 1970, σημειώνοντας ότι μέλη με υψηλές πτήσεις, όπως η Kodak και η Polaroid, κατέρρευσαν τελικά σε αξία.
«Όταν οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε ένα πολύ στενό τμήμα της χρηματιστηριακής αγοράς, στην πραγματικότητα λένε ότι το υπόλοιπο χρηματιστήριο δεν έχει ενδιαφέρον και πιθανώς αντιμετωπίζει προβλήματα», είπε.
Ο πρώτος επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch, ο οποίος εγκατέλειψε την τράπεζα το 1978 για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία οικονομικών συμβούλων και επενδυτικών συμβουλών, δήλωσε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει κάτω από τις 3.500 μονάδες στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2020. Ο εν λόγω δείκτης σημείωσε πτώση 20% το 2022, αλλά ανέκαμψε κατά 24% πέρυσι και ανέβηκε άλλο ένα 4% φέτος σε υψηλό ρεκόρ άνω των 4.900 μονάδων.

Οι αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της A. Gary Shilling & Co, γνωστός για τις πολλές σωστές προβλέψεις για την αγορά τα τελευταία 40 χρόνια, προειδοποίησε επίσης ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να απογοητεύσουν για τα επόμενα χρόνια.
Έχουν αποδώσει κατά μέσο όρο 12% ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, από τότε που η αγορά έπιασε πάτο το 1982, αλλά τα μελλοντικά τους κέρδη θα μπορούσαν να παραπαίουν χάρη στη μέτρια οικονομική ανάπτυξη, είπε.
Ο βετεράνος προφήτης των αγορών προέβλεψε μια ύφεση φέτος, παρόλο που τα στοιχεία για την ανάπτυξη και την απασχόληση ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από πάνω από 9% στην κορύφωσή του σε κάτω από 4% τους τελευταίους μήνες και η Fed έχει προγραμματίσει αρκετές μειώσεις στα επιτόκια, αφού τα αύξησε από σχεδόν μηδενικά σε πάνω από 5% σε λιγότερο από 17 μήνες.
Ο Shilling επεσήμανε διάφορα «κλασικά σημάδια» ύφεσης, όπως μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, παρατεταμένες μειώσεις των πρόδρομων οικονομικών δεικτών και αδυναμία του δείκτη απασχόλησης των μικρών επιχειρήσεων. Σημείωσε επίσης ότι έχει υπάρξει μόνο μία μαλακή προσγείωση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ορίζοντας ως τέτοια την περίοδο κατά την οποία η Fed αύξησε και μείωσε τα επιτόκια χωρίς να επικρατήσει ύφεση.
Ο κορυφαίος οικονομολόγος δήλωσε ότι το σχέδιο της Fed να αναβάλει τη μείωση των επιτοκίων έως ότου βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, η συσσώρευση εργατικού δυναμικού από τις εταιρείες που περιορίζει τις απολύσεις και πιθανότατα καθυστερεί τις μειώσεις των επιτοκίων, καθώς και οι πιο μακροπρόθεσμοι αντίξοοι άνεμοι, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η χλιαρή αύξηση της παραγωγικότητας, υποστηρίζουν την ιδέα μιας ύφεσης.

Υπερβολική κερδοσκοπία

Επιπλέον, ο Shilling προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν σχεδόν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις τους για την πανδημία, με βάση τις πρόσφατες αυξήσεις στις καθυστερήσεις πληρωμών στις πιστωτικές κάρτες. Επισήμανε επίσης ότι η επανέναρξη της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων θα αφαιρέσει περισσότερα μετρητά από τις τσέπες των ανθρώπων.
Ο Shilling αναφέρθηκε και σε δύο από τις πιο καυτές τάσεις της αγοράς. Στηλίτευσε την «πραγματικά υπερβολική κερδοσκοπία» που τροφοδοτεί τη ζήτηση για το bitcoin, κατακεραυνώνοντας το κορυφαίο κρυπτονόμισμα ότι έχει μηδενική ουσία, ύποπτο ξεκίνημα και φαίνεται να είναι χρήσιμο μόνο για παράνομες συναλλαγές.
Εν τω μεταξύ, αμφισβήτησε την ιδέα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια επαναστατική τεχνολογία που θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη - μια πεποίθηση που έχει ωθήσει μετοχές όπως η Nvidia και η Microsoft σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Αμφισβήτησε αν η ανάθεση σε τεράστιους υπολογιστές της διερεύνησης τεράστιου όγκου δεδομένων για την εύρεση μοτίβων θα είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλης αξίας.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο Shilling έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μετοχές και την οικονομία αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι προβλέψεις του δεν έχουν επιβεβαιωθεί… ακόμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης