Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις παγκοσμίως – «Εκτόξευση» στην Αφρική

Αυξάνονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις παγκοσμίως – «Εκτόξευση» στην Αφρική
Το infographic του Visual Capitalist
Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες για να ικανοποιηθούν οι ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, όπγως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρωσε σε inforgraphic ο Visual Capitalist.
Βέβαια, αυτό μπορεί ο καθένας να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Υπάρχει η αισιόδοξη πλευρά, δηλαδή η δυνατότητα περισσότερων πόρων/παραγωγής για την ανθρωπότητα. Ωστόσο, υπάρχει και η απαισιόδοξη πλευρά: πολλές από αυτές τις εκτάσεις έγιναν καλλιεργήσιμες μετά από καταπάτηση δασών και κατακερματισμό φυσικού πλούτου, που καταστρέφουν ταυτόχρονα και τη ζωή των άγριων ζώων.
Τα τελευταία 50 χρόνια, ο παγκόσμιος ανθρώπινος πληθυσμός έχει αυξηθεί εκθετικά. Αυτή η πληθυσμιακή έκρηξη έφερε μαζί της μεγαλύτερες ανάγκες παραγωγής τροφίμων, μέσω της κτηνοτροφίας, της επέκτασης των καλλιεργειών και άλλων αυξήσεων στη χρήση γης.
Πόσο ομοιόμορφα κατανέμεται όμως αυτή η γη παγκοσμίως;
Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι καλλιέργειες του κόσμου εξαπλώθηκαν σε 1.142 εκατομμύρια εκτάρια (Mha) γης. Μερικές από αυτές τις καλλιέργειες έκτοτε εγκαταλείφθηκαν, χάθηκαν σε φυσικές καταστροφές ή επαναχρησιμοποιήθηκαν για στέγαση, άρδευση και άλλες ανάγκες υποδομής.
Παρόλα αυτά, η δημιουργία νέων καλλιεργήσιμων εκτάσεων αύξησε τη συνολική έκταση κατά 9% και την καθαρή πρωτογενή παραγωγή (καλλιέργεια) κατά 25% έως το 2019. Το συγεκκριμενο έτος, οι καλλιέργειες καταλάμβαναν 1.244 Mha γης παγκοσμίως, με τις μεγαλύτερες να είναι η Ευρώπη/Βόρεια Ασία και η Νοτιοδυτική Ασία με περίπου 20%.
Είναι ενδιαφέρον ότι, παρόλο που η Αφρική (17%) και η Νότια Αμερική (9%) κατείχαν χαμηλότερα ποσοστά των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον κόσμο, είδαν τη μεγαλύτερη επέκταση στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις από το 2000.
Τα κράτη της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης, σημείωσαν απότομη αύξηση της παραγωγής μεταξύ 2000 και 2007. Η αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή μπορεί να αποδοθεί τόσο στην υιοθέτηση της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας όσο και στην παραγωγή απαιτούμενων καλλιεργειών όπως η σόγια. Παρόμοιες ήταν και οι επιδόσεις για τα κράτη της Αφρικής.
2024-01-10_16-11-12.jpg

Παρόλα αυτά, η ελπίδα για περισσότερη βιώσιμη ανάπτυξη δεν χάνεται. Τα έθνη βρίσκουν τρόπους να βελτιώσουν την αγροτική παραγωγικότητα με τρόπους που απελευθερώνουν καλλιεργήσιμη γη.
Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα συνεχίζει να αυξάνεται, η γεωργική επέκταση θα εντατικοποιηθεί.
Mapping-Cropland-Cover-Around-th.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης