Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Θα απογοητευθεί όποιος περιμένει μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο 2024 από τη Fed

Morgan Stanley: Θα απογοητευθεί όποιος περιμένει μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο 2024 από τη Fed
Oι περικοπές στα επιτόκια της Fed είναι απίθανο να γίνουν πριν από τον Ιούνιο

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του 2024 μπορεί να απογοητευτούν, προειδοποιεί η Morgan Stanley.
Μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο εκτινάχθηκαν.
Οι αγορές δίνουν σήμερα πιθανότητες 75%, περίπου, για μείωση των επιτοκίων που θα αρχίσει τον Μάρτιο.
Ωστόσο, οι προβλέψεις της Morgan Stanley Research δείχνουν ότι οι περικοπές είναι απίθανο να γίνουν πριν από τον Ιούνιο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας έχουν επίσης ανατρέψει τις προσδοκίες των επενδυτών.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell τον Δεκέμβριο του 2023, όταν πρόκειται για τον πληθωρισμό, "κανείς δεν κηρύσσει τη νίκη. Αυτό θα ήταν πρόωρο".

Προοπτικές πληθωρισμού

Μια νέα άνοδος των βασικών τιμών καταναλωτή είναι πιθανή το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν αυξημένες, με αιχμή την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση και την ασφάλιση αυτοκινήτων, εξηγούν οι αναλυτές.
Επιπλέον, η Fed θα παρακολουθεί τον μέσο όρο των έξι μηνών -κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενέστεροι αριθμοί πληθωρισμού από το καλοκαίρι του 2023 θα βγουν από το παράθυρο σύγκρισης.
Αν και οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται, ο εξαμηνιαίος δείκτης θα μπορούσε να ωθηθεί υψηλότερα, στο 2,4% τον Ιανουάριο και στο 2,69% τον Φεβρουάριο.
Η αγορά εργασίας έχει επίσης αποδειχθεί ανθεκτική, δίνοντας στους αξιωματούχους της Fed περιθώριο να παρακολουθούν και να περιμένουν.

Κρίσιμα τα data

Τα οικονομικά δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για τις αποφάσεις της Fed και τις προβλέψεις της Morgan Stanley, και τα δύο μπορεί να αλλάξουν καθώς προκύπτουν νέες πληροφορίες. Κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, η Fed θα έχει στα χέρια της μόνο τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, τα οποία πιθανότατα δεν θα παρέχουν αρκετές πληροφορίες ώστε η κεντρική τράπεζα να είναι έτοιμη να ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων.
Η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά τον Μάρτιο, εκτός εάν οι μη γεωργικές μισθοδοσίες προσθέσουν λιγότερες από 50.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο και οι βασικές τιμές αυξηθούν  λιγότερο από 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
«Ωστόσο, απροσδόκητες διακυμάνσεις στην απασχόληση και τις τιμές καταναλωτή ή μια σημαντική αλλαγή στις οικονομικές συνθήκες ή στη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση νωρίτερα από ό,τι αναμένουμε», τονίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Υπάρχουν σενάρια στα οποία η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο, όπως: μια έντονη επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών, ενδείξεις απότομης οικονομικής ύφεσης ή βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης σε συνδυασμό με αδύναμο πληθωρισμό.
Ο ασθενέστερος πληθωρισμός και οι μισθολογικές καταστάσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν ιδιαίτερα τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Μάιο, καταλήγει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης