Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Premium στα βασικά εμπορεύματα το 2024 εξαιτίας της γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Fitch: Premium στα βασικά εμπορεύματα το 2024 εξαιτίας της γεωπολιτικής αβεβαιότητας
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «συστήνει» commodities
Σχετικά Άρθρα
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα διατηρήσουν τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων (commodities) στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, αναφέρει σε σχόλιό της η Fitch Ratings, αποκλείοντας ωστόσο μία ραγδαία άνοδο αν δεν υπάρξουν σημαντικές διαταραχές στην παραγωγή και τη ναυτιλία.
Ειδικότερεα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων διαταραχών στη ναυτιλία, θα διατηρήσει το premium στην τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, χωρίς σημαντικές διαταραχές στην πραγματική παραγωγή πετρελαίου ή μια ευρύτερη κλιμάκωση των επιθέσεων σε πιο ζωτικής σημασίας διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου στην περιοχή, δεν αναμένεται ισχυρή ανοδική πορεία στην υπόθεση για μέση τιμή του Brent στα 80 δολάρια ανά βαρέλι το 2024, καθώς υπάρχει ικανοποιητική προσφορά από τον OPEC+.
«Οι συνολικές αποστολές πετρελαίου μέσω της διώρυγας του Σουέζ, του αγωγού SUMED και του στενού Bab-el-Mandeb αντιπροσώπευαν περίπου το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου το 1ο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την EIA. Οι επιθέσεις των Huthis έχουν συγκεντρωθεί κυρίως στο στενό του Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ. Οι αποστολές πετρελαίου προς βορρά μέσω της διώρυγας του Σουέζ και του αγωγού SUMED κατευθύνονται στην Ευρώπη, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Οι ροές προς τα νότια αφορούν κυρίως εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία μετά τις κυρώσεις της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Η BP, η Shell, η QatarEnergy και πολλοί άλλοι έχουν σταματήσει τη διέλευση μέσω της διώρυγας του Σουέζ, με ορισμένους να εκτελούν το δρομολόγιο μέσω της Αφρικής. Αυτό μπορεί να πιέσει οριακά τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, έστω και προσωρινά, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να προσαρμοστούν στην εναλλακτική διαδρομή που διαρκεί περίπου ένα δεκαπενθήμερο περισσότερο, αλλά δεν αναμένουμε καμία σημαντική επίπτωση στις τιμές.
Με περισσότερα από 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (MMbpd) πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του OPEC+ από τον Ιανουάριο του 2024 και ισορροπημένη παγκόσμια προσφορά και ζήτηση πετρελαίου, αναμένουμε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ικανοποιητική το 2024. Αυτό θα μειώσει τυχόν επιπτώσεις από δυνητικά παρατεταμένη ή κλιμακωμένες διαταραχές. Η IEA προβλέπει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου να μετριαστεί σε 1,2 Μbpd το 2024 λόγω της μειωμένης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της βραδύτερης αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου στην Κίνα. Αναμένουμε συνεχή υγιή αύξηση της προσφοράς, υποστηριζόμενη από παραγωγούς εκτός OPEC.
Η υπόθεση μας για την τιμή φυσικού αερίου TTF για το 2024 στα 12 USD/mcf παραμένει αμετάβλητη. Περίπου το 8% του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μεταφέρεται μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ενώ το LNG αντιπροσώπευε περίπου το 42% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ το 2023, λίγο λιγότερο από το ήμισυ των εισαγωγών LNG προέρχονταν από τις ΗΠΑ, με το Κατάρ να αντιπροσωπεύει το 13%. Δεν αναμένουμε βραχυπρόθεσμα επαναδρομολόγηση LNG του Κατάρ στην Αφρική, ούτε ανακατεύθυνση των ροών LNG των ΗΠΑ προς την Ευρώπη και του Κατάρ LNG προς την Ασία, ακόμη κι αν οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον εφοδιασμό», σημειώνει η Fitch, συμπληρώνοντας:
«Οι συνθήκες της αγοράς των ευρωπαϊκών χημικών προϊόντων, που εξαρτώνται από τις ασιατικές εισαγωγές, έχουν ήδη υποχωρήσει από την κορυφή του κύκλου, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της απομάκρυνσης των αποθεμάτων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού χημικών. Ο κλάδος ενδέχεται να επηρεαστεί περαιτέρω από διακοπές εφοδιασμού λόγω καθυστερημένων αποστολών μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι εξαγωγές λιπασμάτων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% της παγκόσμιας αγοράς ποτάσας και περίπου το 5% της παγκόσμιας αγοράς φωσφορικών πετρωμάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης