Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τέλειωσαν όλα: H FED ανοίγει ξανά τις πύλες της ρευστότητας με νέo QE τον Απρίλιο του 2024 και οδηγεί το δολάριο στον θάνατο

Τέλειωσαν όλα: H FED ανοίγει ξανά τις πύλες της ρευστότητας με νέo QE τον Απρίλιο του 2024 και οδηγεί το δολάριο στον θάνατο
Αναμείνατε στροφή…  τα χρηματοπιστωτικά υδραυλικά έχουν αρχίσει να φράζουν
Στις 13 Δεκεμβρίου, ο οικονομικός κόσμος έμεινε έκπληκτος όταν, μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Jerome Powell είχε πει ότι «είναι πρόωρο» να κάνει κανείς υποθέσεις για μειώσεις επιτοκίων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε μια συγκλονιστική στροφή, προαναγγέλλοντας το τέλος της νομισματικής σύσφιξης - παρότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα διπλάσια του στόχου του 2%.

Πράγματι, η στροφή 180 μοιρών της Federal Reserve σόκαρε ακόμα και διακεκριμένους αναλυτές όπως ο Mark Cabana της Bank of America, επειδή δεν είχαν λάβει χώρα νέοι διακανονισμοί αμερικανικών ομολόγων, ούτε σημειώθηκαν χαμηλότεροι όγκοι repo».
Ωστόσο, η στροφή ήταν ξεκάθαρα «εκεί», δυσοίωνα συνεπής «με το ζήτημα των μετρητών και των εξασφαλίσεων στο σύστημα», δηλαδή με την αυξανόμενη σπανιότητα των αποθεματικών.
Σημειώνεται δε πως διαπιστώνεται επιδείνωση λόγω των αυξημένων αποθεματικών των traders και των διμερών αναγκών δανεισμού, γεγονός που περιορίζει τα πλεονάζοντα μετρητά για backstop στα repo».
Πράγματι, επισημαίνει η BofA, εάν η πίεση χρηματοδότησης επιμείνει, η Fed θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα αποθεματικά του τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το τέλος της ποσοτικής συρρίκνωσης (QΤ).
Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά την πρώιμη επανεκκίνηση του QE, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο σοβαρή θα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης…
Έτσι, η Fed τελείωσε αιφνιδίως με την αυστηρή νομισματική πολιτική, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή επιτοκιακών μειώσεων.
Αλλά το πιο σημαντικό ήταν το εξής: ήταν η πρόεδρος της Fed του Dallas Lorry Logan που είπε πως το QT της Fed ουσιαστικά έχει τελειώσει εξαιτίας της ξαφνικής, απροσδόκητης διολίσθησης της συστημικής ρευστότητας, γεγονός που είναι απόρροια της ταχείας αποστράγγισης στη διευκόλυνση reverse repo, η οποία έχει πλέον απομείνει με μόλις 600 εκατομμύρια δολάρια και πρόκειται να αποστραγγιστεί πλήρως κάποια στιγμή τον Μάρτιο...
... κατ' επέκταση, ένας άλλος γύρος QE είναι ήδη στα σκαριά!

Nikileaks...

Βέβαια, είναι άλλο πράγμα να γνωμοδοτεί για τέτοια πράγματα ένας περιφερειακός πρόεδρος της Fed και κάτι εντελώς διαφορετικό να το επιβεβαιώνει ο προτιμώμενος αγωγός διαρροής του Powell, ο επικεφαλής οικονομικός συντάκτης της Wall Street Journal Nick Timiraos, γνωστός και ως Nikileaks.
Ο «εκπρόσωπος» της Fed επιβεβαίωσε ότι οι μέρες του QT είναι μετρημένες, γράφοντας ότι «οι αξιωματούχοι της Fed θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για επιβράδυνση, αν και όχι για το τέλος, της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιξης αυτόν τον μήνα.
Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Μάλιστα, ο Nikileaks επιβεβαίωσε την υποψία μας για το τι οδηγεί την απορροή του QT: τα χρηματοπιστωτικά υδραυλικά έχουν αρχίσει να φράζουν.
Ωστόσο, ενώ η Fed αναμένει να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια φέτος επειδή ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, η λογική της για τη μείωση της απορροής ομολόγων είναι διαφορετική: να αποτραπεί η αναστάτωση σε μια σκοτεινή αλλά κρίσιμη γωνία των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Υπενθυμίζεται πως πριν από πέντε χρόνια η μείωση του ισολογισμού της Fed πυροδότησε αναταραχές, προκαλώντας κατόπιν μια ακατάστατη στροφή.
Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed πρότειναν να ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες, ώστε να κοινοποιήσουν τα σχέδιά τους πολύ πριν τεθούν σε ισχύ οποιεσδήποτε αλλαγές, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασής τους.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς policymakers, δεν επίκεινται αλλαγές, ενώ οι ίδιοι επικεντρώνονται στην επιβράδυνση -όχι στο τέλος- του προγράμματος.
Όπως εξηγήσαμε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν δύο μήνες, ο λόγος για τον πανικό της Fed είναι ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να αποφύγει κατακλυσμό της αγοράς repo, γεγονός που στο παρελθόν είχε προκαλέσει αποστράγγιση ρευστότητας (τον Σεπτέμβριο του 2019), όσο και τη βίαιη έκρηξη στις βασικές συναλλαγές, που πυροδότησε ντόμινο κατάρρευσης στην αγορά ομολόγων τον Μάρτιο 2020.
Μάλιστα, αυτό είναι κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Timiraos
... τον Σεπτέμβριο του 2019, μια απότομη, απροσδόκητη άνοδος του βασικού επιτοκίου δανεισμού μίας ημέρας υποδήλωσε ότι τα αποθεματικά είχαν μειωθεί σε σημείο που είτε θα εξαϋλώνονταν είτε θα ήταν δύσκολο να ανακατανεμηθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Fed άρχισε να αγοράζει γραμμάτια του Δημοσίου για να προσθέσει αποθεματικά στο σύστημα και να αποφύγει περαιτέρω αστάθεια.
Το 2020, η πανδημία Covid-19 δημιούργησε μια τεράστια… παύλα για τα δολάρια.
Για να αποτρέψει το «πάγωμα» των αγορών, η Fed συνέχισε να αγοράζει τεράστιες ποσότητες τίτλων.
Σταμάτησε να αγοράζει τον Μάρτιο του 2022…
Τρεις μήνες αργότερα η διαδικασία αντιστράφηκε, συρρικνώνοντας το χαρτοφυλάκιό της... το οποίο μας φέρνει στο σήμερα, με τη Fed να κάνει τα μαθηματικά και να συνειδητοποιεί πως ό,τι αν συρρικνώνει τον ισολογισμό της κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, όταν το reverse repo εξαντληθεί, η αγορά θα καταρρεύσει.

Αρκετοί λόγοι

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρκετούς λόγους να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του QT.
Πρώτον, η Fed συρρικνώνει τα διαθέσιμά της σε αμερικανικά ομόλογα κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα - διπλάσια ταχύτητα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.
Αυτός ο ρυθμός αυξάνει τον κίνδυνο να εξαντληθούν τα αποθέματα, με αποτέλεσμα τα επιτόκια της αγοράς χρήματος να εκτιναχθούν.
Ο Timiraos επιβεβαιώνει επίσης ότι είχαμε δίκιο όταν προειδοποιήσαμε ότι όλα αφορούν τον επιταχυνόμενο ρυθμό μείωσης της διευκόλυνσης reverse repo.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ταμειακό πλεόνασμα στις χρηματαγορές μειώνεται ραγδαία.
Η Fed επιτρέπει στις εταιρείες χρηματαγοράς και σε άλλες να σταθμεύουν μετρητά που διαφορετικά θα κατέληγαν σε αποθεματικά σε μια διευκόλυνση reverse repos μίας ημέρας.
Το εργαλείο αυτό έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τα τέλη Αυγούστου σε περίπου 680 δισεκατομμύρια δολάρια.
H Lorry Logan ενέκρινε την επιβράδυνση της απορροής όταν αυτή η διευκόλυνση σχεδόν εξαντλήθηκε από μετρητά, επειδή, μετά από αυτό, η πρόβλεψη της ζήτησης για τραπεζικά αποθεματικά θα είναι πιο αβέβαιη.
Αυτή η «γρηγορότερη του αναμενομένου πτώση» στα υπόλοιπα των reverse repos μίας ημέρας ωθεί τη Fed να προχωρήσει σε σχέδια έκτακτης ανάγκης σχετικά με τον τρόπο επιβράδυνσης της απορροής:
«Ήταν έκπληξη για όλους ότι τα υπόλοιπα των reverse repos μειώθηκαν τόσο γρήγορα και ότι τα αποθεματικά αυξήθηκαν στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Brian Sack, εκ των στελεχών της Fed Νέας Υόρκης από το 2009 έως το 2012.
Υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο η άνοδος των SOFR του Δεκεμβρίου τρόμαξε τη Fed: ενώ προηγουμένως η κεντρική τράπεζα έκανε επανειλημμένα λάθος στην εκτίμηση του επιπέδου των αποθεματικών που θα θεωρούνταν «άφθονα» από την αγορά, αυτή τη φορά, αξιωματούχοι είπαν στον TImiraos ότι θα βασίζονται περισσότερο στα σήματα της αγοράς για τον προσδιορισμό του σωστού επιπέδου αποθεματικών.
Και σε περίπτωση που δεν αρκούσε η μεταφορά του μηνύματος του Powell από τον Timiraos ότι το QT τελειώνει, ο επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της JPMorgan σημειώνει…
Πλέον, αναμένουμε ένα σαφές περίγραμμα από τη FOMC, ήτοι την επιτροπή ανοικτής αγοράς της Fed, για το τέλος του QT.
Αναμένουμε ότι αυτό το σχέδιο θα εγκριθεί επίσημα στη συνάντηση του Μαρτίου και θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο, οπότε το μηνιαίο ανώτατο όριο για την απορροή τίτλων του Δημοσίου θα μειωθεί σε 30 δισ. $/μήνα, από 60 δισ. $/μήνα».

Συμπέρασμα; Η Fed ανοίγει μετά από αρκετά χρόνια σύσφιξης ξανά την πύλη της ρευστότητας, χωρίς να μειώνει τα επιτόκια, αλλά με τη μείωση του QT, στέλνοντας το δολάριο στον θάνατο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης