Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Σκηνικό κατάρρευσης στις αγορές το 2024 - Ποιοι είναι οι ιππότες της Αποκάλυψης που φέρνoυν… Αρμαγεδδώνα

JP Morgan: Σκηνικό κατάρρευσης στις αγορές το 2024 - Ποιοι είναι οι ιππότες της Αποκάλυψης που φέρνoυν… Αρμαγεδδώνα
Η μεγαλύτερη παγκόσμια εκλογική χρονιά στην Iστορία θα πλήξει τις μετοχές και την παγκόσμια οικονομία, λέει η JP Morgan
Σχετικά Άρθρα
«Ιστορικό» χαρακτηρίζει το 2024 η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, καθώς ο αριθμός των εκλογών που θα λάβει χώρα αγγίζει επίπεδα ρεκόρ.
Όπως επισημαίνει, αυτό προοιωνίζεται μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας, η οποία θα χτυπήσει βάναυσα τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.
Πιο αναλυτικά, η JPMorgan υποστηρίζει ότι το 2024 είναι η μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην ιστορία παγκοσμίως, καθώς οι πολίτες ορισμένων από τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου θα οδηγηθούν σε κάλπες, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τις μετοχές.
Τα αποτελέσματα των εκλογών ενδέχεται να διαμορφώσουν τέσσερις τάσεις: πόλωση, λαϊκισμό, επιδείνωση των δημοκρατικών διαδικασίων και γεωοικονομικό κατακερματισμό.
«Σε πολλές χώρες του κόσμου πλησιάζουν εκλογές…
Σε ορισμένες οι λαϊκιστές δεν τα καταφέρνουν ενώ σε άλλες καταγράφουν σαφές προβάδισμα.
Ωστόσο, εν συνόλω πιστεύουμε ότι αυτοί οι τέσσερις ιππείς της Αποκαλύψεως είναι απίθανο να μην ισχυροποιηθούν.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι εκλογές του 2024 θα επηρεάσουν τελικά την παγκόσμια ανάπτυξη, συμπιέζοντας ειδικά τις μετοχές Ανάπτυξης» έγραψαν οι αναλυτές της τράπεζας, συμπληρώνοντας:
«Δεν πιστεύουμε ότι θα επανέλθουν οι παλιές, καλές εποχές των μηδενικών επιτοκίων και αρνητικών πραγματικών αποδόσεων λόγω της σταθερής αύξησης των ελλειμμάτων και του φορτίου χρέους που ταλανίζει πολλές οικονομίες».
Σύμφωνα με την έκθεση, τα λαϊκιστικά καθεστώτα συνήθως προωθούν μαζικές αλλαγές πολιτικής, οι οποίες τείνουν να πιέζουν τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα. Επίσης φέρνουν περισσότερο δανεισμό και περιορισμούς στο εμπόριο, που αποτελεί καθοδική δύναμη για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Κρίσιμες οι αμερικανικές

Από όλες τις εκλογές, η JPMorgan αναμένει με περισσότερη αγωνία αυτές στις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Joe Biden πιθανότατα να αντιμετωπίζει ξανά τον πρώην πρόεδρο Donald Trump.
«Βλέπουμε τις αμερικανικές εκλογές ως τις πιο σημαντικές.
Αξίζουν αντιστάθμισης περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εκλογή διαδικασία… καθώς μια νίκη Trump θα μπορούσε να έχει ευρύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων μέσω μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων που θα διαλύσουν ή θα ανατρέψουν πολλές από τις πολιτικές του Βiden» αναφέρει η έκθεση.
Μεταξύ των αναμενόμενων πολιτικών του Trump είναι η επιβολή δασμών περί το 10%, που αναμένεται να πυροδοτήσει εμπορικούς πολέμους σε όλους τους τομείς.
Εάν εισαχθεί, αυτό θα μπορούσε να δώσει αύξηση στο δολάριο κατά 4%-6% στις αγορές συναλλάγματος.
Κίνδυνο διολίσθησης θα αντιμετωπίσουν το κινεζικό γιουάν, το ευρώ και το μεξικανικό πέσο.
Η αβεβαιότητα για τις εκλογές στις ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες εκλογές θα εντείνει την αβεβαιότητα επηρεάζοντας ανοδικά τον δείκτης φόβου / VIX, που θα επιδεινωθεί περαιτέρω από μια πιθανή ύφεση.
Σε έτη εκλογών στις ΗΠΑ, οι αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan διαπίστωσαν ότι η αστάθεια του S&P 500 είναι 2 μονάδες μεγαλύτερη από τα έτη άνευ εκλογών.
«Ως εκ τούτου, οι επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν επί τη βάσει της εκλογικής αβεβαιότητας και της επιστροφής του λαϊκισμού θα πρέπει να αγοράσουν ασφάλιστρα κινδύνου και να ποντάρουν σε υψηλότερη αστάθεια στην αγοράς».
Εκτός από τον λαϊκισμό, ένα άλλο θέμα που πρέπει να παρακολουθήσετε φέτος είναι η συνεχιζόμενη διάβρωση των «δεικτών της δημοκρατίας», που έχουν συνέπειες στις αγορές.
Η τράπεζα επικαλέστηκε έρευνες από το Freedom House και άλλους ανεξάρτητους φορείς που δείχνουν ότι η έκπτωση της δημοκρατίας και η παγκόσμια ελευθερία αποτελούν τάση εδώ και 17 χρόνια.
«Η πιο αδύναμη διακυβέρνηση προκαλεί υψηλότερη αστάθεια και χαμηλότερους πολλαπλασιαστές.
Διαπιστώνουμε δε ότι, μετά από μια υποβάθμιση της δημοκρατίας, οι αποδόσεις των μετοχών ήταν, κατά μέσο όρο, 5% χαμηλότερες σε ορίζοντα10ετίας από ό,τι σε χώρες που αναβαθμίστηκαν» δήλωσε η JPMorgan.

Δεν είναι η μοναδική «αρκούδα»

Πάντως, εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως η JP Morgan δεν είναι η μοναδική απαισιόδοξη σε ό,τι αφορά το μέλλον των αγορών.
Βετεράνοι επενδυτές προειδοποιούν ότι το κακό σενάριο πιο ζωντανό από ποτέ.
Όπως επισημαίνουν, τα αποτελέσματα της περιοριστικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί πλήρως στην οικονομία.
Επίσης, συμπληρώνουν, πως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν ακόμη αν η κεντρική τράπεζα αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.
Ο επίμονος πληθωρισμός, το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ και ο κουρασμένος καταναλωτής των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων παραγόντων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση - και να βλάψουν προϊόντος του χρόνου τις παγκόσμιες αγορές.
Για παράδειγμα, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν απροσδόκητα υψηλότερα τον Δεκέμβριο, στο 3,4% σε ετήσια βάση, πάνω από το 3,1% του προηγούμενου μήνα.
Αυτό μπερδεύει τις προοπτικές για την πολιτική της Fed και μετριάζει τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είναι πλέον σαφές ότι δεν χρειάζεται ύφεση για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%, επομένως οποιαδήποτε ύφεση συμβεί θα ήταν έναν λάθος το οποίο θα διέπραττε η Fed», δήλωσε στο Business Insider ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morningstar, Preston Caldwell.
«Και θα ήταν ένα λάθος που θα διορθωνόταν γρήγορα, με γρήγορες και βαθιές μειώσεις επιτοκίων», πρόσθεσε.
Αν όντως τα αποτελέσματα της αύξησης των επιτοκίων προσεγγίσουν την οικονομία, οι προσλήψεις θα επιβραδυνθούν, η ανεργία θα αυξηθεί και η κατανάλωση θα μειωθεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Allianz, Charlie Ripley.
«Ο βρόχος ανατροφοδότησης στις αγορές μετοχών θα έφερνε μια μείωση των περιθωρίων κέρδους και θα οδηγούσε σε πτώση των δεικτών», δήλωσε ο Ripley στο Business Insider.
«Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δούμε την ανεργία να αυξάνεται πολύ πάνω από το 4% και κάπου κοντά στο επίπεδο του 5%.
Τα ιστορικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι αποδόσεις των χρηματιστηρίων είναι μικτές κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.
Από τις 31 υφέσεις που έπληξαν τις ΗΠΑ από τον Εμφύλιο Πόλεμο, οι μετοχές παρουσίασαν θετικές αποδόσεις στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των χρηματιστηρίων ήταν ιδιαίτερα συγκεντρωμένες στις μετοχές των Magnificent Seven -Apple (AAPL), Alphabet (GOOGL), Microsoft (MSFT), Amazon.com (AMZN), Meta Platforms (META), Tesla (TSLA) και Nvidia (NVDA) -, με την ευρύτερη αγορά να καταγράφει απώλειες.
Επίσης δύσκολες στιγμές βιώνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες, καθώς το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος έχουν αυξηθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Οι Αμερικανοί έχουν ουσιαστικά ξεπεράσει όλες τις οικονομίες τους από την πανδημία και εξής σε ό,τι αφορά τις δαπάνες.
Οι καθυστερήσεις πληρωμών πιστωτικών καρτών αυξάνονται, οι άνθρωποι αποταμιεύουν λιγότερο και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι χλιαρή.
Οι επιχειρήσεις είναι επίσης προσεκτικές.
«Ενώ η οικονομία φαίνεται ισχυρή με βάση τα δεδομένα, είναι αρκετά εύθραυστη» δήλωσε ο Sal Naro, επικεφαλής επενδύσεων της Coherence Credit Strategies.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσης έχει σωρεύσει χρέος που ξεπερνά τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Eric Diton, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της The Wealth Alliance, μας υπενθύμισε την πρόσφατη υποβάθμιση του αμερικανικού αξιόχρεου από τη Fitch.
Τρομακτικό είναι και το έλλειμμα, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης…
«Κάποια στιγμή, οι αγοραστές του αμερικανικού κρατικού χρέους θα απαιτήσουν υψηλότερα επιτόκια για να αναλάβουν τον κίνδυνο να χρηματοδοτήσουν μια χώρα χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο μείωσης των εκκρεμών υποχρεώσεών της», δήλωσε ο Diton στο Business Insider.
«Τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομία και μπορεί, τελικά, να προκαλέσουν ύφεση».
Η JPMorgan προειδοποίησε ότι η κατάσταση του χρέους των ΗΠΑ μοιάζει με μια κατάσταση «βρασμού βατράχου» και ότι μέχρι να γίνει οτιδήποτε γι 'αυτό μπορεί να είναι πολύ αργά…

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Οι υπερπόντιες συγκρούσεις και οι γεωπολιτικές αναταραχές είναι επίσης ιδιαίτερα αρνητικοί καταλύτες.
Η Ρωσία και η Ουκρανία εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο, όπως και το Ισραήλ και η Hamas, και οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τη ναυτιλία.
Οι εντάσεις είναι υψηλές και στην Ασία, με το βλέμμα της Κίνας να πέφτει απειλητικά στην Ταϊβάν και την ένταση με τις ΗΠΑ να χτυπά κόκκινο.
«Μια στρατιωτική κίνηση από την Κίνα θα προκαλούσε απάντηση των ΗΠΑ και αυτό θα μπορούσε να είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», είπε ο Diton.
«Η χρηματοδότηση ενός πολέμου θα επιβαρύνει τον ήδη υπερμοχλευμένο ισολογισμό των ΗΠΑ, μειώνοντας τις κρατικές δαπάνες στο εσωτερικό και οδηγώντας σε πιθανή ύφεση».
Οι διαταραχές της Ερυθράς Θάλασσας απειλούν επίσης να αναζωπυρώσουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό, λένε οι ειδικοί.
Τα νερά γύρω από τη Διώρυγα του Σουέζ είναι από τις πιο σημαντικές διαδρομές στον κόσμο για το διεθνές εμπόριο και ειδικότερα οι διαταραχές στις ροές ενέργειας θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στο δράμα του πληθωρισμού

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης