Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Έρχεται νέα «καταιγίδα», η επόμενη κρίση ξεκινά από τα άδεια γραφεία - Πιθανό το shutdown στις ΗΠΑ

Rabobank: Έρχεται νέα «καταιγίδα», η επόμενη κρίση ξεκινά από τα άδεια γραφεία - Πιθανό το shutdown στις ΗΠΑ
H φούσκα των εμπορικών ακινήτων ξεφουσκώνει…
Μείγμα έτοιμο να εκραγεί συνιστά η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εμπορικών ακινήτων, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Πιο αναλυτικά, μετά τα αντιφατικά μακροοικονομικά δεδομένα από την ανθεκτική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και από τον αδύναμο ISM υπηρεσιών, τα οποία δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς κινήθηκε ανοδικά, πέριξ της περιοχής του 4%.
Επόμενο κρίσιμο ορόσημο είναι η δημοσίευση του πληθωρισμού την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024.

Αγορά ακινήτων…

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο προβληματισμό προξενεί η κατάσταση στην αγορά των εμπορικών ακινήτων, με τους κενούς χώρους γραφείων να αγγίζουν νούμερα ρεκόρ.
Μάλιστα, όπως σημειώνει η Moody’s Analytics, το δ' τρίμηνο του 2023 οι κενοί γραφειακοί χώροι στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις παρέμειναν άδειοι κατά 19,3%, ποσοστό που είχε να παρατηρηθεί από το 2019.
Η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας μετά την πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει μεγάλη μείωση στη ζήτηση για χώρους γραφείων, παρά τις αυξανόμενες προσπάθειες των εταιρειών να επαναφέρουν τους Αμερικανούς στο γραφείο.
Επιπλέον, από την πλευρά της ζήτησης, το μεγάλο απόθεμα κενών γραφειακών χώρων στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα παλαιότερων «εκρήξεων» σε ό,τι αφορά την ανέγερση εμπορικών ακινήτων.
Η τελευταία κατασκευαστική έκρηξη σημειώθηκε μεταξύ 2012 και 2017, λόγω ενίσχυσης της ζήτησης για δάνεια για εμπορικά ακίνητα.
Από την πλευρά της προσφοράς, τα στάνταρ δανεισμού χαλάρωσαν μεταξύ 2012 και 2015.
Αυτή η εποχή συμπίπτει με μια ισχυρή άνοδο του δείκτη τιμών των εμπορικών ακινήτων, η οποία παρακίνησε τις τράπεζες να επεκτείνουν τον δανεισμό.
Τα στάνταρ δανεισμού έγιναν αυστηρότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στη συνέχεια χαλάρωσαν ξανά όταν η οικονομία ανέκαμψε, αλλά έχουν αυστηροποιηθεί από το 2021 και εξής.
Από τη Μεγάλη Ύφεση, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων έχουν υπερδιπλασιαστεί σε ονομαστικούς όρους, αλλά έχουν κινηθεί λοξά από το 2021 και εξής.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι τιμές έχουν φτάσει σε «οροπέδιο».
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο πληθωρισμός έχει συσκοτίσει την κίνηση των τιμών των εμπορικών ακινήτων σε πραγματικούς όρους, η οποία παρουσιάζει κορύφωση το 2021, αλλά έκτοτε σημειώθηκε πτώση, σχεδόν στο επίπεδο της πανδημίας COVID-19.
Με άλλα λόγια, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων ήδη αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό.
Είναι αυτό ένδειξη ότι η φούσκα των εμπορικών ακινήτων ξεφουσκώνει;
Με τις ονομαστικές τιμές των εμπορικών ακινήτων να παραμένουν αυξημένες, μια διόρθωση στις ονομαστικές τιμές είναι πιθανό να έρθει σύντομα.
Δεδομένου ότι οι μικρές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε εμπορικά ακίνητα, τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου και η ευθραυστότητα των εμπορικών ακινήτων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο μείγμα έτοιμο να εκραγεί κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.

Παύση λειτουργίας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Rabobank, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος μερικού shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις 19 Ιανουαρίου.
Την περασμένη Κυριακή, οι ηγέτες του Κογκρέσου παρουσίασαν μια συμφωνία για το όριο των ομοσπονδιακών δαπανών για το οικονομικό έτος 2024 ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson (Ρεπουμπλικανός) και του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer (Δημοκράτης) δεν έγινε δεκτή από τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους, που θα προτιμούσαν ουσιαστικές περικοπές δαπανών.
Επιπλέον, πολλοί διαμαρτύρονται ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τη φύλαξη των συνόρων, ενώ ορισμένοι θα ήθελαν να συμπεριληφθούν και μέτρα κατά των αμβλώσεων.
Το Κογκρέσο πρέπει τώρα να εγκρίνει τα 4 νομοσχέδια για τις πιστώσεις που απαιτούνται για να αποφευχθεί ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης στις 19 Ιανουαρίου.
Η επόμενη προθεσμία ακολουθεί στις 2 Φεβρουαρίου, όταν λήγουν τα υπόλοιπα 8 νομοσχέδια πιστώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης