Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deloitte: Μείωση 88% στις μεταγραφικές δαπάνες του Ιανουαρίου στην Premier, αύξηση 80% στα άλλα τοπ πρωταθλήματα

Deloitte: Μείωση 88% στις μεταγραφικές δαπάνες του Ιανουαρίου στην Premier, αύξηση 80% στα άλλα τοπ πρωταθλήματα
Η Deloitte απέδωσε την πτώση στους συλλόγους που ακολούθησαν μια πιο συνετή προσέγγιση μετά από μεγάλες καλοκαιρινές δαπάνες
Οι δαπάνες των συλλόγων της αγγλικής Premier League μειώθηκαν κατά 715 εκατομμύρια λίρες τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με ανάλυση του Sports Business Group της Deloitte.
Οι κορυφαίοι σύλλογοι στην Αγγλία ξόδεψαν συνολικά περίπου 100 εκατομμύρια λίρες αυτόν τον Ιανουάριο, μια πτώση περίπου 88% από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την ανάλυση.
Η Deloitte απέδωσε την πτώση στους συλλόγους που ακολούθησαν μια πιο συνετή προσέγγιση μετά από μεγάλες καλοκαιρινές δαπάνες και σε ανησυχίες για πιθανές κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας του πρωταθλήματος (PSR).
Το PSR εισήχθη το 2013 για να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού και να αποτρέψει συλλόγους με πλούσιες ομάδες ιδιοκτησίας να ξοδεύουν τεράστια ποσά για παίκτες. Σημαίνει ότι οι σύλλογοι επιτρέπεται να χάσουν το πολύ 105 εκατομμύρια λίρες σε μια περίοδο τριών ετών.
Από την Έβερτον αφαιρέθηκαν 10 βαθμοί νωρίτερα αυτή τη σεζόν για παραβίαση των ορίων PSR - η ακρόαση έφεσης ξεκίνησε την Τετάρτη - και κατηγορήθηκε τον περασμένο μήνα, μαζί με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, για άλλη μια παραβίαση.
Η πρωταθλήτρια της σειράς Μάντσεστερ Σίτι έχει επίσης κατηγορηθεί για πολυάριθμες παραβιάσεις των οικονομικών κανόνων από τότε που αγοράστηκε από το City Football Group με έδρα το Άμπου Ντάμπι το 2008. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη ετυμηγορία για αυτήν την υπόθεση.

Εποχή...Covid-19

Τα 100 εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, η οποία έκλεισε την Πέμπτη, είναι το χαμηλότερο από τότε που το πρωτάθλημα ξόδεψε συνολικά 70 εκατομμύρια λίρες σε μεταγραφές στην περίοδο της Covid-19 του Ιανουαρίου 2021, αναφέρει η έκθεση.

Στην κορυφή η Τότεναμ

Η Τότεναμ έκανε τη μεγαλύτερη μεταγραφική, αποκτώντας τον 21χρονο Ρουμάνο αμυντικό Ράντου Ντραγκούσιν από την Τζένοα για 25 εκατομμύρια λίρες.
Παρά την απότομη πτώση, οι σύλλογοι έχουν ξοδέψει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες στις δύο μεταγραφικές περιόδους αυτή τη σεζόν, καθιστώντας τη σεζόν 2023-24 τη δεύτερη υψηλότερη σεζόν μετά την περασμένη σεζόν.
«Μετά το σπάσιμο ρεκόρ δαπανών στις τρεις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, οι δαπάνες των συλλόγων της Premier League φέτος τον Ιανουάριο ήταν υποτονικές», δήλωσε ο Τιμ Μπριτζ, επικεφαλής συνεργάτης στο Sports Business Group της Deloitte.
«Η πιο συνετή προσέγγιση πιθανότατα οφείλεται στο υψηλό επίπεδο δαπανών που επενδύθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά μπορεί επίσης να έχει επηρεαστεί από την αυξημένη επίγνωση των οικονομικών κανονισμών της Premier League και τις πιθανές επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης».

Αύξηση στα άλλα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης

Οι δαπάνες στα άλλα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ωστόσο, αυξήθηκαν 80% στα 455 εκατομμύρια ευρώ από 255 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, ανέφερε η Deloitte, με τη γαλλική Ligue 1 να ξοδεύει τα περισσότερα με 190 εκατομμύρια ευρώ.

Μείωση και στις γυναίκες

Τα κορυφαία πρωταθλήματα στις γυναίκες είδαν τον όγκο των μεταγραφών να μειώνεται κατά 14% τον Ιανουάριο, αλλά μια σημαντική καλοκαιρινή περίοδος σήμαινε ότι η μεταγραφική δραστηριότητα αυτή τη σεζόν συνολικά ήταν ακόμα υψηλότερη από κάθε μία από τις τρεις προηγούμενες σεζόν, ανέφερε η έκθεση.
«Στις μελλοντικές μεταγραφικές περιόδους, αναμένουμε να δούμε πιο έντονο ανταγωνισμό μεταξύ κορυφαίων πρωταθλημάτων και συλλόγων, καθώς επιδιώκουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα», δήλωσε η Έϊμι Κλαρκ, επικεφαλής του γυναικείου αθλητισμού στο Sports Business Group της Deloitte.
«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι μεταγραφές παικτών θα γίνει πιο σημαντικός παράγοντας στα επιχειρηματικά μοντέλα των συλλόγων, καθώς προσπαθούν να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες της γυναικείας μεταγραφικής αγοράς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης