Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Όργιο κατοχύρωσης κερδών - Oι επενδυτές της Wall έβαλαν στα ταμεία τους 123 δισ. δολ. σε μία εβδομάδα

Όργιο κατοχύρωσης κερδών - Oι επενδυτές της Wall έβαλαν στα ταμεία τους 123 δισ. δολ. σε μία εβδομάδα
Tο ποσό ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ για την πρώτη εβδομάδα του έτους

Το αστρονομικό ποσό των 123 δισ. δολ. αποκόμισαν οι επενδυτές την εβδομάδα έως τις 3 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ενώ οι εισροές στις αγορές χρήματος είναι τυπικές στην αρχή κάθε έτους, το ποσό ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ για την πρώτη εβδομάδα του έτους, όπως αναφέρουν  οι στρατηγικοί αναλυτές με επικεφαλής τον Michael Hartnett, επικαλούμενοι στοιχεία της EPFR Global.
Την ίδια ώρα, οι μετοχές κατέγραψαν για δεύτερη εβδομάδα εισροές ύψους 7,6 δισ. δολαρίων και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εισροές 10,6 δισ. δολ.
Η “τρέχουσα πορεία εισροών” στις αγορές χρήματος είναι πιθανό να τελειώσει τον Σεπτέμβριο, αν η ιστορική τάση για τους κύκλους των επιτοκίων της Fed επιβεβαιωθεί.

Ελκυστικά τα μετρητά

Προς το παρόν, τα μετρητά διατηρούν την ελκυστικότητά τους, ακόμη και αφού τα αμοιβαία κεφάλαια έλαβαν το ρεκόρ των 1,2 τρισ. δολ.πέρυσι, πολύ πάνω από τις παγκόσμιες εισροές σε μετοχές, δείχνοντας ότι οι επενδυτές έχασαν το ράλι της αγοράς μετοχών του 2023.
Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος έτους, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI All-Country World να διακόπτει ένα ράλι εννέα εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στις νέες προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων και αναμένουν πιο σαφή μηνύματα από τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών.

money.jpg

Οι προειδοποιήσεις

Οι αναλυτές της HSBC, της Sanford C. Bernstein και της Oppenheimer Asset Management προειδοποίησαν πρόσφατα για παύση του ράλι των μετοχών που έφερε η αυξημένη αισιοδοξία στο τέλος του περασμένου έτους.
Από την άλλη, η Beata Manthey της Citigroup βλέπει ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα διευρύνουν τα κέρδη και το 2024, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, αν και προειδοποίησε για βραχυπρόθεσμες ευπάθειες στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ο Hartnett της Bank of America υπενθύμισε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024 και τη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο μεταξύ των 12 γεγονότων, τα οποία χαρακτήρισε “γνωστούς - άγνωστους”, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κέρδη και τα επιτόκια φέτος.
Παράλληλα, οι BRICS, με τον διευρυμένο αριθμό των μελών τους, περιλαμβάνουν πλέον πάνω από το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 45% της κατανάλωσης ενέργειας και το 37% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Ακόμα κι έτσι, το μπλοκ των BRICS εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 25% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης της αγοράς μετοχών, με τις μετοχές των αναπτυσσόμενων χωρών να διαπραγματεύονται σε χαμηλό 52 ετών έναντι των αμερικανικών μετοχών.
Γι’ αυτό και συνιστά την τοποθέτηση σε τίτλους των αναδυόμενων αγορών και την πώληση αμερικανικών μετοχών το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης