Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Ενεργειακή μετάβαση»: Ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα το 2023

«Ενεργειακή μετάβαση»: Ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα το 2023
«Οδηγός» η Κίνα, δύσκολη η απεξάερτηση της παγκόσμιας παραγωγής από τον άνθρακα
Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έφτασε σε επίπεδο-ρεκόρ το 2023, καθώς οι χώρες -ειδικά στην Ασία- έπρεπε να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters που παραθέτει ο ιστότοπος OilPrice.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα διαμορφώθηκε σε 8.295 τεραβατώρες (TWh) μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, αυξημένη κατά 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.
Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες εξαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν το 2023 σε περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, το 2023, οι παγκόσμιες εξαγωγές θερμικού άνθρακα έφθασαν τους 1,004 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, αυξημένες κατά 6,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα αυξήθηκε κατά 1,4% το 2023 και ξεπέρασε το επίπεδο ρεκόρ των 8,5 δισεκατομμυρίων τόνων για πρώτη φορά, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, οι τρεις κορυφαίοι παραγωγοί άνθρακα στον κόσμο –η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία– ενισχύουν την παραγωγή, η οποία φθάνει σε νέα υψηλά, ανέφερε ο IEA σε σχετική έκθεσή του.
Ενώ η ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ υποχώρησε κατά περίπου 20% το 2023, η χρήση άνθρακα στις αναδυόμενες οικονομίες «παραμένει πολύ ισχυρή, αυξημένη κατά 8% στην Ινδία και κατά 5% στην Κίνα το 2023, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικής ενέργειας και αδύναμης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο IEA. Η ζήτηση άνθρακα στην Κίνα αναμένεται να μειωθεί το 2024 και να φτάσει σετο ζενίθ μέχρι το 2026, ενώ η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να μειωθεί έως το 2026. Ωστόσο, «η Κίνα θα έχει τον τελευταίο λόγο», σημείωσε ο IEA.



Να σημειωθεί πως η παραγωγή άνθρακα στην Κίνα εκτοξεύθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ το 2023, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 17/1. Ειδικότερα, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,9%, σε 4,66 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, ενώ οι εισαγωγές άνθρακα επίσης αυξήθηκαν πέρυσι, κατά 61,8% σε 474,42 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης