Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι νέοι στις ΗΠΑ μένουν με τους γονείς τους και ο λόγος είναι ένας: «Η οικονομία, ηλίθιε»

Οι νέοι στις ΗΠΑ μένουν με τους γονείς τους και ο λόγος είναι ένας: «Η οικονομία, ηλίθιε»
Άρθρο στον ιστότοπο CreditNews.com
Οι νεαροί ενήλικες συνήθιζαν να ονειρεύονται να φύγουν από τα σπίτια των γονιών τους και να μπουν στα δικά τους διαμερίσματα, αλλά αυτό το όνειρο πλέον φαντάζει πολυτέλεια που δεν μπορούν να αντέξουν όλοι.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Intuit Credit Karma, το 31% των GenZers (τρέχουσα γενιά, Generation Z) ζουν με τους γονείς τους επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν ή να αγοράσουν το δικό τους χώρο. Συνολικά, το 11% των Αμερικανών ενηλίκων εξακολουθούν να ζουν στο σπίτι με τους γονείς τους.
«Η τρέχουσα αγορά κατοικίας αναγκάζει πολλούς Αμερικανούς να κάνουν προσαρμογές στις συνθήκες διαβίωσής τους, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης σε λιγότερο δαπανηρές πόλεις και ακόμη και της επιστροφής με τις οικογένειές τους», σχολιάζουν οι αναλυτές της Intuit Credit Karma.
Ακόμη και νεαροί ενήλικες που ζουν μόνοι, επανεξετάζουν τις επιλογές διαβίωσής τους επειδή το κόστος είναι πολύ υψηλό.
Περίπου το ένα τέταρτο (27%) των Gen Zers ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά το ενοίκιο και το 25% είπε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην οικογένειά τους για να τα βγάλουν πέρα.
Οι Millennials βρίσκονται στην ίδια μοίρα: το 30% λέει ότι το ενοίκιο δεν είναι προσιτό και το 25% σκέφτεται να επιστρέψει με τους γονείς του.
Η έρευνα είναι συνεπής με μια μελέτη του 2021 που διεξήχθη από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι ένας στους τρεις ενήλικες ηλικίας 18 έως 34 ετών ζει με τους γονείς του.
Σε μια μελέτη του 2022, η Pew Research διαπίστωσε επίσης ότι το ποσοστό των Αμερικανών που ζουν με τους γονείς τους αυξάνεται σταθερά από το 2000.
Διαφορετικές μελέτες, αλλά όλες λένε την ίδια ιστορία: Τα οικονομικά είναι ο κύριος λόγος που οι νέοι ενήλικες εξακολουθούν να ζουν με την οικογένεια.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νεαροί ενήλικες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Το κόστος στέγασης και τα έξοδα διαβίωσης έχουν εκτοξευθεί μετά την πανδημία και οι νεότερες γενιές έχουν αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες.
Όπως αναφέρει η Creditnews Research, οι Millennials και οι Gen Zers έχουν αποκλειστεί από την ιδιοκτησία κατοικιών λόγω της αύξησης των τιμών, των αυξημένων επιτοκίων και των στάσιμων πραγματικών μισθών (προσαρμοσμένων με τον πληθωρισμό).
Για παράδειγμα, το 2023, οι Millennials αντιπροσώπευαν μόνο το 28% των αγοραστών κατοικιών παρά το γεγονός ότι ήταν στην πρώτη τους ηλικία αγοράς σπιτιού. Η Gen Zers μόλις και μετά βίας έκανε ένα βήμα στην αγορά κατοικίας, αντιπροσωπεύοντας ένα ασήμαντο 4% του συνόλου των αγοραστών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Fed, οι μέσες τιμές των κατοικιών ήταν 431.000 δολάρια από το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Η αγορά ενοικίασης δεν είναι πολύ καλύτερη. Αν και το κόστος ενοικίου έχει μειωθεί για τρεις συνεχόμενους μήνες, οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να ζητούν 1.964$ το μήνα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Redfin. Τα μέσα ενοίκια ήταν κάτω από 1.650$ στην αρχή του Covid.
Αλλά το πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων χρονολογείται πολύ περισσότερο από αυτό. Σύμφωνα με έκθεση της Moody’s Analytics, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 135% μεταξύ 1999 και 2022, ενώ τα μέσα εισοδήματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες αυξήθηκαν κατά 77% την ίδια περίοδο.

Που είναι αυτή η «ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ;»

Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ έχει απομακρυνθεί από την ύφεση και η ανεργία παραμένει κοντά στα ιστορικά χαμηλά, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τις βασικές δαπάνες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές.
Μια μελέτη του 2023 που διεξήχθη από την Deloitte, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Millennials και Gen Zers ζούσαν από μισθό σε μισθό. Ίσως είναι σοκαριστικό, το 37% των Millennials και το 46% του Gen Z ανέφεραν ότι έκαναν άλλη εργασία μερικής ή πλήρους απασχόλησης μόνο και μόνο για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Το να εργάζονται περισσότερες ώρες και μετά βίας να επιβιώνουν, είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι νεότεροι ενήλικες αισθάνονται ότι βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική θέση από ό,τι οι γονείς τους στην ηλικία τους.
Μια μελέτη του Αυγούστου 2023 που διεξήχθη από το The Harris Poll, διαπίστωσε ότι το 74% των Millennials και το 65% των Gen Zers πιστεύουν ότι ξεκινούν πιο πίσω οικονομικά από τις προηγούμενες γενιές.
«Μας λένε ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το αμερικανικό όνειρο με τον τρόπο που το σκέφτηκαν οι γονείς και οι παππούδες τους—επειδή δεν είναι εφικτό», δήλωσε ο CEO του The Harris Poll, John Gerzema.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης