Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τριγμούς στα θεμέλια της ΕΕ από τα «αντιευρωπαϊκά» κόμματα - Οι «9» που οδεύουν προς σαρωτική νίκη και οι δημοσκοπήσεις - φωτιά

Τριγμούς στα θεμέλια της ΕΕ από τα «αντιευρωπαϊκά» κόμματα - Οι «9» που οδεύουν προς σαρωτική νίκη και οι δημοσκοπήσεις - φωτιά
Η λαϊκή οργή απέναντι στην ακρίβεια, η «πράσινη» τρέλα αλλά και η συνεχής ανούσια οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία έχουν εξαντλήσει τα όρια υπομονής των Ευρωπαίων πολιτών... 
Σχετικά Άρθρα
Τα «αντιευρωπαϊκά» κόμματα οδεύουν προς τη μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, γεγονός που θα μπορούσε να μετατοπίσει απότομα την ισορροπία του κοινοβουλίου προς τα δεξιά και να θέσει σε κίνδυνο βασικούς πυλώνες της ατζέντας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δράσης για το κλίμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η ΕΕ δοκιμάζεται έτσι σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της για το μέλλον της Ένωσης και όχι μόνο...
Η λαϊκή οργή απέναντι στην ακρίβεια, η «πράσινη» τρέλα αλλά και η συνεχής ανούσια οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία έχουν εξαντλήσει τα όρια υπομονής των Ευρωπαίων πολιτών... 
Οι δημοσκοπήσεις που λαμβάνουν χώρα και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μοντελοποίηση της απόδοσης των εθνικών κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνει ότι τα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα πρόκειται να τερματίσουν πρώτα σε εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας αναφέρει ο Guardian.
Η κατάκτηση της δεύτερης ή τρίτης θέσης από τις εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας , της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας, θα μπορούσε για πρώτη φορά να δημιουργήσει πλειοψηφικό δεξιό συνασπισμό στο κοινοβούλιο Χριστιανοδημοκρατών, συντηρητικών και ριζοσπαστικών δεξιών ευρωβουλευτών.
Οι εκτιμήσεις θα πρέπει «να χρησιμεύσουν ως αφύπνιση για τους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής σχετικά με το τι διακυβεύεται» στις εκλογές, δήλωσαν οι πολιτικοί επιστήμονες Simon Hix και Kevin Cunningham, οι οποίοι συνέγραψαν την έκθεση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). .
Οι ερευνητές δήλωσαν επιπροσθέτως, ότι οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο αποτέλεσμα στις εκλογές θα ήταν δραματικό για την ΕΕ, καθώς όπως υποστηρίζουν το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να μπλοκάρει τους νόμους για την πράσινη συμφωνία της Ευρώπης και να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή σε άλλους τομείς της κυριαρχίας της ΕΕ, όπως η μετανάστευση, η διεύρυνση αλλά και την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Επιπλέον, η πιθανή επιστροφή του Donald Trump στο τιμόνι των ΗΠΑ και ένας δεξιός, εσωστρεφής συνασπισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόρριψη της «στρατηγικής αλληλεξάρτησης αλλά και στην "κατάρριψη" διεθνών συνεργασιών για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών», όπως προειδοποίησαν οι ίδιοι.
Οι προβλέψεις έδειξαν ακόμη ότι οι κύριες πολιτικές ομάδες στο κοινοβούλιο – το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), το κεντρώο Renew Europe (RE) και οι Πράσινοι (G/EFA) – θα χάσουν ευρωβουλευτές.
Η πιο ριζοσπαστική ομάδα της Αριστεράς και ιδιαίτερα η λαϊκιστική δεξιά, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και της ακροδεξιάς Identity and Democracy (ID), πρόκειται να αναδειχθούν ως οι κύριοι νικητές, με μεγάληη πιθανότητα να εισέλθουν σε πλειοψηφικό συνασπισμό για πρώτη φορά.
Παρόλο που το ΕΛΚ φαίνεται πιθανό να παραμείνει η πιο ισχυρή ομάδα, διατηρώντας την εξουσία ως προς τον καθορισμό της ατζέντας αλλά και ωως προς την επιλογή του επόμενου προέδρου της Επιτροπής, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι λαϊκιστές, ιδιαίτερα από τη ριζοσπαστική δεξιά, θα έχουν μεγαλύτερο λόγο από ποτέ.

δημοσκοπηση.PNG


Οι «φωνές» τους θα έχουν έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα σε πολλά ιδρυτικά κράτη μέλη, αναφέρει η δημοσκόπηση, με τους Fratelli D'Italia της Meloni να αναμένεται ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των ευρωβουλευτών σε 27 και το εθνικό κόμμα της Marine Le Pen να βρίσκεται σε καλό δρόμο σημειώνοντας ενδεχομένως - ρεκόρ 25 εδρών.
Εν τω μεταξύ στην Αυστρία, το ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα Ελευθερία (FPÖ) προβλέπεται να διπλασιάσει το σύνολο των βουλευτών του σε έξι, ενώ στη Γερμανία το ακροδεξιό Alternative für Deutschland (AfD) φαίνεται πιθανό να διπλασιάσει σχεδόν την εκπροσώπησή του στο κοινοβούλιο των 705 εδρών σε 19.
Τα λαϊκιστικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είναι πιθανό να έρθουν πρώτα στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία , την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Σλοβακία και δεύτεροι ή τρίτοι σε Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και τη Σουηδία.
Ως αποτέλεσμα, η ακροδεξιά ομάδα ID προβλέπεται να κερδίσει έως και 40 περισσότερες έδρες, στις συνολικά 98, καθιστώντας την δυνητικά ως την τρίτη πολιτική δύναμη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένα δεξιό συνασπισμό (ΕΛΚ, ECR, και ID) με το 49% των ευρωβουλευτών στο νέο κοινοβούλιο, αναφέρει η έκθεση.

Η δημοσκόπηση και η μοντελοποίηση εκτιμούν ακόμη ότι ο σημερινός «κεντροαριστερός» συνασπισμός (S&D, G/EFA και Αριστερά) θα δει τους βουλευτές του να πέφτουν στο 33% από 36% του συνόλου, με τον κύριο «κεντροδεξιό» συνασπισμό (ΕΛΚ, RE και ECR) να διολισθαίνει στο 48% από 49%.
Οι συντάκτες της έκθεσης σημείωσαν παράλληλα ότι ο ρόλος του κόμματος Fidesz της Ουγγαρίας μπορεί να είναι πιο κρίσιμος από ποτέ: επί του παρόντος, το κόμμα του πρωθυπουργού Orban αναμένεται να κερδίσει 14 έδρες και θα μπορούσε – με την ένταξη στο εθνικο-συντηρητικό ECR – καθιστώντας το έτσι ως την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα.
Εάν το κάνει, το ECR και το ID μαζί θα έχουν «κατακτήσει» σχεδόν το 25% των βουλευτών του ΕΚ, περισσότερους από το ΕΛΚ και το S&D.
Ο υπάρχων «ύπερ συνασπισμός» των κυρίαρχων κομμάτων (ΕΛΚ, S&D και RE), εν τω μεταξύ, προβλέπεται να μειωθεί από το 60% των ευρωβουλευτών στο 54%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης