Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο «σκοτεινός» προφήτης της Wall Street, Gary Shilling, ξαναχτυπά - Προειδοποίηση για πτώση του S&P 500 - Οι ΗΠΑ σε ύφεση έως το 2025

Ο «σκοτεινός» προφήτης της Wall Street, Gary Shilling, ξαναχτυπά - Προειδοποίηση για πτώση του S&P 500 - Οι ΗΠΑ σε ύφεση έως το 2025
Ο Gary Shilling είναι γνωστός για την ορθή πρόβλεψη αρκετών σημαντικών μεταβολών της αγοράς τα τελευταία 50 χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Για ύφεση των ΗΠΑ σε ύφεση που θα διαρκέσει από το 2024 έως 2025, αλλά και για πτώση του S&P 500, προειδοποιεί ο κορυφαίος οικονομολόγος, Gary Shilling, γνωστός για τις δυσοίωνες προβλέψεις του.
Ο S&P 500 έχει κερδίσει κατά μέσο όρο 12,3% ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, από τον Ιούλιο του 1982 που έφτασε στο κατώτατο σημείο, αλλά είναι πιθανό να σημειώσει χαμηλότερες αποδόσεις στο μέλλον, έγραψε ο Gary Shilling στο ενημερωτικό δελτίο Insight για τον Φεβρουάριο. Ο πρώτος επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch, ο οποίος ίδρυσε τη δική του εταιρεία παροχής συμβουλών και μελετών το 1978, είναι γνωστός για την ορθή πρόβλεψη αρκετών σημαντικών μεταβολών της αγοράς τα τελευταία 50 χρόνια.
Στις τελευταίες του προβλέψεις, ο Shilling προέβλεψε ότι οι μετοχές θα δεχθούν πιέσεις από την επιβράδυνση της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, που αντανακλά τη μέτρια αύξηση του εργατικού δυναμικού και της παραγωγικότητας και τη γήρανση του πληθυσμού που αποταμιεύει περισσότερο και ξοδεύει λιγότερο. Ο πρόεδρος της A. Gary Shilling & Company εκτίμησε επίσης ότι ο βραδύτερος πληθωρισμός θα επιβαρύνει τις ονομαστικές αυξήσεις των τιμών των μετοχών.
Επιπλέον, ο Shilling υπογράμμισε ότι οι μετοχές είναι επιθετικά αποτιμημένες σε σχέση με τα εταιρικά κέρδη, με τον δείκτη τιμής προς κέρδη του S&P 500 για τους τελευταίους 12 μήνες να είναι 24,8 - πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 17,3. Ο ίδιος έκανε λόγο για απερισκεψία και ανοησία στις αγορές και προέβλεψε ότι αυτό θα διαλυθεί με την πάροδο του χρόνου.
«Ένας βασικός λόγος που οι τιμές των μετοχών είναι αυξημένες και πιθανότατα θα είναι υποτονικές τα επόμενα χρόνια είναι η κατάρρευση της εκτεταμένης κερδοσκοπίας», είπε. «Παρά την κατάρρευση της FTX και τις κατηγορίες για απάτη από τον ιδρυτή και επικεφαλής της, Sam Bankman-Fried, πολλοί συνεχίζουν να σπεύδουν σε τίτλους με ελάχιστη ή καθόλου ουσία".
Ο Shilling κατηγόρησε το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα ότι αποσπούν την προσοχή των επενδυτών και αποδυναμώνουν την παραγωγικότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση του δείκτη μεταβλητότητας CBOE, του «δείκτη φόβου» της Wall Street, σηματοδοτεί «τον εφησυχασμό των επενδυτών και τη μετάβαση από το φόβο στην απληστία, όπως και οι αυξημένες τιμές των μετοχών».

Οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Shilling υποστήριξε ότι η συσσώρευση εργατικού δυναμικού καθυστέρησε τις περικοπές μισθών και τις απολύσεις, καθώς οι εργοδότες είναι απρόθυμοι να απολύσουν εργαζόμενους, αφού αγωνίζονται να προσλάβουν τα τελευταία χρόνια: «Ως αποτέλεσμα, η συνολική οικονομική ύφεση -ή, το πιθανότερο, μια ύφεση- μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί μέχρι το επόμενο έτος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Shilling προειδοποίησε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να καταρρεύσει κατά 30% ή και περισσότερο και ότι η ύφεση είναι κοντά, αν όχι ήδη σε εξέλιξη. Ωστόσο, ο εν λόγω δείκτης έχει εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερό ρυθμό 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης