Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gundlach (DoubleLine): Η επένδυση στον S&P 500 είναι μια «αρκετά άθλια συναλλαγή» - Διαφαίνεται αμερικανική ύφεση

Gundlach (DoubleLine): Η επένδυση στον S&P 500 είναι μια «αρκετά άθλια συναλλαγή» - Διαφαίνεται αμερικανική ύφεση
Ο Gundlach θεωρεί μια ύφεση στις ΗΠΑ ως πολύ πιθανή και το διογκούμενο κρατικό χρέος ως μεγάλο πρόβλημα
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι ο S&P 500 βρίσκεται σε επισφαλή θέση εξέφρασε ο Jeffrey Gundlach τονίζοντας πως όλα τα σημάδια δείχνουν μια διαφαινόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital σημείωσε σε δημόσια διαδικτυακή εκπομπή ότι μετά το ράλι 24% που σημείωσε ο S&P 500, σήμερα διαπραγματεύεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό που είχε στις αρχές του 2022.
«Αυτό μοιάζει με μια αρκετά άθλια θέση διαπραγμάτευσης με μια διπλή κορυφή σε εξέλιξη», είπε, σύμφωνα με το live blog της DoubleLine για τα σχόλιά του στο X. Το Investopedia περιγράφει μια διπλή κορυφή ως ένα «εξαιρετικά πτωτικό τεχνικό μοτίβο αντιστροφής» όπου ένα asset πετυχαίνει δύο φορές μια υψηλή τιμή με μια πτώση στο ενδιάμεσο.
Ο Gundlach επισήμανε επίσης ότι η Wall Street αναμένει ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα αυξήσουν τα συνολικά λειτουργικά κέρδη τους κατά ένα ισχυρό 11% φέτος. «Αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα είναι δύσκολο για τον S&P 500 να διατηρήσει αυτό το επίπεδο», είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η μετοχή μιας εταιρείας αποτιμάται συνήθως σε έναν πολλαπλάσιο των κερδών της.
Ο Gundlach υπογράμμισε ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει ξεπεράσει τους διεθνείς αντιπάλους της τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είναι ο «παγκόσμιος νικητής» που ήταν κάποτε. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι το δολάριο πιθανότατα θα αποδυναμωθεί στην επόμενη ύφεση, επιβαρύνοντας τις επιδόσεις του S&P σε σχέση με τους ομολόγους του στις αναδυόμενες αγορές.

Συναγερμός για την αμερικανική οικονομία

Ο γκουρού των ομολόγων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τον Gundlach, μια ύφεση μοιάζει πολύ πιθανή, καθώς η αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων έχει πλέον αποδιαρθρωθεί, οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες έχουν μειωθεί εδώ και καιρό και οι εργοδότες που κρατούν εργαζόμενους έχουν προκαλέσει «εφεδρεία» στο ποσοστό ανεργίας που θα μπορούσε να το κάνει να «ανέβει κάθετα» μόλις χτυπήσει η επιβράδυνση.
Ο Gundlach κατήγγειλε επίσης τις υπερβολικές δημόσιες δαπάνες. Έχουν προκαλέσει διόγκωση του εθνικού χρέους, είπε, επιδεινώνοντας τον πονοκέφαλο της κυβέρνησης για τις πληρωμές του χρέους που τρώνε όλο και μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
«Θα έχουμε πρόβλημα εδώ», είπε και συνέχισε «αυτό θα γίνει πολύ χειρότερο όταν έρθει η ύφεση».
Ο Gundlach κατέληξε με δυσοίωνες προοπτικές για τις αγορές και την οικονομία. «Νομίζω ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά υψηλής μεταβλητότητας: ξεκινώντας με μείωση των επιτοκίων, στη συνέχεια ύφεση, στη συνέχεια απάντηση στην ύφεση», είπε. «Η DoubleLine είναι έτοιμη για την πτωτική αγορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης