Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Σε παράλληλο σύμπαν η ΥΠΟΙΚ Yellen, αγνοεί τη «βόμβα» χρέους στα εμπορικά ακίνητα

ΗΠΑ: Σε παράλληλο σύμπαν η ΥΠΟΙΚ Yellen, αγνοεί τη «βόμβα» χρέους στα εμπορικά ακίνητα
Το ΔΝΤ έχει ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επανάληψης του 2008
Σχετικά Άρθρα
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα κεφαλαιακά διαθέσιμα του τραπεζικού συστήματος σε μία ενδεχόμενη κατάρρευση του κλάδου των εμπορικών ακινήτων, καθησύχασε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, εν μέσω ανησυχιών για μία επανάληψη της μεγάλης κρίσης του 2008.
Η πρώην επικεφαλής της Federal Reserve, αναφέρθηκε σε έναν συνδυασμό παραγόντων που θα «ασκήσει μεγάλες πιέσεις στους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων». Μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, υπογράμμισε ως επιβαρυντικούς παράγοντες την άνοδο των επιτοκίων, τη χαμηλή ζήτηση για χώρους γραφείων εν μέσω υβριδικών μορφών εργασίας, αλλά και το μεγάλο ποσό στεγαστικών δανείων που «λήγουν» το 2024.
«Ανησυχώ. Πιστεύω ότι είναι διαχειρίσιμο αλλά μπορεί να υπάρχουν ιδρύματα που πιέζονται από αυτό το πρόβλημα», σχολίασε.
Όπως πάντα, η Janet Yellen εμφανίστηκε γενικά αισιόδοξη για την οικονομία των ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι οδεύει στη σωστή κατεύθυνση. (...) Η ανάπτυξή μας είναι απίστευτα ισχυρή».
Μάλιστα, σημείωσε πως η αμερικανική οικονομία και συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός, βρίσκεται σε... βιώσιμη πορεία, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει τα 34 τρισεκ. δολάρια και το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ.
Σε ό,τι αφορά στα εμπορικά ακίνητα, πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιούσε για την κρίση στην οποία έχει εισέλθει ο μεγαλύτερος κλάδος εμπορικών ακινήτων στον κόσμο, αυτός των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 1,2 τρισεκ. δολάρια χρέους στον κλάδο λήγει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια: το 25% είναι δάνεια σε τμήματα γραφείων και λιανικής, τα περισσότερα από τα οποία κατέχονται από τράπεζες ή αφορά με securities με ενυπόθηκα δάνεια (commercial mortgage-backed securities).
«Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων βρίσκεται υπό έντονη πίεση παγκοσμίως, καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη μεγαλύτερη αγορά εμπορικών ακινήτων στον κόσμο, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 11% από τότε που η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022, διαγράφοντας τα κέρδη των δύο προηγούμενων ετών.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού τείνει να μειώνει άμεσα τις τιμές των εμπορικών ακινήτων καθιστώντας ακριβότερες τις επενδύσεις στον κλάδο, αλλά και έμμεσα επιβραδύνοντας την οικονομική δραστηριότητα και μειώνοντας τη ζήτηση για τέτοια ακίνητα. Ωστόσο, η απότομη πτώση των τιμών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, είναι εντυπωσιακή. Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, σε αντίθεση με τον τρέχοντα κύκλο, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων παρέμειναν γενικά σταθερές ή παρουσίασαν ηπιότερες απώλειες κατά τις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων της Fed. Ορισμένες από τις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων, ωστόσο, όπως το 2004-06, ακολουθήθηκαν στη συνέχεια από ύφεση κατά την οποία οι τιμές των εμπορικών ακινήτων κατέγραψαν αξιοσημείωτη πτώση καθώς η ζήτηση έπεσε».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-18_190755.png

« (...) Αυτό μπορεί να αποδοθεί στον απότομο ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, παράγοντας που συνέβαλε στην απότομη αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια. Επίσης, έχει επιβραδύνει σημαντικά τη συγκέντρωση κεφαλαίων ιδιωτικών κεφαλαίων -μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τον κλάδο τα τελευταία χρόνια.
Παρά τις πρόσφατες μειώσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης από την αρχή του κύκλου σύσφιξης και η πτώση των τιμών ακινήτων οδήγησαν σε αυξανόμενες ζημίες από δάνεια για εμπορικά ακίνητα. Τα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού από τις τράπεζες των ΗΠΑ έχουν περιορίσει περαιτέρω τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.
Οι επιπτώσεις των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών στις τιμές των εμπορικών ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια επιδεινώθηκαν από τάσεις που συνεχίστηκαν από την πανδημία, όπως η τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο», σχολιάζει το ΔΝΤ, καταλήγοντας:
«Οι προοπτικές για τον κλάδο παραμένουν δύσκολες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης