Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η κυβέρνηση Biden κοροϊδεύει τον κόσμο: Ποια ισχυρή αγορά εργασίας; - Στον... δημόσιο τομέα οι νέες θέσεις

Η κυβέρνηση Biden κοροϊδεύει τον κόσμο: Ποια ισχυρή αγορά εργασίας; - Στον... δημόσιο τομέα οι νέες θέσεις
Η κυβέρνηση Biden μιλά συνέχεια για μία ισχυρή αγορά εργασίας, αλλά στην πραγματικότητα ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση
Σχετικά Άρθρα
Τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση Biden στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι «εκπληκτική» και ότι η Ουάσινγκτον έχει «δημιουργήσει» εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το Mises Institute, μεγάλο μέρος της αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν προβλέψιμη, καθώς ακολούθησε το κυβερνητικό shutdown αλλά τα lockdown της πανδημίας. Η αύξηση των θέσεων εργασίας τροφοδοτήθηκε επίσης από τη δραματική αύξηση των κρατικών δαπανών. Εξάλλου, το 2020 και το 2021, οι πολιτικές της Ουάσινγκτον για εύκολο χρήμα, μεταφράστηκαν στο να δημιουργήσουν περίπου 7 τρισεκ. δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Federal Reserve και οι ιδιωτικές τράπεζες.
Από τις αρχές του 2021, ωστόσο, η αύξηση των θέσεων εργασίας που βλέπουμε τροφοδοτείται ολοένα και περισσότερο από την αύξηση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα. Με άλλα λόγια, η αύξηση των θέσεων εργασίας που βλέπουμε στον δημόσιο τομέα δεν αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα ιδιωτικών επενδύσεων, αποταμίευσης ή ζήτησης. Δεν είναι οργανική οικονομική ανάπτυξη. Πιθανότατα, αυτές οι κυβερνητικές θέσεις υπάρχουν μόνο ως αποτέλεσμα του πλούτου που μεταφέρεται από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο τομέα.
Οι θέσεις εργασίας που χρηματοδοτούνται από το κράτος δεν αποτελούν μοχλό ανάπτυξης. Αποτελούν εμπόδια στην ανάπτυξη, όπως περιέγραψε ο Ludwig von Mises.
Μια κυβέρνηση μπορεί να ξοδέψει ή να επενδύσει μόνο ό,τι αφαιρεί από τους πολίτες της. Οι πρόσθετες δαπάνες και επενδύσεις, περιορίζουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις των πολιτών συνολικά στην οικονομία.
Εξετάζοντας την αύξηση των θέσεων εργασίας από μήνα σε μήνα από το 2021, το γράφημα δείχνει τις κρατικές θέσεις εργασίας ως ποσοστό της συνολικής αύξησης των νέων θέσεων εργασίας. Ενδεικτικά, το εν λόγω ποσοστό έφθασε μέχρι και 58% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου! Πράγματι, τον περασμένο χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν με το ήμισυ του ρυθμού των θέσεων εργασίας του δημοσίου. Οι μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ οι κρατικοί μισθοί κατά 3%.
Η σχέση μεταξύ κρατικών θέσεων εργασίας και θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι πλησιάζει ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.


Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει την ετήσια αύξηση στις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (γκρι) και στις θέσεις εργασίας στο δημόσιο (κόκκινο), καθεμία ως ποσοστό της συνολικής αύξησης των θέσεων εργασίας. Μπορούμε να δούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το μερίδιο όλων των θέσεων εργασίας που είναι ιδιωτικές τείνει να επιδεινώνεται καθώς η οικονομία πλησιάζει σε ύφεση. Για παράδειγμα, καθώς πλησίαζε η ύφεση του 1991-1992, βλέπουμε ότι οι νέες κρατικές θέσεις εργασίας έγιναν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο όλων των νέων θέσεων εργασίας το 1990 και το 1991.
Οι κρατικές θέσεις εργασίας αποτελούσαν περίπου το 20% της συνολικής αύξησης των νέων θέσεων εργασίας στις αρχές του 1990, αλλά μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, παρείχαν περίπου το ήμισυ της συνολικής αύξησης των νέων θέσεων εργασίας. Μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε μια παρόμοια τάση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008: οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα άρχισαν να καταρρέουν ήδη από τα τέλη του 2006, παρόλο που η δημιουργία θέσεων εργασίας στο δημόσιο συνέχισε να ωθεί τη συνολική αύξηση των θέσεων εργασίας εκείνη την περίοδο.


Σε περιόδους ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, διαπιστώνουμε ότι οι κρατικές θέσεις εργασίας σπάνια αποτελούν περισσότερο από το 20% όλων των νέων θέσεων εργασίας.
Από τον Σεπτέμβριο του 2023, ωστόσο, οι κρατικές θέσεις εργασίας καταλαμβάνουν περισσότερο από το 20% κάθε μήνα. Τον Δεκέμβριο, οι κρατικές θέσεις εργασίας έφτασαν το 24,9% όλων των νέων θέσεων εργασίας -το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2020.


Ο Daniel Lacalle είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη μέση μιας «ύφεσης του ιδιωτικού τομέα». Αυτό που εννοεί είναι ότι τα συγκεντρωτικά νούμερα μπορούν ακόμα να δείχνουν καλές οικονομικές τάσεις —όπως η αύξηση των θέσεων εργασίας— ενώ ο ιδιωτικός τομέας παραμένει στάσιμος ή συρρικνώνεται. Δηλαδή, εάν οι κρατικές δαπάνες και η δημιουργία δημόσιων θέσεων εργασίας είναι αρκετά εύρωστες, θα κρύψουν την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα στα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία.

Αυτή είναι η τάση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, καταλήγει το Mises Institute.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης