Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η UBS «βλέπει» μείωση επιτοκίων της Fed κατά 100 μονάδες βάσης το 2024

Η UBS «βλέπει» μείωση επιτοκίων της Fed κατά 100 μονάδες βάσης το 2024
O S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 14% από το χαμηλό του Οκτωβρίου
Mείωση των επιτοκίων της Fed κατά 100 μονάδες βάσης το 2024 αναμένουν οι αναλυτές της UBS.
Ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 14% από το χαμηλό του Οκτωβρίου και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έχει υποχωρήσει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από τα υψηλά του Οκτωβρίου.
Αυτές οι δυναμικές της αγοράς αντανακλούν ένα μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπου ο πληθωρισμός, τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης και οι προσδοκίες για τα επιτόκια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του επενδυτικού τοπίου.
Ειδικότερα, τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρήθηκε εκπληκτικά ήπιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς και ανθεκτική ανάπτυξη, με τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τις προσδοκίες και την αγορά εργασίας να παραμένει εύρωστη.

Το βασικό σενάριο της UBS

"Το βασικό μας σενάριο είναι για μια ήπια προσγείωση, κατά την οποία η ανάπτυξη επιβραδύνεται λίγο κάτω από την τάση, αποφεύγεται η ύφεση στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός πέφτει προς τους στόχους της κεντρικής τράπεζας μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η Fed μειώνει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης", έγραψε η Solita Marcelli, Chief Investment Officer για την Αμερική, σε σημείωμά της τη Δευτέρα.
Η UBS αναμένει ότι οι αναπτυξιακές προκλήσεις στις ΗΠΑ πιθανόν να μην οδηγήσουν σε αύξηση της προληπτικής αποταμίευσης και αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί με πιο σταδιακό ρυθμό.
"Αν και οι αγορές τιμολογούν πιο μεγάλες μειώσεις επιτοκίων από την πρόβλεψή μας, πιστεύουμε ότι η Fed προσπαθεί να ισορροπήσει την επιθυμία της να βοηθήσει την οικονομία να αποφύγει την ύφεση με τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και του πυρήνα του πληθωρισμού που εξακολουθούν να υποδηλώνουν την ανάγκη για κάπως περιοριστική νομισματική πολιτική".
Ως εκ τούτου, ο επενδυτικός κολοσσός αναθεώρησε τα τρία πιθανά σενάριά του για το επόμενο έτος.
Αποδίδει πιθανότητα 60% στο σενάριο της ήπιας προσγείωσης, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική του εκδοχή.
Το σενάριο Goldilocks και το σενάριο σκληρής προσγείωσης φέρουν αμφότερα πιθανότητα υλοποίησης 20%.
"Παραμένουμε προσεκτικοί όσον αφορά τον κίνδυνο ότι μια περίοδος πληθωρισμού υψηλότερου του αναμενόμενου ή υπερβολικής προσφοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των προσδοκιών για τα επιτόκια ή να ωθήσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξανά γύρω στο 5%", προσθέτει η Marcelli.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης