Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τρεις… τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Morgan Stanley – Πώς θα κινηθούν τα μερίσματα

Τρεις… τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Morgan Stanley – Πώς θα κινηθούν τα μερίσματα
Η Morgan Stanley προβλέπει μέρισμα 0,06 ευρώ για την Alpha Bank, 0,09 ευρώ για την Eurobank, 0,45 ευρώ για την Εθνική και 0,14 ευρώ για την Πειραιώς το 2024
Να συνεχιστεί το ράλι του 2023 αναμένει για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley, δηλώνοντας μάλιστα ότι διαφωνεί με την επενδυτική θέση που εκφράζεται από πολλούς ότι δεν θα συνεχίσει η υπεραπόδοση, δεδομένου του περιορισμένουν discount με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Η συγκριτική ανάλυση μας υποδηλώνει διαφορετικές εκτιμήσεις αναφέρει η Morgan Stanley, η οποία ανεβάζει ξανά τις εκτιμήσεις της και αναβαθμίζει τη Eurobank σε overweight.
Οι ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά ~74% κατά μέσο όρο το 2023. Με αναβαθμίσεις κερδών ~69%, το P/E επαναξιολογήθηκε κατά ~9% και το discount με τις τράπεζες της ΕΕ μειώθηκε σε 10%, αναφέρει.
Η συγκριτική της αξιολόγηση υποδηλώνει ότι οι υψηλές αποδόσεις δικαιολογούν περαιτέρω επαναξιολόγηση, παρά την υψηλή ευαισθησία στα επιτόκια.
Οι στόχοι τιμών μας υποδηλώνουν ένα μέσο P/B ~0,9x, με βάση τις εκτιμήσεις του 2025.
Το πλεονάζον κεφάλαιο προσφέρει ανοδική προαιρετική δυνατότητα μέσω υψηλότερης απόδοσης κεφαλαίου στους μετόχους, με την Εθνική να ξεχωρίζει.
Επόμενος καταλύτης είναι τα αποτελέσματα του 2023 με αναθεωρήσεις των business plans ανακοινώσεις επαναφοράς μερισμάτων.
1_518.JPG
Οι 3… τιμές στόχοι

Η Morgan Stanley δίνει τρία σενάρια με τις αντίστοιχες τιμές στόχους για κάθε τράπεζα.
Για την Alpha Bank, η βασική τιμή στόχος είναι στα 2,08 ευρώ, στο θετικό σενάριο είναι στα 2,36 ευρώ και στο αρνητικό στα 1,03 ευρώ.
Alpha_1.JPG
Για την Εθνική, η βασική τιμή στόχος είναι τα 8,14 ευρώ, στο θετικό σενάριο είναι στα 9,87 ευρώ και στο αρνητικό στα 4,58 ευρώ.
ete_3.JPG
Για την Πειραιώς, η βασική τιμή στόχος είναι στα 4,58 ευρώ, στο θετικό σενάριο είναι στα 5,55 ευρώ και στο αρνητικό στα 2,19 ευρώ.
peir_1.JPG
Τέλος, για την Eurobank η βασική τιμή στόχος είναι στα 2,33 ευρώ, στο θετικό σενάριο είναι στα 2,64 ευρώ και στο αρνητικό στα 1,18 ευρώ.
eurobank_1.JPG
Περιθώρια ανόδου

Οι ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά ~74% κατά μέσο όρο το 2023, υποστηριζόμενες από αναβαθμίσεις κερδών ~69%, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση του κλάδου κατά ~9% κατά τη διάρκεια του έτους σε 0,7x P/B 1 έτους και 5,7x P/E.
Οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν κατά ~50% τον δείκτη του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα (SX7E) το 2023.
Αλλά αυτό ακολουθεί χρόνια υποαπόδοσης κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους και μια ισχυρή ανάκαμψη που υποστηρίζεται από μια μακροοικονομική ανάκαμψη, την εκκαθάριση των ισολογισμών και την επέκταση του περιθωρίου αυξήσεις επιτοκίων.
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο όρο P/BV 0,7x, σύμφωνα με τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ 0,7x και P/E 5,7x, ήτοι discount ~10% έναντι του μέσου όρου των τραπεζών της ΕΕ, στο 6,3x.

Η κερδοφορία

Η Morgan Stanley αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά ~6% και ~8% κατά μέσο όρο για το 2024 και το 2025.
Οι εκτιμήσεις της βασίζονται στις προβλέψεις της ομάδας για μια πρώτη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2024, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο τέλος του έτους στο 3% και στο 2% στο τέλος του έτους για το 2025.
Οι συζητήσεις της με τις τράπεζες και η ανάλυση ευαισθησίας των επιτοκίων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις της ήταν πολύ συντηρητικές, δεδομένης της υποστήριξης από
1 ) την ταχύτερη ανατιμολόγηση υποχρεώσεων έναντι περιουσιακών στοιχείων καθώς ξεκινούν οι μειώσεις επιτοκίων
2) την υποστήριξη από την επανεπένδυση του χαρτοφυλακίου τίτλων σε υψηλότερες αποδόσεις
3) τα σχέδια της διοίκησης για αύξηση της αντιστάθμισης.
Επίσης, η Morgan Stanley προβλέπει μέρισμα 0,06 ευρώ για την Alpha Bank, 0,09 ευρώ για την Eurobank, 0,45 ευρώ για την Εθνική και 0,14 ευρώ για την Πειραιώς το 2024.
2_371.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης