Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η «ισχυρή» οικονομία των ΗΠΑ: Οι μεταπωλήσεις κατοικιών κατέρρευσαν σε χαμηλό 28 ετών το 2023

Η «ισχυρή» οικονομία των ΗΠΑ: Οι μεταπωλήσεις κατοικιών κατέρρευσαν σε χαμηλό 28 ετών το 2023
Ούτε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, δεν καταγράφηκαν τόσο χαμηλές επιδόσεις
Σχετικά Άρθρα
Στα χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1995, υποχώρησαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών (πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών) στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών (NAR) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 19/1.
Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος πουλήθηκαν μόλις 4,09 εκατομμύρια υπάρχουσες κατοικίες.
«Οι μειωμένες πωλήσεις κατοικιών το 2023 ήταν αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων, με το μέσο σταθερό επιτόκιο για 30ετή στεγαστικά δάνεια να φτάνει σε υψηλό 23 ετών στις αρχές Νοεμβρίου. Αλλά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων για τις επιδόσεις πέρυσι. Στην πραγματικότητα, η ζήτηση για στέγαση -και ειδικότερα για ιδιοκατοίκηση- παρέμεινε υψηλή, παρά τα υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε η Lisa Sturtevant, επικεφαλής οικονομολόγος στο Bright MLS. «Οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών έχουν αποκλειστεί από την αγορά λόγω έλλειψης αποθέματος. Αν υπήρχαν περισσότερες καταχωρήσεις στην αγορά το 2023, θα είχαμε περισσότερες πωλήσεις κατοικιών».
Ως συνέπεια της «σφιχτής» κατάστασης στην προσφορά, η μέση τιμή πώλησης για μια υπάρχουσα κατοικία αυξήθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 389.800$ το 2023. Τον Δεκέμβριο, η μέση τιμή πώλησης ήταν 382.600$, αυξημένη κατά 4,4% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
«Παρά τις υποτονικές πωλήσεις κατοικιών, 85 εκατομμύρια νοικοκυριά που ιδιοκτήτες κατοικιών απολάμβαναν περαιτέρω κέρδη στον πλούτο των κατοικιών», σχολιάζει η NAR. «Προφανώς, η πρόσφατη, ταχεία τριετής άνοδος των τιμών κατοικιών δεν είναι βιώσιμη. Εάν οι αυξήσεις των τιμών συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό, η χώρα θα μπορούσε να καταλήξει σε έχοντες και μη. Η δημιουργία μιας πορείας προς την ιδιοκτησία σπιτιού για τους σημερινούς ενοικιαστές είναι απαραίτητη. Απαιτεί οικονομική και εισοδηματική ανάπτυξη και, το πιο σημαντικό, μια σταθερή αύξηση της κατασκευής κατοικιών».
Τα σχετικά διαγράμματα:




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης