Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναβάθμισε σε ΒΒ+ τον Μυτιληναίο ο Standard & Poor's

Αναβάθμισε σε ΒΒ+ τον Μυτιληναίο ο Standard & Poor's
Οι σταθερές προοπτικές υποδηλώνουν ότι αναμένει ότι η δραστηριότητα BOT της εταιρείας θα συμβάλει ισχυρά στο χαρτοφυλάκιό της τα επόμενα χρόνια
Σε «BB+» αναβάθμισε τον Μυτιληναίο ο οίκος Standard & Poor's, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία θα παραμείνει ισχυρή το 2024, εξαιτίας των δυναμικών επιδόσεων στον ενεργειακό τομέα.
Εκτιμά επίσης, ότι τα EBITDA θα φτάσουν τα 900 εκατ.- 1 δισ. ευρώ το 2023, από 854 εκατ. ευρώ το 2022.
Ο οίκος αναμένει ότι η κερδοφορία στον κλάδο μετάλλων ήταν περίπου 250 εκατ. ευρώ το 2023, σε γενικές γραμμές σύμφωνη με αυτή που αναφέρθηκε το 2022.
Η κερδοφορία της Μυτιληναίος επωφελείται από την αντιστάθμιση των τιμών του London Metal Exchange (LME) και τους ελέγχους κόστους.
Η τιμολόγηση έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, με πτώση 19% σε ετήσια βάση στις τιμές αλουμινίου LME και 60% στα ασφάλιστρα (επιπλέον χρεώσεις για την προμήθεια του φυσικού υλικού).
Στον τομέα της ενέργειας, η εταιρεία πρόσθεσε νέα έργα BOT στον αγωγό της και ολοκλήρωσε την πώληση ενός αριθμού φωτοβολταϊκών (PV) πάρκων στην περιοχή των Βαλκανίων και ενός στην Ισπανία το 2023.
Επιπλέον, η παραγωγή, η προμήθεια και η εμπορία ενέργειας ανέφερε ισχυρές επιδόσεις στην προμήθεια φυσικού αερίου και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ενίσχυση της νέας μονάδας αεριοστροβίλου συνδυασμένου κύκλου ενίσχυσε την παροχή φυσικού αερίου.
Η εταιρεία πραγματοποίησε δύο μικρές εξαγορές για να υποστηρίξει την κάθετη ένταξή της στην ελληνική λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά σε σχεδόν 13%.
Ο οίκος αναμένει ότι το EBITDA θα ανέλθει σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, καθώς ωριμάζουν περισσότερα έργα BOT.
Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της Μυτιληναίος πιθανότατα θα παραμείνουν σταθερές, με EBITDA στα επίπεδα του 2023.
Η Μυτιληναίος έχει διατηρήσει την εστίασή της στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της BOT.
Η εταιρεία αποφάσισε το 2018 να αξιοποιήσει τις μηχανολογικές και κατασκευαστικές της ικανότητες και τις γνώσεις της στον τομέα της ενέργειας, μπαίνοντας στην αγορά ενεργειακών έργων BOT.

Επαρκής η ρευστότητα

Ο οίκος θεωρεί ότι η ρευστότητα της Μυτιληναίος είναι επαρκής.
Αυτό οφείλεται στην επιτυχημένη έκδοση ομολόγων της εταιρείας νωρίτερα το 2023 και στο προφίλ ληκτότητας του χρέους της.
Οι σταθερές προοπτικές υποδηλώνουν ότι αναμένει ότι η δραστηριότητα BOT της εταιρείας θα συμβάλει ισχυρά στο χαρτοφυλάκιό της τα επόμενα χρόνια και ότι θα δημιουργήσει κάποιο περιθώριο κάτω από την αξιολόγηση.
Επίσης, δεν αναμένει πίεση στην αξιολόγηση τους επόμενους 12 μήνες.
Θεωρούμε απίθανη αναβάθμιση τους επόμενους 12-24 μήνες, όμως αναφέρει ο οίκος.
Η άνοδος των αξιολογήσεων στη Μυτιληναίος εξαρτάται από τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου ρεκόρ βιώσιμης και κερδοφόρας ανάπτυξης στα κύρια επιχειρηματικά της τμήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης