Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Έτοιμη να εκραγεί η «φούσκα» χρέους – Εκτόξευση 50% στις καθυστερούμενες οφειλές πιστωτικών καρτών

ΗΠΑ: Έτοιμη να εκραγεί η «φούσκα» χρέους – Εκτόξευση 50% στις καθυστερούμενες οφειλές πιστωτικών καρτών
Πολλά τα ανοικτά μέτωπα... χρέους για την αμερικανική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Τη στιγμή που το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 34 τρισεκ. δολάρια και διογκώνεται, οι Αμερικανοί παλεύουν και οι ίδιοι με ένα δυσβάσταχτο όγκο χρέους σε ουκ ολίγα μέτωπα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Federal Reserve.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση εκτοξεύθηκε 50% το 2023, με αποτέλεσμα το συνολικό καταναλωτικό χρέος εκτινάχτηκε στα 17,5 τρισ. δολάρια.
Οι καθυστερήσεις πληρωμών αυξήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες χρέους, ωστόσο η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφτηκε στις πιστωτικές κάρτες. Συγκεριμένα, το δ' τρίμηνο του 2023, το 6,4% του χρέους από πιστωτικές κάρτες είχε λήξει έναντι περίπου 4% στο τέλος του 2022. Οι καθυστερήσεις πληρωμών αυξήθηκαν επίσης και στα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου και και τις λοιπές κατηγορίες.
Η χαρά που «πλημμύρισε» τους Αμερικανούς πολίτες μετά την ανακοίνωση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο είναι κυριολεκτικά άνευ νοήματος. Μια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια με αύξηση του δημόσιου χρέους πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια δείχνει πως η οικονομία της χώρας δεν είναι πραγματικά ισχυρή.
Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο δείχνουν πάντως ότι ο μέσος πολίτης αποταμίευε μόνο το 3,7% του μισθού του. Το ποσοστό των Αμερικανών που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία λόγω χρέους πιστωτικών καρτών έχει φθάσει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Saint Louis.
Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως το γεγονός ότι έξι στους δέκα ανθρώπους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του CBS News δήλωσαν ότι αξιολογούν την οικονομία ως αρκετά κακή ή πολύ κακή.
Η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ μοιάζει να γίνεται όλο και περισσότερο εχθρική απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, απέναντι δηλαδή σε εκείνους που αισθάνονται εντονότερα τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού.
Στις ΗΠΑ όπως και στην Ευρώπη, συμβαίνει το ίδιο: οι κυβερνήσεις ζητωκραυγάζουν για τις μεταβολές του συνολικού ΑΕΠ και του ετήσιου πληθωρισμού, ενώ ο μέσος πολίτης βλέπει την αγοραστική δύναμη των μισθών να μειώνεται ραγδαία και τη δυνατότητα να τα βγάλει πέρα πιο περιορισμένη.
Οι μικρές επιχειρήσεις αισθάνονται την συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στα ύψη και υποφέρουν διπλά όταν αυξάνονται τα επιτόκια, επειδή όλο το βάρος της νομισματικής πολιτικής φορτώνεται στους ώμους του μέσου εργαζόμενου και του μικρού επιχειρηματία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης