Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Κομβικής σημασίας για την ευρωπαϊκή αγορά NPLs ο «Ηρακλής 3»

DBRS: Κομβικής σημασίας για την ευρωπαϊκή αγορά NPLs ο «Ηρακλής 3»
Τι αναφέρει σε σχόλιό του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Η πρόσφατη ανανέωση του ελληνικού σχεδίου προστασίας περιουσιακών στοιχείων («Ηρακλής 3») αποτελεί βασικό παράγοντα για την ευρωπαϊκή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) το 2024, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Ο «Ηρακλής 3» ισχύει έως και τα τέλη του 2024 και περιλαμβάνει πρόσθετες εγγυήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, ύψους 2 δισ. ευρώ, πε στόχο την ένταξη στον μηχανισμό τουλάχιστον τριών ακόμη τιτλοποιήσεων που εκκρεμούν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και τις τιτλοποιήσεις μικρότερων τραπεζών όπως αυτές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.
«Προβλέπουμε ότι πολλές από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο συστημικές (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς) όσο και άλλες μη συστημικές τράπεζες, θα επωφεληθούν από αυτήν την ανανέωση του Ηρακλή και θα τιτλοποιήσουν ορισμένα ή όλα τα υπόλοιπα NPLs τους πριν τη λήξη του σχεδίου. Η ανανέωση συνοδεύεται από δύο βαθμίδες αυστηρότερη απαίτηση αξιολόγησης BB (high), καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα απαιτούσε BB (low) -αλλά δημόσια αξιολόγηση», σχολιάζει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.
«Το ευρωπαϊκό τοπίο τιτλοποίησης NPLs εμφανίζεται πιο ποικίλο από ποτέ. Το 2023 ήταν μια χρονιά όπου η αγορά τιτλοποιήσεων NPLs σταμάτησε: καμία από τις συναλλαγές που τέθηκαν σε αναμονή μετά την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επαναλήφθηκε το 2023, εκτός από μια χούφτα εκδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες του περασμένου έτους. (...)
Το 2023 ήταν η χρονιά με τις χαμηλότερες υποβαθμίσεις αξιολόγησης. (...)
Ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός στην Ευρώπη και η ανάπτυξη αναμένεται να είναι κάτω του 1% σε όλες τις μεγάλες προηγμένες οικονομίες, επομένως παραμένουμε προσεκτικοί».
1_39.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης