Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Το πάρτι στις αγορές τελειώνει - Έρχεται διόρθωση -23% στον S&P 500, στις 3.700 μον. το 2024 - Oι καταλύτες της πτώσης

UBS: Το πάρτι στις αγορές τελειώνει - Έρχεται διόρθωση -23% στον S&P 500, στις 3.700 μον. το 2024 - Oι καταλύτες της πτώσης
Ραγδαία πτώση «βλέπει» για τη Wall Street η ελβετική UBS...
Σχετικά Άρθρα
Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια στα χρηματιστήρια, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ελβετική τράπεζα UBS, που εκτιμά πτώση έως -23% στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 ή 3.700 μον. μέσα στο 2024.
Πιο αναλυτικά, παρότι οι αγορές και κυρίως η Wall Street ίπταται γράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα απότομο sell-off.
Όπως επισημαίνει η τράπεζα, στο κακό σενάριο πτώσης ο S&P 500 θα μπορούσε να διορθώσει κατά 23% στις 3.700 μονάδες, ευρισκόμενος ακριβώς πάνω από τα βάθη που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της bear market του Οκτωβρίου 2022.

Οι καταλύτες

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων της UBS για μετοχές στις ΗΠΑ, David Lefkowitz, υπάρχουν τρεις κίνδυνοι που θα οδηγούσαν στην υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου.

Ο πρώτος είναι ότι οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε «ύφεση» τους επόμενους έξι έως 12 μήνες.
Και παρότι πολλοί οικονομολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ύφεση είναι εκτός συζήτησης φέτος, ο Lefkowitz υποστηρίζει ότι οι καθυστερημένες επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων μετρητών των νοικοκυριών, ίσως να πυροδοτήσουν μια βαθιά οικονομική ύφεση.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια 11 φορές από το 2022 έως το 2023 και μπορεί να χρειαστούν πάνω από 12 μήνες για να φανεί ο αντίκτυπος αυτών των αυξήσεων στην οικονομία.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει αποδυνάμωση το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ο δεύτερος κίνδυνος για τη χρηματιστηριακή αγορά αφορά το εάν ο πληθωρισμός παραμείνει θερμός, κάτι που θα αποτελούσε ράπισμα για την οικονομία και τους καταναλωτές, καθώς όλοι οι μετέχοντες στην αγορά ποντάρουν στην προσδοκία πως η ψύχρανση της οικονομικής δραστηριότητας, άρα και των τιμών, θα επιτρέψει μείωση των επιτοκίων εκ μέρους της Fed.
Αλλά αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, «οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν περισσότερο τα επιτόκια και να τα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από το αναμενόμενο» είπε ο Lefkowitz.
Αυτό θα τροφοδοτούσε τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού και θα οδηγούσε σε μια σπείρα μισθών-τιμών.

Ο τρίτος και πιο σημαντικός κίνδυνος έχει να κάνει με την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου που τροφοδοτούν τα παίγνια εξουσίας των ισχυρών δυνάμεων του κόσμου σε Ουκρανία, Ταϊβάν και Μέση Ανατολή.
Το ρίσκο ενός μεγάλου πολέμου έχει αυξηθεί λόγω των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, Ισραήλ και Hamas, ανταρτών Houthi και ΗΠΑ και των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.
Εάν τα γεωπολιτικά σημεία ανάφλεξης ξεφύγουν από τον έλεγχο, oι αγορές ενέργειας θα διαταραχθούν σοβαρά παρασύροντας ακόμη περισσότερες χώρες στη δίνη άγριων εχθροπραξιών.
Η πιθανότητα για υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα πυροδοτήσει φόβους για τον πληθωρισμό, που θα επηρεάσει τα σχέδια της Fed για μειώσεις επιτοκίων.
Συνολικά, αυτοί οι τρεις κίνδυνοι θα μπορούσαν να τερματίσουν την τρέχουσα ανοδική πορεία των μετοχών και να ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα bear market, με τον S&P 500 να «επισκέπτεται» τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν το 2022, σύμφωνα με τον Lefkowitz.

Αύξηση 10% στον χρυσό

Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η UBS, ο χρυσός θα μπορούσε να γνωρίσει αύξηση ως 10% από τα τρέχοντα επίπεδα λόγω των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων.
Σημειώνεται πως το πολύτιμο μέταλλο παραμένει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, με τους αναλυτές της UBS να προβλέπουν άνοδο στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους, παρά τη σχετική αστάθεια.
Άλλωστε, οι κεντρικές τράπεζες υπήρξαν σημαντικός αγοραστής χρυσού το 2022 και το 2023, καθώς διαφοροποιούν τα αποθέματά τους.
Αυτό οφείλεται στην προσδοκία για περικοπές της Fed κατά 100 μονάδες βάσης, αρχής γενομένης από τον Μάιο, «προσδοκία που ασκεί πίεση στο δολάριο ΗΠΑ και στα πραγματικά επιτόκια, τα οποία θα πυροδοτήσουν εκ νέου τη ζήτηση, ιδιαίτερα από τα ETF που ακολουθούν το χρυσό» σημειώνει η UBS, καταλήγοντας: «Οι συνεχιζόμενοι μακροοικονομικοί και αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να δικαιολογούν την έκθεση στον χρυσό για σκοπούς αντιστάθμισης κινδύνου και διαφοροποίησης, κατά την άποψή μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης