Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι Houthi βάζουν μπουρλότο στην παγκόσμια οικονομία - Η Ερυθρά Θάλασσα φέρνει πληθωρισμό σοκ και... χάος

Rabobank: Οι Houthi βάζουν μπουρλότο στην παγκόσμια οικονομία - Η Ερυθρά Θάλασσα φέρνει πληθωρισμό σοκ και... χάος
H ψήφος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τις επιθέσεις των Ηouthi δεν υποστηρίχθηκε ούτε από την Κίνα ούτε από τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
«Μπουρλότο» βάζουν οι Houthi χτυπώντας την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Πιο αναλυτικά, εν πρώτοις, ο οίκος επιδιώκει να καταδείξει τη μεγάλη αντίφαση που διαπιστώνεται μεταξύ όσων προεξοφλούν οι αγορές σε σχέση με τις πολυαναμενόμενες επιτοκιακές μειώσεις, και μάλιστα μέσα στο 2024, και του πώς συμπεριφέρεται η οικονομία.
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, οι επενδυτές, σε σχέση με τη Fed, «βλέπουν» επιθετική μείωση επιτοκίου κατά 50 μ.β. τον ερχόμενο Μάρτιο.

Κατά δεύτερον, η ολλανδική τράπεζα «επισκέπτεται» διάφορα σενάρια σχετικά με το σκεπτικό της Fed και τι την οδήγησε να προβεί στις γνωστές περί νομισματικής χαλάρωσης δηλώσεις στα τέλη του 2023, με αποτέλεσμα οι τιμές να επιδεινωθούν και οι αγορές να σημειώσουν ράλι.

Τρίτον, λέει η Rabobank, πρέπει να ασχοληθούμε με τη Fed και άλλους, γυρίζοντας τα πάντα πίσω λίγες εβδομάδες αργότερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στην πρόσφατη ομιλία αξιωματούχου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, την οποία ξεκίνησε λέγοντας: «Για έναν μακροοικονομολόγο, αυτό είναι σχεδόν όσο καλό είναι. Αλλά θα διαρκέσει;».
Ως αποτέλεσμα, τα ομόλογα, οι μετοχές και σχεδόν τα πάντα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ κατρακύλησαν, σε ένα πρωτόγνωρο για το 2024 sell off.

Για τους λίγους που διάβασαν την ομιλία του αξιωματούχο της Fed Waller πλήρως -και όσοι προεξοφλούν έξι ή επτά μειώσεις επιτοκίων εκ μέρους της Fed ενώ ο βασικός πληθωρισμός είναι πολύ πάνω από τον στόχο- θα διαπιστώσαν πως ο Αμερικανός αξιωματούχος είναι σίγουρος πως η οικονομία μπορεί ακόμα να κινηθεί προς αποπληθωρισμό, ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν περιοριστικές (παρά την παβλόφια αντίδραση που έλαβε χώρα μετά στη στροφή την οποία επιχείρησε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell) και ότι μπορεί να έχουμε μόλις τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, από β' εξάμηνο και έπειτα, εάν ο πληθωρισμός συμπεριφερθεί κατά το επιθυμητό.
Ωστόσο παντού γύρω μας βλέπουμε κακή συμπεριφορά, σχολιάζει η Rabobank, δεδομένου ότι πλησιάζουν εκλογές.
Αλήθεια πιστεύετε ότι θα υπάρξει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική;
Το βασικό ερώτημα είναι αν η Fed θα παίξει μπάλα ή ή σκληρή μπάλα.

Ερυθρά Θάλασσα

Επίσης, λέει η Rabobank, ο Waller έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου τα πράγματα πραγματικά είναι ανησυχητικά - αν και είναι προσώρας αισιόδοξος, δεδομένου ότι το κανάλι του Σουέζ δεν έχει κλείσει.
Ίσως δεν έχει πάρει το μάθημά του από το τελευταίο σοκ προσφοράς που προκάλεσε μια κρίση στη Ναυτιλία.
Εν τω μεταξύ, οι Houthi κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους κατά των εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των ναύλων και των ασφαλίστρων, με πολλές ασφαλιστικές εταιρείες πλέον να αποφεύγουν την κάλυψη εμπορικών πλοίων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημειώστε ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Houthi για να σταματήσουν τις επιθέσεις, από τις οποίες η ΕΕ διαχώρισε τη θέση της.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Waller τονίζει πως οι αγορές παραβλέπουν πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα, πόσο πληθωριστικό θα μπορούσε να γίνει το εν λόγω άκρως ανησυχητικό γεωπολιτικό συμβάν, αλλά και πόσο δύσκολα θα μπορούσε να επιλυθεί.

24 ώρες αργότερα

24 ώρες αργότερα… σύμφωνα με τη Rabobank, η κρίση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται, πιθανή επίθεση των Houthi που θα αποτελέσει σημείο καμπής και θα μειώσει την επιθυμία για διέλευση από τον Κανάλι του Σουέζ δεν είναι μακριά, ο πληθωρισμός εμφανίζει ανοδικές τάσεις με τους Ευρωπαίους να πλήττονται περισσότερο, ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron προειδοποίησε για έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο για τις τιμές του πετρελαίου -ειδικά αν οι Houthi στραφούν κατά της Σαουδικής Αραβίας-, η Maersk λέει ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει μήνες, οι ΗΠΑ ήδη ανακήρυξαν επίσημα τους Houthi τρομοκράτες και, τέλος, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ρεαλιστική πολιτική λύση.
Σημειώστε ότι η ψήφος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τις επιθέσεις των Ηouthi δεν υποστηρίχθηκε ούτε από την Κίνα ούτε από τη Ρωσία, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν νέα ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσουν τα δικά τους φορτία.
Ωστόσο, αγνοείται πως το Ναυτικό των ΗΠΑ θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο του και αν οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια πολεμική επιχείρηση στη Μέση Ανατολή - καθώς μάλιστα η Γερμανία επιμένει στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της, καταλήγει ο ολλανδικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης