Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Έχουμε bull market ή παγίδα για… ταύρους; Γιατί αγορές και επενδυτές εισέρχονται σε επικίνδυνη ζώνη

Morgan Stanley: Έχουμε bull market ή παγίδα για… ταύρους; Γιατί αγορές και επενδυτές εισέρχονται σε επικίνδυνη ζώνη
«Ηabemus» νέα… bull market; διερωτάται η αμερικανική τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Παρά το γεγονός πως οι δυτικές αγορές και ειδικά το αμερικανικό χρηματιστήριο ίπτανται γράφοντας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση νέα ιστορικά υψηλά, ο επενδυτές ίσως χρειαστούν να περιμένουν μέχρι να αποδειχθεί πως τα μέχρι στιγμής κέρδη είναι βιώσιμα και, συνεπώς, εισερχόμαστε σε νέα bull market, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αναλύτρια του χρηματοπιστωτικού οίκου Lisa Shalett, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες κάνουν λόγο για νέα ανοδική αγορά.
Και πράγματι, τα επιχειρήματα τα οποία έχουν στη φαρέτρα τους είναι πολλά: ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχει γράψει νέα ιστορικά υψηλά έχοντας περάσει το κατώφλι του +20% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου 2022.
Ωστόσο, αυτό το οποίο πρέπει να επισημανθεί είναι πως ο δείκτης μόλις που ανέκτησε το χαμένο έδαφος που είχε απολέσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης bear market και σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από την κορυφή του Ιανουαρίου 2022 (4.796 μον.).
Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές απειλές παραμένουν ζωντανές και οι αβεβαιότητες αυξάνονται…
Σε αυτό το περιβάλλον, λέει η Morgan Stanley, οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να κάνουν υπομονή προτού ξεκινήσει μια πραγματικά βιώσιμη bull market.
Βέβαια, προσθέτει η Lisa Shalett, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Στην πραγματικότητα, η Παγκόσμια Επενδυτική Επιτροπή της Morgan Stanley πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επιδιώξουν να επενδύσουν το 2024, με στόχο τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους και την εξεύρεση ισορροπίας όσον αφορά χαρακτηριστικά όπως το στυλ, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, η θεμελιώδης ποιότητα και η γεωγραφία.

Τρεις συμβουλές 

Μάλιστα, αναφέρει τρεις συμβουλές για τοποθετήσεις μέσα στο 2023:
1) Να είστε προσεκτικοί με τις αμερικανικές μετοχές και τις μετοχές γενικότερα, ιδιαίτερα σε δείκτες αναφοράς με στάθμιση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε κινδύνους όπως ακραία συγκέντρωση, με τα μεγαλύτερα ονόματα τεχνολογίας να βαραίνουν σε μεγάλο βαθμό τους σημαντικούς δείκτες, υψηλές τιμές σε σχέση με πιθανά κέρδη και υπερφιλόδοξες εκτιμήσεις κερδών που βλέπουν αύξησή τους το 2024 στο ύψος του 10%.
Επιπλέον, το χρηματιστήριο των ΗΠΑ ξεκινά τη χρονιά όντας υπεραγορασμένο και με πολύ χαμηλή μεταβλητότητα, κάτι που υποδηλώνει μια αίσθηση εφησυχασμού μεταξύ των επενδυτών.
«Δεδομένων τέτοιων κινδύνων, αναμένουμε ότι ο S&P 500 θα τύχει διαπραγμάτευσης μεταξύ 4.100 μον. και 5.100 μον. καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ πιθανότατα θα κλείσει το 2024 περίπου στις 4.500 μον.
Οι επενδυτές που θέλουν παθητική έκθεση σε μετοχές των ΗΠΑ, αντί να επιλέγουν ενεργά μεμονωμένες μετοχές, καλό να είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν μια ισοσταθμισμένη στρατηγική στον S&P 500, βάσει της οποίας θα κατανείμουν ίσα ποσά σε καθεμία από τις 500 μετοχές του δείκτη.
Αυτή είναι μια λιγότερο επικίνδυνη προσέγγιση από την παραδοσιακή στάθμιση κεφαλαίων, στην οποία μετοχές με μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του δείκτη, καθώς μια σημαντική πτώση σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες μετοχές τεχνολογίας που κυριαρχούν επί του παρόντος στον δείκτη θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σύνολο του δείκτη» επισημαίνει η Morgan Stanley.

2) Μετάβαση στο Σταθερό Εισόδημα: Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, οι επενδυτές καλό είναι να εξετάσει να αυξήσουν το βάρος των ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό τους.
Καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι επενδυτές μπορεί να λάβουν καλύτερες προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις από το ετήσιο επιτόκιο που καταβάλλεται στα ομόλογα, ενώ ενδέχεται να αυξήσουν κέρδη εάν τα επιτόκια μειωθούν το 2024, όπως προβλέπεται, και οι τιμές των ομολόγων αυξηθούν παράλληλα.
(Οι τιμές των ομολόγων συνήθως αυξάνονται όταν τα επιτόκια υποχωρούν.)

3) Αναζητήστε ευκαιρίες πέρα από τις μετοχές και τα ομόλογα των ΗΠΑ: Εκτός των ΗΠΑ, η Morgan Stanley προτιμά επενδυτικές ευκαιρίες στην Ιαπωνία, βάσει της οικονομικής ανάπτυξης και της δυναμικής του πληθωρισμού στη χώρα.
Προκρίνει επίσης συγκεκριμένες μετοχές στην Ευρώπη και ευρύτερες ευκαιρίες σε επίπεδο δείκτη σε επιλεγμένες αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό.
Μεταξύ των εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων, η τράπεζα εστιάζει σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου των οποίων οι διαχειριστές επιδίδονται σε stock picking και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μόχλευση για να ενισχυθούν οι αποδόσεις τους.
Οι επενδυτές μπορεί επίσης να θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιλεκτικής επένδυσης σε υποδομές, εμπορεύματα όπως ο χρυσός και τα ακίνητα.

Η αβεβαιότητα παραμένει

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το 2024 ξεκίνησε με διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι γενικά υπήρχαν αρκετά μετρητά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να δανειστούν εάν χρειαστεί.
Αυτό το επίπεδο ρευστότητας ήταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη έκπληξη του 2023, δεδομένου του πόσο επιθετικά αύξησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, oι χαλαρές συνθήκες είναι έτοιμες να αντιστραφούν, με το πρόγραμμα της Fed για στήριξη των περιφερειακών τραπεζών να λήγει, συν μια πιθανή αύξηση του δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου, μεταξύ άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να εξαντλήσουν σημαντικά τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτό θα αφαιρούσε μια βασική στήριξη για τις σημερινές αποτιμήσεις, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τελικά, μπαίνουμε σε μια χρονιά παρατεταμένης αβεβαιότητας.
Ο πληθωρισμός παραμένει, παρά την ελπίδα ότι ο αγώνας για την τιθάσευσή του έχει ήδη κερδηθεί.
Τα κρατικά ελλείμματα, που τώρα τρέχουν στις ΗΠΑ περίπου στο 7% του ΑΕΠ και προστίθενται γρήγορα σε ένα σωρό χρέους ρεκόρ 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να μην είναι βιώσιμα.
Και το σημαντικό ερώτημα για το πού θα καταλήξουν τα επιτόκια μακροπρόθεσμα δεν έχει ακόμη απαντηθεί.
«Προϊόντος του χρόνου, συνιστούμε στους επενδυτές να είναι υπομονετικοί και να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο μακροπρόθεσμο μέλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης