Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch προειδοποιεί: Μεγάλο το πλήγμα στις ισραηλινές τράπεζες από τον πόλεμο με τη Hamas

Η Fitch προειδοποιεί: Μεγάλο το πλήγμα στις ισραηλινές τράπεζες από τον πόλεμο με τη Hamas
Αδύναμες επιδόσεις το 2024, αναμένει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Μια σημαντική κλιμάκωση ή διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Hamas θα αποδυνάμωνε το λειτουργικό περιβάλλον των ισραηλινών τραπεζών και θα μπορούσε να πιέσει καθοδικά τις αξιολογήσεις τους το 2024, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης έχει ήδη θέσει υπό επιτήρηση για υποβάθμιση (Rating Watch Negative) εντός των επόμενων μηνών την αξιολόγηση «Α+» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ, υπενθυμίζεται.
«Το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ- Hamas οδήγησε σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ισραηλινή κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα εφάρμοσαν γρήγορα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των δανειοληπτών, κάτι που ωφέλησε τον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, το λειτουργικό περιβάλλον είναι πιο αβέβαιο από πριν και πιστεύουμε ότι τα προφίλ κινδύνου, η ποιότητα του ενεργητικού ή οι θέσεις χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.
Αναμένουμε ότι το όφελος των υψηλότερων επιτοκίων για την κερδοφορία των τραπεζών θα υποχωρήσει το 2024 λόγω του αυξανόμενου κόστους των καταθέσεων και του μειωμένου επιτοκίου πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Και οι τέσσερις τράπεζες διέθεσαν προβλέψεις για το 3ο τρίμηνο του 2023 για να αντανακλούν τις αναμενόμενες επιπτώσεις του πολέμου. Θεωρούμε αυτές τις προβλέψεις ως συντηρητικές, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ζημιών από δάνεια που επηρεάζουν σημαντικά την κερδοφορία το 2024.
Οι τράπεζες μπαίνουν στο 2024 με απομειωμένους δείκτες δανείων κοντά στα χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών. Αναμένουμε ότι οι δείκτες απομειωμένων δανείων θα έχουν αυξηθεί το 4ο τρίμηνο του 2023 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το 2025, αλλά θα παραμείνουν κάτω από το 1,5%. Ωστόσο, εάν ο πόλεμος διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, τα ποσοστά μπορεί να αυξηθούν.
Και οι τέσσερις τράπεζες χρηματοδοτούνται κυρίως από καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα, με υψηλό ποσοστό συναλλαγών εταιρικών λογαριασμών και τρεχούμενων λογαριασμών λιανικής, τους οποίους θεωρούμε σταθερούς. Οι ροές ρευστότητας και καταθέσεων του τραπεζικού τομέα δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά ως αποτέλεσμα του πολέμου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης