Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Optima Bank για ΔΕΗ: Δεν υπάρχει άμεσος αρνητικός αντίκτυπος από την προειδοποίηση της Κομισιόν – Σύσταση buy

Optima Bank για ΔΕΗ: Δεν υπάρχει άμεσος αρνητικός αντίκτυπος από την προειδοποίηση της Κομισιόν – Σύσταση buy
Τι αναφέρει σε σχόλιό της η τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
H σημερινή (7/2) απότομη πτώση στη μετοχή ΔΕΗ (-4%) κρίνεται ως υπερβολική, σχολιάζει σε ανάλυσή της η Optima Bank, στον απόηχο της προειδοποίησης από πλευράς Κομισιόν στην εταιρεία.
Η Optima επικαλείται το γεγονός ότι η εν λόγω έρευνα αναφέρεται στο παρελθόν, χωρίς αντίκτυπο στο επιχειρηματικό μοντέλο και στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ενώ λαμβάνει υπόψη ότι οι έρευνες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία επτά χρόνια χωρίς να αναμένονται τελικά συμπεράσματα βραχυπρόθεσμα. Τέλος, ακόμη και αν η Κομισιόν επιβάλει πρόστιμο στη ΔΕΗ, η αρνητική επίπτωση πιθανότατα θα είναι μικρή.
Τούτου λεχθέντος και λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται βαθιά υποτιμημένη το 2024-2025 με βάση τον λόγο EV/EBITDA (διαπραγματεύεται με έκπτωση 29-39%), η Optima επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για τη μετοχή, με τιμή-στόχο στα 17,40 ευρώ (+45%).
«Δεν αναμένουμε άμεσο και σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο από την έρευνα της Κομισιόν», σημειώνεται.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την προκαταρκτική της άποψη ότι η ΔΕΗ παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική χονδρική αγορά κάτω του κόστους, αποκλείοντας έτσι τους κύριους ανταγωνιστές της. Η Κομισιόν κατηγορεί τη ΔΕΗ ότι κατά το διάστημα 2013-2019 έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προμηθεύοντας την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις θερμικές της μονάδες (δηλαδή λιγνίτη και φυσικό αέριο) σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβλητό κόστος τους. Εάν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για παράβαση, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας. Σημειώνεται ωστόσο ότι αυτή η προκαταρκτική άποψη δεν προδικάζει το αποτέλεσμα μιας έρευνας. Απαντώντας στην κατηγορία της ΕΕ, η ΔΕΗ σημειώνει ότι η εν λόγω περίοδος ήταν πριν από τη μετατροπή της εταιρείας σε μια σύγχρονη και βιώσιμη εταιρεία ενέργειας.
«Με βάση τον παρακάτω πίνακα, η προηγούμενη εμπειρία υποδηλώνει ότι α) υπάρχει 5% πιθανότητα το μέγιστο ποσό προστίμου να είναι 10% των εσόδων και β) υπάρχει 64% πιθανότητα το πρόστιμο να είναι <1 % των εσόδων. Τούτου λεχθέντος, και με βάση τον προβλεπόμενο Κύκλο Εργασιών του Ομίλου για την περίοδο 2024-2026, περίπου 10 δισ. ευρώ, και εάν επιβληθεί πρόστιμο στη ΔΕΗ, υπάρχει 64% πιθανότητα αυτό να είναι μικρότερο από 100 εκατ. ευρώ ή <0,26 ευρώ/μετοχή. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή πιθανότατα θα πάρει χρόνο, τουλάχιστον 2-3 χρόνια σύμφωνα με ανάλογες περιπτώσεις», καταλήγει η Optima.
image001_2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης