Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παρέμβαση Rogoff (Harvard): Πιο επικίνδυνη από ποτέ η κατάσταση στην οικονομία - Τρομακτικές απειλές προ των πυλών

Παρέμβαση Rogoff (Harvard): Πιο επικίνδυνη από ποτέ η κατάσταση στην οικονομία - Τρομακτικές απειλές προ των πυλών
Ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ αναμένει μεγάλους κινδύνους
Σχετικά Άρθρα
Το κυνήγι των μαύρων κύκνων είναι ένα ανόητο παιχνίδι, γιατί τα σπάνια και καταστροφικά ακραία γεγονότα είναι απρόβλεπτα.
Συνεπώς, καλύτερα να αποδεχτείτε την πραγματικότητα των κινδύνων της αγοράς και να προετοιμαστείτε για αυτούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς μπαίνουμε στο 2024, ο διακεκριμένος οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Kenneth Rogoff με άρθρο του στο Project Syndicate εντοπίζει σημαντικούς κινδύνους…
Σύμφωνα με τον ίδιο, τo 2023 ήταν γεμάτο εκπλήξεις για την παγκόσμια οικονομία.
Παρά την απότομη αύξηση των επιτοκίων, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέφυγαν την ύφεση και οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές δεν εισήλθαν σε κρίση χρέους.
Ακόμη και η γερασμένη οικονομία της Ιαπωνίας επέδειξε εκπληκτική ανθεκτικότητα…
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έμεινε πίσω, καθώς ο γερμανικός κινητήρας σταμάτησε όταν πάγωσε, έπειτα τέσσερις δεκαετίες, η υπερανάπτυξη της Κίνας.

Τα ερωτήματα

Εν όψει του 2024, υπάρχουν πολλά ερωτήματα, λέει ο Rogoff…
Τι θα συμβεί με τα μακροπρόθεσμα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια;
Μπορεί η Κίνα να αποφύγει μια πιο δραματική επιβράδυνση, δεδομένης της αναταραχής στον τομέα των ακινήτων και των υψηλών επιπέδων χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Έχοντας διατηρήσει σχεδόν μηδενικά επιτόκια για δύο δεκαετίες, μπορεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) να εξομαλύνει τα επιτόκια χωρίς να πυροδοτήσει συστημικές οικονομικές κρίσεις και κρίσεις χρέους;
Οι καθυστερημένες επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων εκ μέρους της Federal Reserve θα ωθήσουν τελικά τις ΗΠΑ σε ύφεση;
Μπορούν οι αναδυόμενες αγορές να διατηρήσουν τη σταθερότητα για έναν ακόμη χρόνο;
Τέλος, ποια θα είναι η επόμενη σημαντική πηγή γεωπολιτικής αστάθειας;
Θα είναι ένας κινεζικός αποκλεισμός της Ταϊβάν, η νίκη του πρώην προέδρου Trump στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ή ένα απρόβλεπτο γεγονός;
«Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι αλληλένδετες.
Μια ύφεση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική μείωση των παγκόσμιων επιτοκίων - αλλά αυτό μπορεί να προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση.
Σε τελική ανάλυση, διάφοροι παράγοντες, όπως τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα χρέους, η υφέρπουσα αποπαγκοσμιοποίηση, ο λαϊκισμός, η ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και η πράσινη μετάβαση, πιθανότατα θα διατηρήσουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια πολύ πάνω από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 2012-21 την επόμενη δεκαετία.

Η περίπτωση της Κίνας…

Εν τω μεταξύ, οι σημαντικές προσπάθειες των Κινέζων ηγετών να αποκαταστήσουν την ετήσια οικονομική ανάπτυξη 5% αντιμετωπίζουν πολλές -τρομακτικές- προκλήσεις.
Για αρχή, είναι δύσκολο να δούμε πώς οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές όταν η κυβέρνηση συνεχίζει να καταπνίγει την επιχειρηματικότητα» επισημαίνει ο Rogoff και συμπληρώνει:
«Και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Κίνας, ο οποίος αυξήθηκε στο 83% το 2023, σε σύγκριση με 40% το 2014, περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει προγράμματα διάσωσης αορίστου χρόνου.
Δεδομένου ότι η κρατική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους της τοπικής κυβέρνησης και του τομέα της υπερμόχλευσης ακινήτων, το αναδυόμενο σχέδιο της Κίνας φαίνεται να είναι έτοιμο να σκορπίσει τον πόνο.
Αυτό συνεπάγεται την κατανομή εθνικών κεφαλαίων σε επαρχίες, στη συνέχεια τον εξαναγκασμό των τραπεζών να χορηγούν δάνεια σε αφερέγγυες επιχειρήσεις με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς και, τέλος, τον περιορισμό του νέου δανεισμού από τις τοπικές κυβερνήσεις.
Αν και η Κίνα έχει ήδη μετατοπιστεί από την ακίνητη περιουσία στην πράσινη ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα (προς απογοήτευση των γερμανικών και ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών), τα ακίνητα και οι υποδομές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 30% του κινεζικού ΑΕΠ, όπως δείξαμε πρόσφατα ο Yuanchen Yang και εγώ, υπογραμμίζοντας τον άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο αυτών των τομέων».

Ιαπωνία…

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, παρότι η Ιαπωνία σημείωσε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το περασμένο έτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία της θα επιβραδυνθεί το 2024.
Ωστόσο, η ικανότητά της να επιτύχει ομαλή προσγείωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο η BOJ θα χειριστεί την αναπόφευκτη αλλά επικίνδυνη μετάβαση από την εξαιρετικά χαμηλή επιτοκιακή πολιτική.
Δεδομένου ότι το γεν έχει παραμείνει σχεδόν 40% χαμηλότερο από το δολάριο από τις αρχές του 2021, παρόλο που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί, η BOJ δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερήσει άλλο αυτή τη μετατόπιση.
Ενώ οι Ιάπωνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να προτιμούν να κάθονται και να ελπίζουν ότι μια πτώση των παγκόσμιων επιτοκίων θα τονώσει το γεν και θα λύσει τα προβλήματά τους, αυτή δεν είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Το πιο πιθανό είναι ότι η BOJ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ή ο μακροχρόνιος αδρανής πληθωρισμός θα αρχίσει να αυξάνεται, ασκώντας σοβαρή πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία επί του παρόντος έχει δείκτη χρέους προς ΑΕΠ άνω του 250%.

ΗΠΑ

Αν και η οικονομία των ΗΠΑ, αντίθετα με τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών, δεν διολίσθησε σε ύφεση το 2023, η πιθανότητα μιας ύφεσης εξακολουθεί να είναι γύρω στο 30%, σε σύγκριση με 15% τα προηγούμενα χρόνια.
Παρά τις απρόβλεπτες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των διακυμάνσεων των επιτοκίων, η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden συνεχίζει να εφαρμόζει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το έλλειμμα βρίσκεται επί του παρόντος στο 6% – ή 7%, αν συμπεριλάβουμε το πρόγραμμα διαγραφής φοιτητικών δανείων του Biden – παρά την οικονομία που λειτουργεί με πλήρη απασχόληση.
Ακόμη και ένα διχασμένο Κογκρέσο είναι απίθανο να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες σε ένα έτος εκλογών.
Ο υψηλός σωρευτικός πληθωρισμός των τελευταίων τριών ετών ανήλθε σε 10% ενώ υπήρξε de facto χρεοκοπία– ένα έκτακτο γεγονός που δεν μπορεί σύντομα να επαναληφθεί χωρίς σοβαρές συνέπειες.

Αναδυόμενες

Εν μέσω μιας εξαιρετικής συρροής οικονομικών και πολιτικών κραδασμών, οι αναδυόμενες αγορές κατάφεραν να αποτρέψουν μια κρίση το 2023.
Παρότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ενστερνισμό των σχετικά ορθόδοξων μακροοικονομικών στρατηγικών από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ορισμένες χώρες έχουν κεφαλαιοποιήσει την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Η Ινδία, για παράδειγμα, έχει εκμεταλλευτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για να εξασφαλίσει τεράστιες ποσότητες φθηνού ρωσικού πετρελαίου ενώ η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως βασικός δίαυλος για τη μεταφορά ευρωπαϊκών εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Ρωσία.
Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται και οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο Trump είναι επί του παρόντος το φαβορί για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2024 πρόκειται να είναι ακόμη ένα ταραχώδες έτος για την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά μην εκπλαγείτε αν το 2024 αποδειχθεί η πλέον δύσκολη χρονιά για όλους, καταλήγει o Rogoff…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης