Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι δανειολήπτες σε Ισπανία και Ιταλία έχουν ήδη νιώσει τον «πόνο» της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ

Fitch: Οι δανειολήπτες σε Ισπανία και Ιταλία έχουν ήδη νιώσει τον «πόνο» της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ
Τα μακροπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο αποτελούν εδώ και καιρό τον κανόνα στη Γαλλία και τη Γερμανία
Ο γρήγορος κύκλος σύσφιξης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (450 μονάδες βάσης μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023) οδήγησε σε μέτρια μόνο αύξηση των δεικτών πληρωμής τόκων προς εισόδημα των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ, με τη Fitch Ratings να αναμένει ότι ο αντίκτυπος στην κατανάλωση και την ανάπτυξη των νοικοκυριών θα συνεχίσει να είναι διαχειρίσιμος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο οίκος αξιολόγησης, τα επιτόκια του νέου δανεισμού (σταθμισμένος μέσος όρος των επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια και άλλα καταναλωτικά χρέη) έχουν αυξηθεί κατά περίπου 270 μονάδες βάσης στη ζώνη του ευρώ από τα τέλη Δεκεμβρίου 2021, όταν η ΕΚΤ σηματοδότησε για πρώτη φορά μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, προκαλώντας αύξηση στα επιτόκια της αγοράς.
Τα επιτόκια όλων των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά μόλις 90 μονάδες βάσης κατά την περίοδο εκείνη, σε 3,05% τον Νοέμβριο του 2023.
Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν περίπου το 80% του χρέους των νοικοκυριών.

Οι επιπτώσεις

Τα αυξανόμενα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ είχαν διαφορετικές επιπτώσεις λόγω της δομής των αγορών στεγαστικών δανείων σε μεμονωμένες χώρες.
Τα επιτόκια αυξήθηκαν περισσότερο στην Ισπανία και την Ιταλία, όπου το μερίδιο των στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, παρά τη μεγαλύτερη απορρόφηση την τελευταία δεκαετία.
Τα μακροπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο αποτελούν εδώ και καιρό τον κανόνα στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Η άνοδος του πραγματικού επιτοκίου του υπολοίπου των δανείων ήταν μέτρια.
Σύμφωνα μάλιστα με την Fitch, το πραγματικό επιτόκιο του χρέους των νοικοκυριών θα συνεχίσει να αυξάνεται σε επίπεδο ευρωζώνης.
Η μετακύλιση των επιτοκίων της αγοράς στα πραγματικά επιτόκια έχει προχωρήσει περισσότερο στην Ιταλία και την Ισπανία.
Στη Γερμανία και τη Γαλλία, έχει ακόμη περιθώρια.

Μείωση επιτοκίων

Η Fitch αναμένει από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια πολιτικής το 2024-2025, αλλά θα εξακολουθήσουν να υπερβαίνουν το επίπεδο που παρατηρήθηκε την περίοδο 2009-2022.
Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατακόρυφα από την κορύφωση τους τον Οκτώβριο του 2023 και θα παραμείνουν κάτω από αυτά τα επίπεδα.
Οι ροές νέων δανείων με υψηλότερα επιτόκια θα αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη των αλλαγών στο πραγματικό επιτόκιο.
Πολλοί άλλοι παράγοντες θα επηρεάσουν τον νέο δανεισμό και τα επιτόκια, όπως ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των δανειοληπτών και στις αγορές στεγαστικών δανείων.
Αναμένει, επίσης, ότι ο λόγος τόκων προς ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί στο 2,6% έως το τέλος του 2025 (από 2,2% το β' τρίμηνο του 23).
Αυτό θα ήταν πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 5,1% στο τέλος του 2008.
Ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος στα νοικοκυριά της υψηλότερης εξυπηρέτησης του χρέους μέσω αυτού του καναλιού «ταμειακών ροών» θα πρέπει επομένως να είναι σημαντικός αλλά διαχειρίσιμος συνολικά, πολύ περισσότερο επειδή τα έσοδα από τόκους έχουν επίσης βελτιωθεί.
Επιπλέον, ο δανεισμός των νοικοκυριών συγκεντρώνεται σε ομάδες υψηλότερου εισοδήματος που έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να απορροφούν κραδασμούς, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ.
Το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του εισοδήματος έχει επίσης μειωθεί.

1_522.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης