Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγκόσμια Τράπεζα: Βαίνουμε προς τη χειρότερη 5ετία των τελευταίων 30 χρόνων για την παγκόσμια οικονομία - Στο 2,4% η ανάπτυξη

Παγκόσμια Τράπεζα: Βαίνουμε προς τη χειρότερη 5ετία των τελευταίων 30 χρόνων για την παγκόσμια οικονομία - Στο 2,4% η ανάπτυξη
Η World Bank προειδοποίησε ότι χωρίς μια «σημαντική διόρθωση πορείας», η δεκαετία του 2020 θα μείνει στην ιστορία ως «μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών»
Σχετικά Άρθρα
Προς τη χειρότερη 5ετία των τελευταίων 30 ετών οδεύει η παγκόσμια οικονομία.
Αυτό αναφέρεται στο Global Economic Prospects της World Bank, που δόθηκε σήμερα (9/1/2024) στη δημοσιότητα, και επισημαίνεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί για τρίτη συνεχή χρονιά το 2024, υποχωρώντας στο 2,4% από 2,6% το 2023. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί οριακά στο 2,7% το 2025, αν και η επιτάχυνση κατά την πενταετία θα παραμείνει σχεδόν τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας κάτω από το μέσο ρυθμό της δεκαετίας του 2010.
Και παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική απέναντι στους κινδύνους ύφεσης το 2023, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα παρουσιάσουν νέες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, ανέφερε η World Bank, με αποτέλεσμα οι περισσότερες οικονομίες να αναπτυχθούν πιο αργά το 2024 και το 2025 από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία.
«Έχετε έναν πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έχετε μια σοβαρή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η κλιμάκωση αυτών των συγκρούσεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας κάτι που θα μπορούσε να έχε επιπτώσεις στον πληθωρισμό καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Ayhan Kose, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της World Bank, μιλώντας στο CNBC.
Η τράπεζα προειδοποίησε ότι χωρίς μια «σημαντική διόρθωση πορείας», η δεκαετία του 2020 θα μείνει στην ιστορία ως «μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών».

Πλήγμα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Σε περιφερειακή βάση, η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να εξασθενήσει περισσότερο στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και την Ασία-Ειρηνικό - κυρίως λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης στην Κίνα. Μικρή βελτίωση προβλέπεται για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, που προέρχεται από χαμηλή βάση, ενώ πιο σημαντική ανάκαμψη αναμένεται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Παρόλα αυτά, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πληγούν περισσότερο μεσοπρόθεσμα, καθώς το υποτονικό παγκόσμιο εμπόριο και οι σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιβαρύνουν σημαντικά την ανάπτυξη.
«Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη, αφήνοντας πολλές αναπτυσσόμενες χώρες -ιδίως τις φτωχότερες- κολλημένες σε μια παγίδα: με παραλυτικά επίπεδα χρέους και ισχνή πρόσβαση σε τρόφιμα για σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους», δήλωσε ο Ιndermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος και ανώτερος αντιπρόεδρος του World Bank Group.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται τώρα να αναπτυχθούν κατά μόλις 3,9% το 2024, περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Μέχρι το τέλος του έτους, οι άνθρωποι σε περίπου μία στις τέσσερις αναπτυσσόμενες χώρες και περίπου το 40% των χωρών με χαμηλό εισόδημα θα εξακολουθούν να είναι φτωχότεροι από ό,τι ήταν το 2019, παραμονές της πανδημίας Covid-19, ανέφερε ο οργανισμός.
Σύμφωνα με τη World Bank, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κόσμος αποτυγχάνει να επιτύχει τον στόχο του να καταστήσει τη δεκαετία του 2020 μια «μετασχηματιστική δεκαετία» για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, των σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών και της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει η ευκαιρία να αντιστραφεί η κατάσταση εάν οι κυβερνήσεις ενεργήσουν γρήγορα για να αυξήσουν τις επενδύσεις και να ενισχύσουν τα πλαίσια δημοσιονομικής πολιτικής.
«Η επενδυτική έκρηξη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και να τις βοηθήσει να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να επιτύχουν μια ευρεία ποικιλία αναπτυξιακών στόχων», δήλωσε ο Kose στην έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την επόμενη εβδομάδα - όπου διεθνείς επιχειρηματίες και πολιτικοί ηγέτες συγκεντρώνονται στην ετήσια συνάντηση για να συζητήσουν παγκόσμια πολιτική, οικονομία και κοινωνικά ζητήματα. «Για να πυροδοτήσουν τέτοιες εκρήξεις, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες δέσμες πολιτικών για τη βελτίωση των δημοσιονομικών και νομισματικών πλαισίων, την επέκταση του διασυνοριακού εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών ροών, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ενίσχυση της ποιότητας των θεσμών», συνέχισε.
«Αυτό είναι δύσκολο έργο, αλλά πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες το έχουν καταφέρει στο παρελθόν. Το να το ξανακάνουν θα συμβάλει στην άμβλυνση της προβλεπόμενης επιβράδυνσης της δυνητικής ανάπτυξης στο υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας» κατέληξε ο ίδιος.
GDaHGuTbcAA0wXc.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης