Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco για ΗΠΑ: Πολύ νωρίς για... νίκη εναντίον του πληθωρισμού και της ύφεσης

Pimco για ΗΠΑ: Πολύ νωρίς για... νίκη εναντίον του πληθωρισμού και της ύφεσης
Δεν «πανηγυρίζει» ακόμη η γνωστή εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων
Σχετικά Άρθρα
Κόντρα στους πανηγυρισμούς αναλυτών και επενδυτών για «νίκη» των Federal Reserve και Ουάσιγκτον ενάντια στον πληθωρισμό και την ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, τάσσεται η Pimco, με αφορμή συζητήσεις για μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2024.
«Είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί η νίκη εναντίον του πληθωρισμού (...) και οι κίνδυνοι της ύφεσης παραμένουν», αναφέρει σε σημείωμά της η γνωστή εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Την ίδια στιγμή, συστήνει στους επενδυτές ομόλογα καθώς αναμένεται να αποφέρουν περισσόετρα κέρδη από τις μετοχές το 2024, αν υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ.
Η Pimco σημειώνει πως μετά το «ράλι» των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ, οι αγορές προεξοφλούν μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και υποτιμούν ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους, ενώ εκτιμούν πως οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα κατεβάσουν ταχύτητα και θα κινηθούν προς τη στασιμότητα ή μια ήπια συρρίκνωση, μετά την ανθεκτικότητα που επέδειξαν το 2023.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Pimco (Pacific Investment Management Company) υπολόγιζε στο 50% την πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο 12μηνο, διατηρώντας παράλληλα σε «ουδέτερη» (neutral) τη σύσταση για τις μετοχές της Wall Street.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,9% το γ' τρίμηνο του 2023 έναντι μη αναθεωρημένου ρυθμού 2,1% το β' τρίμηνο. Παρά τα υψηλότερα επιτόκια, τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις και μια σειρά άλλων εγχώριων και παγκόσμιων αντιξοοτήτων, η αμερικανική οικονομία στηρίχθηκε στην ισχυρή κατανάλωση. Ειδικότερα, η απότομη αύξηση οφείλεται στη συμβολή των καταναλωτικών δαπανών, των αυξημένων αποθεμάτων, των εξαγωγών, των επενδύσεων σε κατοικίες και των κρατικών δαπανών. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4% για το τρίμηνο, μετά από αύξηση μόλις 0,8% το δεύτερο τρίμηνο. Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 8,4% και οι κρατικές δαπάνες και επενδύσεις σημείωσαν άλμα 4,6%. Οι δαπάνες σε επίπεδο καταναλωτών μοιράστηκαν αρκετά ομοιόμορφα μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, με τις δύο αυτές μετρήσεις να αυξάνονται κατά 4,8% και 3,6% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης