Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι... συμβουλές του Gross στη Fed: Να μπει τέλος στην ποσοτική σύσφιξη, μειώσεις επιτοκίων σύντομα

Οι... συμβουλές του Gross στη Fed: Να μπει τέλος στην ποσοτική σύσφιξη, μειώσεις επιτοκίων σύντομα
O Bill Gross επισημαίνει ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους 6 έως 12 μήνες
Σχετικά Άρθρα
Ο Bill Gross έχει κάποιες συμβουλές για την Fed: Να σταματήσει να μειώνει τον ισολογισμό της τώρα και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες για να αποφύγει την ύφεση.
«Θα σταματούσα την ποσοτική σύσφιξη», δήλωσε ο συνιδρυτής και πρώην επικεφαλής επενδύσεων της Pacific Investment Management Co. στην τηλεόραση του Bloomberg, ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά αν ήταν επικεφαλής της Fed. «Απλώς δεν είναι σωστή φιλοσοφία και πολιτική αυτή τη στιγμή να συνεχίσουμε την ποσοτική σύσφιξη».
Ο Gross συμπλήρωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους έξι έως 12 μήνες.
Το ενδιαφέρον της Wall Street έχει εστιαστεί στο πότε ακριβώς η Fed θα αρχίσει να μειώνει το επιτόκιο αναφοράς, που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 και πλέον ετών. Ορισμένοι traders παραγώγων εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια μείωση ήδη από τον Μάρτιο με την επόμενη συνεδρίαση της Fed να είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου.
«Τα πραγματικά επιτόκια είναι απλώς πολύ υψηλά» υπογράμμισε ο Gross.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό, τα οποία θεωρούνται ως μέτρο του πραγματικού κόστους δανεισμού, εκτινάχθηκαν σε υψηλό 15ετίας, στο 2,6%, τον Οκτώβριο, προτού διολισθήσουν στο 1,8% περίπου, σήμερα. Ο Gross δήλωσε ότι θα ήθελε να δει τις αποδόσεις να πέφτουν περίπου στο 1% με 1,5%, ώστε «η οικονομία να μην μπει σε σημαντική ύφεση».
Παράλληλα, ο Gross επανέλαβε ορισμένες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του, μεταξύ άλλων ότι οι μετοχές είναι πολύ ακριβές σε σχέση με το επίπεδο των πραγματικών αποδόσεων.
Αντί για τις μετοχές τεχνολογίας με υψηλές πτήσεις, ο ίδιος προτιμά πιο συντηρητικές επενδυτικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μετοχών με υψηλά μερίσματα, όπως οι τράπεζες και οι καπνοβιομηχανίες, καθώς και το αρμπιτράζ συγχωνεύσεων και εξαγορών. Επίσης, αναμένεται ότι η καμπύλη αποδόσεων θα συνεχίσει να γίνεται πιο απότομη, αντιστρέφοντας τη λεγόμενη αντιστροφή. Η αναστροφή συμβαίνει όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται πάνω από τις πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις - ένα φαινόμενο που θεωρείται ευρέως ως πρόδρομος δείκτης για πιθανή οικονομική ύφεση.
Διαμορφούμενες στο 4,4% περίπου, οι αποδόσεις των διετών είναι περίπου 29 μονάδες βάσης πάνω από τα 10ετή επιτόκια. Η διαφορά αυτή έχει μειωθεί από περισσότερες από 100 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.
«Ο καπιταλισμός και μια οικονομία βασισμένη στη χρηματοδότηση, που είναι αυτό που έχουμε, δεν μπορούν πραγματικά να τα πάνε καλά, όταν μπορείς να έχεις υψηλότερη απόδοση για μικρότερο κίνδυνο», δήλωσε ο Gross.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης