Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο μύθος του πλατωνικού Σπηλαίου και τα Bitcoin ETFs: Η πορεία από την προσομοίωση του fiat χρήματος στη νέα μορφή ψηφιακού πλούτου

Ο μύθος του πλατωνικού Σπηλαίου και τα Bitcoin ETFs: Η πορεία από την προσομοίωση του fiat χρήματος στη νέα μορφή ψηφιακού πλούτου
Τα μαθηματικά του Bitcoin και η τρίτη διάσταση της αξίας των νομισμάτων
Ο μύθος ή η αλληγορία του Σπηλαίου που περιλαμβάνεται στην Πολιτεία του Πλάτωνα είναι βασικό στοιχείο του δυτικού πολιτισμού καθώς θεμελίωσε τη γνωσιοθεωρία – τη μελέτη του τρόπου με τον οποίου οι άνθρωποι μπορούν να γνωρίζουν το περιβάλλον τους και να δρουν μέσα σε αυτό.
Οσοι δεν τον ανακαλούν στη μνήμη τους από τα μαθητικά τους χρόνια μπορεί να τον αναγνωρίσουν σε πολλές από τις σύγχρονές του παραλλαγές: χολιγουντιανές υπερπαραγωγές όπως το «The Matrix» ή λιγότερο γνωστά Cult κλασικά όπως το «Dark City», ακόμη και το μιμητικό σενάριο της «Υπόθεσης προσομοίωσης» - όλα εκφράζουν την ίδια έννοια.
Αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ο πραγματικός κόσμος στην πραγματικότητα δεν υπάρχει - πρόκειται απλώς μια δισδιάσταση προβολή της πραγματικότητας.
Οι απλοί άνθρωποι είναι σαν φυλακισμένοι, αλυσοδεμένοι σε μια σπηλιά, όπου τα παρατηρούμενα γεγονότα είναι σε μεγάλο βαθμό πράξεις κουκλοθέατρου, χορογραφημένες πίσω από το οπτικό τους πεδίο – και αυτοί έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν μόνο τις σκιές.
Στην αλληγορία του Πλάτωνα, η κατασκευασμένη μορφή της ανθρώπινης ύπαρξης περιορίζεται κυριολεκτικά η προβολή σκιών: αυτό που θεωρείται πραγματικότητα είναι στην πράξη απλώς εικόνες προβαλλόμενες σε έναν τοίχο – ή μια τεράστια οθόνη – αν θέλετε.
Κάποιος από τους αιχμαλώτους στο σκοτάδι του σπηλαίου, όπως περιγράφονται από τον Πλάτωνα, αν μπορούσε να βγει από τη σπηλιά, θα ήταν δυνατόν να αντιληφθεί την πραγματικότητα όπως είναι – στο μεγαλείο του πλήρους φωτός της ημέρας.
Ο φιλόσοφος συνεχίζει περιγράφοντας τις δυσκολίες που θα είχε ένας δραπέτης, αν έμπαινε ξανά στη σπηλιά και προσπαθούσε να εξηγήσει σε όσους είναι ακόμα αιχμάλωτοι πώς είναι στην πραγματικότητα η... «πραγματικότητα»...
The Matrix movies, ranked worst to best | Space
Η δισδιάστατη πραγματικότητα 

Η αλληγορία είναι διαχρονική και ανοιχτή σε ατελείωτες ερμηνείες, αλλά ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να στοχεύει είναι μια βασική παρατήρηση που η κοινωνία χάνει όλο και περισσότερο από τα μάτια της: ότι οι απεικονίσεις της αλήθειας, οι αποδόσεις της – ακόμη και η λογική ανασκευή της δεν είναι πραγματικότητα.
Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει την επικράτεια.
Το πράγμα που απεικονίζει, και το πράγμα που απεικονίζεται, δεν είναι το ίδιο το πράγμα - δεν ταυτίζονται.
Στην πραγματικότητα, από το τελευταίο μπορεί να λείπει μια ολόκληρη διάσταση αλήθειας που την καθιστά μία σιωπηλή, ξεθωριασμένη προσομοίωση του πραγματικού (εφιστώ την προσοχή στο πώς οι εικόνες στον τοίχο του σπηλαίου ήταν δισδιάστατες και ότι η δυσκολία  που θα αντιμετώπιζε αντιμετώπιζε κάποιος δραπέτης εξηγώντας την πραγματικότητα εκτός σπηλαίου, είναι ότι είναι τρισδιάστατη.
Αυτό που είναι «πραγματικό» περιέχει μια ολόκληρη πρόσθετη διάσταση - τρίτη - που είναι σχεδόν αδύνατο να περιγραφεί).
Το πλατωνικό Σπήλαιο είναι τα νομίσματα Fiat – αυτά που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες…
Μέσα στη νομισματική σπηλιά, αυτό που περνιέται για «πραγματικότητα» είναι απλώς προβολές.
Είναι μοντέλα υπολογιστικών φύλλων και χρηματοοικονομικά παράγωγα περιουσιακών στοιχείων που έχουν επαναπροσδιοριστεί τεχνητά.
Μέσω αυτών των οικονομικών δομών, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να δημιουργήσουν αποδόσεις περιουσιακών στοιχείων που ισχυρίζονται ότι είναι «οικονομικά πανομοιότυπα» με τα πραγματικά.
Στο σπήλαιο των fiat νομισμάτων ένα σύνθετο παράγωγο που σχετίζεται περισσότερο ή λιγότερο με την κύμανση της τιμής ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου, εμφανίζεται ως το ίδιο πράγμα με το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο.
Αυτή η νοοτροπία είναι τόσο εδραιώμένη, είναι μέρος του κόσμου των γεγονότων: άλλα πεδία, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, έχουν εμπλακεί σε αυτήν... .
Καμία πρόταση δεν είναι εμπειρικά αληθινή - ένα κομμάτι κώδικα που μπορεί να περάσει ένα τεστ Turing δεν είναι αληθές (ανθρώπινο), είναι απλώς κώδικας. και το να έχεις ένα παράγωγο δεν είναι το ίδιο με το να κατέχεις το asset με την υποκείμενη αξία ρτου – και αν το πρόσφατο βιβλίο του David Rogers Webb «The Great Takeking» έχει δίκιο για κάτι είναι αυτό.
BTC ETF Launch May Disappoint But Holds Trillion-Dollar Potential
Τα Bitcoin ETF δεν είναι Bitcoin

Η προσδοκία για τα επερχόμενα Bitcoin ETFs στις ΗΠΑ προκαλεί ευφορία.
Έχουν μεταστρέψει ορκισμένους αρνητές σε οπαδούς.
Έχουν αποδείξει ότι το Bitcoin είναι μια ασταμάτητη δύναμη.
Στο άρθρο μου σχετικά με τα ETF του Bitcoin Futures, ανέφερα τέσσερις λόγους για να μην τα κατέχετε
Μη αντισταθμιζόμενος κίνδυνος
Διάλυση
Φθορά
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-07_180436.png
Απόκλιση (από την τιμή spot)

Ενώ τα spot ETF θα παρακάμψουν θεωρητικά τους λόγους 2 έως 4, ο νούμερο ένα λόγος, ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου, εξακολουθεί να φαίνεται μεγάλος.
Η κατοχή μετοχών ενός Bitcoin ETF είναι ακριβώς αυτό – μετοχές, μερίδια, αξιώσεις.
Όλοι οι κατέχοντες στις ΗΠΑ έπρεπε να τροποποιήσουν τις αιτήσεις τους προς την SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) για να επιτρέψουν τον διακανονισμό σε μετρητά – τόσο για χρηματοδότηση όσο και για εξαγορές.
Είτε μιλάμε για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), ΗΠΑ ή άλλα spot ETF, όσον αφορά το Bitcoin, κανένα από αυτά τα οχήματα δεν είναι το self custody του Bitcoin, με την κατοχή των δικών σας κλειδιών και στην περίπτωση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
Το self custody είναι ένα μέσο για να διατηρεί κάποιος τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με τα οποία μόνο έχει πρόσβαση σε αυτά.
Αυτό σημαίνει ότι επιλέγει να μην χρησιμοποιήσει τρίτο μέρος και, αντίθετα, θα διαχειρίζεται προσωπικά το ιδιωτικό κλειδί του.

H τεχνολογία του blockchain

Τα spot ETF έχουν τις δικές τους προκλήσεις – εάν υπάρχει ένα hard fork), τα ETF προφανώς θα αναγκαστούν να επιλέξουν ποιο fork θα ακολουθήσουν και μπορεί να επιλέξουν λάθος
Ένα hard fork (ή hardfork), όπως σχετίζεται με την τεχνολογία blockchain, είναι μια ριζική αλλαγή στο πρωτόκολλο ενός δικτύου που καθιστά έγκυρες  συναλλαγές που δεν ήταν έγκυρα προηγουμένως ή το αντίστροφο
Ένα hard fork απαιτεί από όλους τους κόμβους ή τους χρήστες να αναβαθμίσουν στην πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού πρωτοκόλλου.
Το Forks μπορεί να ξεκινήσει από προγραμματιστές ή μέλη μιας κοινότητας κρυπτογράφησης που δεν είναι ικανοποιημένα με τις λειτουργίες που προσφέρονται από υπάρχουσες εφαρμογές blockchain. Μπορεί επίσης να προκύψουν ως ένας τρόπος χρηματοδότησης για έργα νέας τεχνολογίας ή προσφορές κρυπτονομισμάτων.
Τα Bitcoin ETFs, είτε πρόκειται για spot είτε για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν τις πύλες στον θεσμικό ενθουσιασμό για το Bitcoin – είναι καλύτερα να αφεθούν για ιδρύματα, κεφάλαια και δωρεές – όλα αυτά θα ήταν ακόμα καλύτερα να κρατήσετε απευθείας το BTC.
Υπάρχει ένα πλεονέκτημα που έχουν τα spot ETFsQ Θα παρέχουν μια πορεία για τη διατήρηση μακροπρόθεσμων θέσεων που δεν θα μαστίζονται από σημαντικά κόστη απομείωσης της καθαρής θέσης, τουλάχιστον όχι πέρα από τα τέλη διαχείρισης.
Οι κατανεμητές (allocators) πρέπει απλώς να έχουν κατά νου ότι δεν διατηρούν μακροπρόθεσμα Bitcoin – τοποθετούν μακροπρόθεσμα στοιχήματα στην τροχιά τιμών του Bitcoin χρησιμοποιώντας ένα «όχημα» που καλύπτεται από αυτό.

Η επιπλέον διάσταση του Bitcoin είναι η μαθηματική μορφή του

Εκείνοι συναντήθηκα με το στο Bitcoin, έφτασαν εκεί επειδή είχαν «εγκαταλείψει το σπήλαιο» για να το πω έτσι.
Φύγαμε από τη «σπηλιά» λόγω μαθηματικών:
Τα μαθηματικά που λένε (μεταξύ άλλων), ότι:
ίμαστε σε μια φούσκα χρέους που δεν μπορούμε ποτέ να εξυπηρετήσουμε ή ακόμα και να μειώσουμε δραστικά.
-Το νόμισμά μας δεν υποστηρίζεται από τίποτα και στην πραγματικότητα κλέβει από τον πραγματικό πλούτο κάθε νομισματική μονάδα που τυπώνεται/
-Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να επεκτείνουμε είτε τη φούσκα (προσφορά χρήματος & χρέος), διότι αν είτε συμβάλλουν, θα καταρρεύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
-Και χρησιμοποιούμε έναν εξειδικευμένο τομέα μαθηματικών (κρυπτογραφία «δημόσιου κλειδιού») για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στον πραγματικό κόσμο:
-Το Bitcoin είναι μια εξειδικευμένη έκφραση των μαθηματικών, διασφαλισμένη με ενεργειακούς πόρους
-Τα ιδιωτικά κλειδιά μπορούν να εκπροσωπηθούν σε μια αναλογική φράση «σπόρων»
-Το πρωτόκολλο Bitcoin εφαρμόζεται μέσω «μηχανισμών μηδενικής εμπιστοσύνης»
Οποιαδήποτε αλλαγή στο πρωτόκολλο, θα δημιουργούσε μια παραφωνία, αντί να αλλάξει το Bitcoin.
Bitcoin ETF, CPI, inflation dominate crypto discourse - 1
Το σύνδρομο της Στοκχόλμης 

Οι διαμένοντες στο Σπήλαιο ρωτάνε πώς η αξία του χρήματος μπορεί να διασφαλίζεται με ενεργειακού πόρους….
Δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για αυτό.
Είναι ένα είδος «θεσμικού» συνδρόμου της Στοκχόλμης.
Δεν έχουν κάνει ποτέ τη προσπάθεια να κοιτάξουν έξω από το σπήλαιο.
Θυμηθείτε τι είπα προηγουμένως σχετικά με το πόσο δύσκολο θα ήταν για οποιονδήποτε επιστρέφει στη σπηλιά να εξηγήσει την ύπαρξη μιας εντελώς νέας διάστασης πέρα και πάνω από τις σκιές 2D επίπεδης οθόνης που υποθέτουν ότι είναι πραγματικότητα.
Έτσι, προς το παρόν, περισσότεροι άνθρωποι θα συσσωρευτούν σε Bitcoin ETF επειδή η έγκρισή τους θα σηματοδοτήσει στον κόσμο ότι «το Bitcoin είναι μια νόμιμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων» - κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Και τα funds θα πρέπει να αγοράσουν πραγματικό Bitcoin για να καλύψουν τις εισροές, σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον όπου οι περισσότεροι πραγματικοί κάτοχοι Bitcoin έχουν μετακινήσει τα νομίσματά τους από τα χρηματιστήρια και ψάχνουν νέους προορισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το Bitcoin εξακολουθεί να είναι κάτω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε συνολική κεφαλαιοποίηση, αυτό που πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε στο μέλλον θα είναι η αναλογία του συνολικού AUM των ETF spot Bitcoin ως αναλογία έναντι του συνολικού κεφαλαίου της αγοράς.
Η εικασία μου είναι ότι αυτό θα παρέχει υποδείξεις στο μέλλον σχετικά με το πάνω και το κάτω μέρος του κύκλου.
Bitcoin (BTC) Price Edges Lower As Traders Await SEC Bitcoin ETF Move -  Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης