Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ζοφερές προβλέψεις από Eurasia Group: To 2024 θα είναι «ένα έτος δίχως όνομα», ένα annus horribilis, μια χρονιά «Voldemort»

Ζοφερές προβλέψεις από Eurasia Group: To 2024 θα είναι «ένα έτος δίχως όνομα», ένα annus horribilis, μια χρονιά «Voldemort»
Στους 10 μεγαλύτερους κινδύνους του 2024 οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο μακροοικονομικό κίνδυνο, μπροστά από τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Σχετικά Άρθρα
Οι κρίσεις συσσωρεύονται και εντείνονται σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το δυστοπικό πλαίσιο, το 2024 υπόσχεται να είναι «ένα έτος χωρίς όνομα», ένα έτος «Voldemort» (από τον ομώνυμο ήρωα της σειράς Harry Potter) ή ένα «annus horribilis».
Θα σημαδευτεί από πολέμους, πλήθος εκλογών και πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία, σύμφωνα με την ανάλυση των 10 μεγαλύτερων κινδύνων για το 2024 από το Eurasia Group, θα τρέξει ταχύτερα από τις ρυθμιστικές αρχές…
Όπως αναφέρει η εταιρεία μακροοικονομικών συμβούλων, που ιδρύθηκε από τον πολιτικό επιστήμονα Ian Bremmer, συγγραφέα του μπεστ σέλερ Us vs Them: The Failure of Globalism, και της οποίας προεδρεύει ο πρώην ανώτερος δημόσιος υπάλληλος Cliff Kupchan, αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα ενός κόσμου χωρίς παγκόσμια ηγεσία.

ΗΠΑ

Το 2024, ο νούμερο 1 κίνδυνος ονομάζεται «Ηνωμένες Πολιτείες», που έχουν να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους».
Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα παρουσιάζει τη χειρότερη λειτουργία μεταξύ όλων των μεγάλων δυτικών δημοκρατιών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης.
Και η κατάσταση φέτος αναμένεται να χειροτερέψει.
Οι προεδρικές εκλογές θα εντείνουν τις πολιτικές διαφορές.
Τα δημοκρατικά θεμέλια των Ηνωμένων Πολιτειών θα δοκιμαστούν όπως ποτέ άλλοτε.
Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο και συνεχίζει να μειώνεται.
Η προοπτική εκλογής του Donald Trump θα αποδυναμώσει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή σκηνή όσο το κράτος δικαίου και την ισορροπία δυνάμεων.
Για τους ξένους, η χώρα θα γίνει απρόβλεπτη, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, και η πολιτική αποκέντρωσή της δεν θα βοηθήσει τα πράγματα.
Μοιραία, λέει το Eurasia Group, θα προκύψει το θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με τη σταθερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών ως χώρας υποδοχής διεθνών επενδύσεων και ως αξιόπιστου εταίρου.
«Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα ενός κόσμου χωρίς παγκόσμια ηγεσία».

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης
Αυτός είναι ο 2ος μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με το Eurasia Group.
Παρότι κανείς δεν έχει συμφέρον από τη διεύρυνση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το μόνο που χρειάζεται είναι να ανάψει μια σπίθα για να υπάρξει περιφερειακός πόλεμος με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Λιβάνου και του Ιράν.

Η διχοτόμηση της Ουκρανίας είναι στην 3η θέση.
Ακόμη και αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδείχτηκε μεγάλη αποτυχία για τον Vladimir Putin, λέει το Eurasia Group, καθώς είχε ως αποτέλεσμα πληθώρα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και το άνοιγμα της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, υπάρχει ο κίνδυνος διχοτόμηση της δοκιμαζόμενης χώρας.
Το 2024, η σύγκρουση φτάνει σε σημείο καμπής.
Εάν το Κίεβο δεν καταφέρει να επιλύσει τις στρατιωτικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις του, η διχοτόμηση της χώρας θα γίνει μόνιμο καθεστώς.
Για τον λόγο αυτό, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει περισσότερους στρατιωτικούς κινδύνους.
Μια αντεπίδραση θα μπορούσε να προκαλέσει, επίσης, εμπλοκή του ΝΑΤΟ, το οποίο θα αναγκαστεί να παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση.

Τεχνητή νοημοσύνη...

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) εκτός ελέγχου.
Αυτός είναι ο 4ος μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον Όμιλο Eurasia.
Οι καινοτομίες προχωρούν ταχύτερα από τις προσπάθειες για τη διαχείριση αυτής της τεχνολογίας.
Η πολιτική του χαμηλότερου κοινού παρονομαστή σε ρυθμιστικά θέματα δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Οι συγγραφείς προτείνουν τη δημιουργία ενός ισοδύναμου του GIECC, αυτήν τη φορά προσαρμοσμένου στο AI.
Ο κίνδυνος για τους διεθνείς πολιτικούς φορείς να εγκαταλείψουν την ιδέα της ισχυρής ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης είναι προφανής σε ένα πλαίσιο στρατιωτικών συγκρούσεων και οικονομικών κινδύνων.

Ο «άξονας των αδίστακτων κρατων» κατατάσσεται στην 5η θέση στο Top 10 των κινδύνων.
Η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν συνεργάζονται όλο και περισσότερο.
Είναι, σύμφωνα με το Eurasia, οι παράγοντες πρόκλησης χάους στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Η προοπτική εκλογής του Donald Trump θα αποδυναμώσει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή σκηνή, όπως επίσης το κράτος δικαίου και την ισορροπία δυνάμεων.

Η έλλειψη οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.
Τοποθετήθηκε 2ος μεταξύ των 10 κορυφαίων κινδύνων για το 2023 και διολισθαίνει στην 6η θέση για το 2024.
Η αδυναμία του Πεκίνου να μεταρρυθμίσει το αναπτυξιακό του μοντέλο αυξάνει τους φόβους για κοινωνική αστάθεια στο Μέσο Βασίλειο.
Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να υπολειτουργήσει το 2024.
Όμως, πιο μακροπρόθεσμα, η αργή απάντηση της κυβέρνησης στις τρέχουσες προκλήσεις εγείρει μεγάλους κινδύνους.
Οι ακόλουθοι κίνδυνοι έχουν περισσότερο οικονομικό χαρακτήρα.

Ο 7ος μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός του αγώνα για κρίσιμες πρώτες ύλες, δηλαδή αυτές που αποδεικνύονται απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση.
Αρκετά από αυτές είναι συγκεντρωμένες σε μικρό αριθμό χωρών, όπως το κοβάλτιο στο Κονγκό, το λίθιο στην Αυστραλία, το νικέλιο στην Ινδονησία και οι σπάνιες γαίες στην Κίνα.

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να καλπάζει, η έλλειψη περιθωρίων για σφάλματα είναι ο 8ος μεγαλύτερος κίνδυνος, στα μάτια του Ομίλου Eurasia.
Με υψηλότερα επιτόκια και περιθώριο κέρδους, αλλά και με πολύ μικρά περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς για τη στήριξη της ανάπτυξης, ο κίνδυνος οικονομικής πίεσης, κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αστάθειας έχει αυξηθεί σημαντικά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, η επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερες θερμοκρασίες, θα μπορούσε να προκαλέσει ακραία φαινόμενα.
Αυτός είναι ο 9ος μεγαλύτερος κίνδυνος.

Οι υπεύθυνοι λήψης οικονομικών αποφάσεων θα βρίσκονται όλο και περισσότερο σε μια κατάσταση συνεχών απωλειών ενόψει του ρυθμιστικού κινδύνου και της πολιτικής αβεβαιότητας.
Αυτός είναι ο 10ος μεγαλύτερος κίνδυνος.
Τα θέματα της διαφορετικότητας έχουν εισέλθει σε συζητήσεις στη διοίκηση της εταιρείας, αλλά οι πολιτικές αντιδράσεις διαφέρουν από το ένα κράτος στο άλλο.
Είναι πολύ δύσκολο για μια εταιρεία να παρουσιάσει μια συνεκτική στρατηγική.
Αυτό θα συμβεί στις ΗΠΑ, στις πολιτείες όπου κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί και εκείνες που διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους.
Υπενθυμίζεται πως το 2023, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, σύμφωνα με το Eurasia, ήταν η Ρωσία, η Κίνα, τα όπλα μαζικής «διαταραχής» (τεχνολογικά) και ο πληθωρισμός.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης